-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 01 11

Dosniai paramą žarstę „Lietuvos geležinkeliai“ istoriniam filmui „Tarp pilkų debesų“ traukinio nepaskolino

Valstybės įmonė „Lietuvos geležinkeliai“, kasmet neskaidriai dalinusi šimtus tūkstančių eurų paramos sportui ir su politikais susijusioms įstaigoms, pagailėjo paskolinti traukinį istorinio filmo apie Lietuvą „Tarp pilkų debesų“ filmavimui. Įmonė už traukinio nuomą iš kūrėjų paprašė susimokėti 40 tūkst. eurų, o vėliau dar paskaičiavo delspinigių.
Rašytoja Rūta Šepetys filmavimo aikštelėje
Rašytoja Rūta Šepetys filmavimo aikštelėje / „Stepdraw“ nuotr.

Apie tai trečiadienį Seimo Kultūros komiteto posėdyje prabilo filmo prodiuseris Žilvinas Naujokas. Pasak jo, tarptautiniam filmui, kuris pristatys Lietuvos istoriją visam pasauliui, Lietuvos valstybinės institucijos skyrė vos 10 proc. lėšų.

Daugiausia lėšų filmo kūrėjai surinko iš užsienio lietuvių ir privačių įmonių.

Apie 4,5 mln eurų kainuosiantis ir ketverius metus kurtas filmas jau baigiamas, tačiau pinigų jo gamybai vis dar trūksta.

„Tai pirmas tokio mastelio filmas ir savo biudžetu, ir savo istorine svarba, o mes esame situacijoje, kai projektą darome daugiausia iš privačių lėšų. Lietuvos, Lietuvos kino centro skirtas finansavimas tesiekia apie 10 proc. lėšų“, – sakė Ž.Naujokas.

Ievos Jūraitės/Stepdraw nuotr./Filmo prodiuseris Žilvinas Naujokas
Ievos Jūraitės/Stepdraw nuotr./Filmo prodiuseris Žilvinas Naujokas

Filmui, kuris kuriamas pagal Rūtos Šepetys romaną „Tarp pilkų debesų“ ir kuriame vaidina Holivudo aktoriai, buvo bandoma gauti Lietuvos valstybinių įmonių paramos, tačiau ne visos jos sutiko prisidėti. Viena atsisakiusių suteikti paramą valstybės įmonių, pasak Ž.Naujoko, buvo kitiems projektams dosniai pinigus žarstę „Lietuvos geležinkeliai“.

„Tarp pilkų debesų“ kūrėjai „Lietuvos geležinkelių“ prašė paskolinti traukinį filmavimams, tačiau sulaukė neigiamo atsakymo.

„Lietuvos geležinkeliai“, tokia didžiulė valstybinė kompanija, iš mūsų paėmė pinigus, užuot mus parėmusi. Mes sumokėjome apie 40 tūkst. eurų už traukinio nuomą ir filmavimus stotyse. Mums nedavė traukinio, kol negavo pinigų į sąskaitą ir taip toliau. Mes likome truputį skolingi, tai paskui palūkanas išrašė. Va taip „draugiškai“ pasielgė lietuviška didžiausia bendrovė“, – sakė jis.

„Lietuvos geležinkeliai“ kol kas nepakomentavo motyvų, kodėl paramą filmo kūrybai suteikti buvo atsisakyta.

Pinigų dar trūksta

Ž.Naujoko teigimu, Lietuvos kino centras filmui iki šiol skyrė apie 440 tūkst. eurų, apie 10 tūkst. eurų filmo kūrimą parėmė Krašto apsaugos ministerija, Užsienio reikalų ministerija, nors neabejotinai naudos filmą savo darbe, kol kas filmo gamybai neskyrė nė cento.

Filmui pabaigti, anot prodiuserio, dar trūksta apie 400 tūkst. eurų, tačiau visi finansavimo šaltiniai išsemti. Nebent dar 200 tūkst. filmui galėtų skirti Lietuvos kino centras.

Lietuvos kino centro vadovas Rolandas Kvietkauskas tikino, kad daugiau pinigų „Tarp pilkų debesų“ centras nebegali duoti.

„Šiandien bet kuris filmas negali sulaukti daugiau nei 680 tūkst. eurų valstybės finansavimo“, – sakė jis, paminėdamas, kad visas Lietuvos kino centro kinui paskirstomas biudžetas tėra 2,5 mln. eurų.

Todėl kone vienintelis kelias filmą paremti – tikslinė Kultūros ministerijos parama arba komerciniai rėmėjai.

Seimo Kultūros komiteto pirmininkas, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos vadovas Ramūnas Karbauskis pažadėjo filmo kūrėjams paprašyti ministrės, kad ši apsvarstytų tokią galimybę.

„Galbūt ministerija kažkokių kitų idėjų pasiūlytų. Mes galime kreiptis į ministeriją su prašymu apsvarstyti galimybę, kaip spręsti šį klausimą“, – sakė R.Karbauskis.

Apie pusantrų metų trukę „Tarp pilkų debesų“ filmavimai buvo baigti 2016 m. vasarą. Buvo planuojama, kad filmas kino teatruose pasirodys jau šiemet.

Filme vaidina užsienio ir lietuvių aktoriai: Bel Powley („Paauglės dienoraštis“), Lisa Loven Kongsli („Force Majeure“), iš „Vikingų“ serialo pažįstamas Peteris Franzénas, geriausiu JAV serialu „Auksiniuose gaubliuose“ pripažinto „Mr.Robot“ aktorius Martinas Wallströmas, Aistė Diržiūtė, Gabija Jaraminaitė, Darius Meškauskas, Ramūnas Cicėnas ir kiti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius