TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 09 28

Tragedija Beržų gatvėje: „Gal ši mirtis kitus sustabdys? Vaikus autobusais reikia vežti į tokias laidotuves“

Beržų gatvė Marijampolėje, regis, nėra niekuo išskirtinė. Tai – nedidelė, kelių šimtų metrų gatvė, čia pat – vienos gamyklos teritorija, vienoje kelio pusėje – keli nuosavi namai, parduotuvė. Stovi ir du iš pirmo žvilgsnio nejaukiai atrodantys bendrabučiai. „Narkodileris“, – dažais pakeverzota ant vieno iš jų sienos. Tačiau ne į juos, į greta esantį tvarkingą daugiabutį savaitgalį skubėjo medikai ir policija.
Drama Beržų gatvėje: „Gal ši mirtis kitus sustabdys? Vaikus autobusais reikia vežti į tokias laidotuves“
Drama Beržų gatvėje: „Gal ši mirtis kitus sustabdys? Vaikus autobusais reikia vežti į tokias laidotuves“ / 15min montažas

Vienas mirė, trys apsinuodijo

„Marijampolėje savaitgalį jaunuolių vakarėlis baigėsi tragiškai. Pagalba naktį iš šeštadienio į sekmadienį narkotikais apsinuodijusiems vaikinams kelis kartus buvo kviečiama tuo pačių adresu – į Beržų gatvę.

Nuo narkotinių medžiagų apsinuodijo du 17-mečiai, kurių vienas mirė, ir 18-metis. Du vaikinai atvežti į ligoninę. 17-metis po kurio laiko buvo paleistas gydytis į namus, o 18-metis toliau gydomas ligoninėje, jo būklė stabili. Kaip skelbė policija, negyvo nepilnamečio kūnas buvo rastas bute apie 1.50 val.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Beržų gatvė Marijampolėje
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Beržų gatvė Marijampolėje

Policija pradėjo ikiteisminį tyrimą mirties priežasčiai nustatyti.

Šeštadienį į Marijampolės ligoninę buvo pristatyta ir alkoholiu apsinuodijusi 13-metė paauglė. Ji taip pat buvo atvežta iš Beržų gatvės, tačiau, anot policijos, šie atvejai tarpusavyje nesusiję“, – toks pranešimas žiniasklaidoje pasirodė pirmadienio rytą.

O vietos valdžios atstovai patvirtino – Beržų gatvė yra jau nuo seno probleminė vieta, esą ten yra bendrabučiai, kur ir gali būriuotis narkotikus vartojantys paaugliai.

Beržų gatvė – visa Lietuva

Tačiau tai – tik iš dalies tiesa. Visų pirma, pats įvykis su bendrabučiais nėra susijęs. Nesaugia pavadinta Beržų gatvė šią savaitę tik tapo situacijos dėl narkotikų vartojimo veidrodžiu.

Beržų gatvė yra ne kas kita, kaip visa Lietuva, nes į ligonines visoje Lietuvoje papuola įvairiomis psichotropinėmis medžiagomis apsinuodijantys vaikai ir paaugliai.

Nesaugia pavadinta Beržų gatvė šią savaitę tik tapo situacijos dėl narkotikų vartojimo veidrodžiu.

Tiesa, informacijos apie tokius įvykius pateikiama labai nedaug, tik kelios eilutės – mat įvairios tarnybos ant savo durų pasikabina spynas, pavadintas asmens duomenų apsauga. Todėl dramos tampa tik statistika, tik Baudžiamojo kodekso, pagal kuriuos pradėti ikiteisminiai tyrimai, straipsniais.

Kas už jų – žino tik patys artimiausieji.

15min neseniai publikavo tyrimą apie narkotikų prieinamumą ir paplitimą tarp paauglių.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Beržų gatvė Marijampolėje
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Beržų gatvė Marijampolėje

Tėvas paviešino jautrų įrašą

Dėl septyniolikmečio mirties šią savaitę pasisakė įvairios tarnybos ir vaiko teisių gynėjai. Visi jie akcentavo ir sisteminę problemą – narkotikų paplitimą bei jų prieinamumą.

Beje, miręs vaikinas negyveno nei bendrabutyje, nei apskritai Beržų gatvėje. Jo šeima gyveno nuosavame name kitoje miesto vietoje. Čia, spėjama, vaikinas lankėsi pas draugą, kur vyko vakarėlis.

Septyniolikmetis marijampolietis palaidotas trečiadienį, o jo tėvas socialiniame tinkle paviešino jautrų įrašą, skirtą savo sūnui. „Be tavęs namai tušti“, – rašė jis.

Su 15min šia tema sutiko pasikalbėti Marijampolės miesto seniūnijos seniūnė Dalė Sabaliūnienė, vyriausiosios specialistės Gintarė Mirijauskienė ir Sandra Urbonienė. Moterys sako, kad tokie įvykiai visų pirma paliečia emociškai – kaip mamas, auginančias ar jau užauginusias vaikus.

Greta seniūnijos pastato – viena iš Marijampolės mokyklų, tad, sako specialistės, per pertraukas apie pastatą būriuojasi elektronines cigaretes rūkantys vaikai, dėl to ne kartą kviesta ir policija.

– Kaip jūs reagavote į žinią, kad Marijampolėje, Beržų gatvėje vienas paauglys, apsinuodijęs narkotikais mirė, kiti – pateko į medikų rankas. Ne kaip seniūnijos specialistės, bet kaip mamos?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius