-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 04 21

Drastiškai pasikeitė gegužės mėnesio prognozė – atšals

Dar prieš 10 dienų buvo prognozuojama, kad jau visai netrukus ateisiantis gegužės mėnuo mus lepins ypatinga šiluma. Naujausi duomenys rodo, kad vasariškų orų dar teks palaukti. Gera žinia bent ta, kad šlapia nebus.
Vilniuje pradeda žydėti sakuros
Vilniuje pradeda žydėti sakuros / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Kaip 15min pasakojo Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Klimatologijos skyriaus vyriausiasis specialistas Justinas Kilpys, amerikiečių specialistai, sudarantys ilgalaikes orų prognozes, Lietuvai vidutinę gegužės mėnesio temperatūrą prognozavo net iki 2 laipsnių aukštesnę už standartinę klimato normą, kuri siekia apie 12 laipsnių.

Šios prognozės tikslinamos kas 10 dienų ir šiuo metu kardinaliai pasikeitė. Tiesa, specialistas paguodė, kad ilgalaikių prognozių pasitvirtinimo procentas yra apie 60 proc., taigi labai nedidelis, todėl gali nutikti ir taip, kad po 10 dienų, kai sulauksime patikslintos prognozės, ji vėl žadės šilumą.

Panašu, bus daugiau šaltų dienų negu šiltų. Kita vertus, kritulių, kurie ir šiaip nebūdingi gegužei, prognozuojama dar mažiau, taigi bent jau bus sausa. ​ ​

„Dabar prognozuojama, kad vidutinė gegužės mėnesio temperatūra bus vienu laipsniu žemesnė už normą. Tai pakankamai svarus pokytis. Pasakyti, kaip pagal šią prognozę atrodys reali mėnesio diena, sudėtinga, tačiau galima tikėtis daug kontrastų. Pavyzdžiui, viena savaitė bus šilta, kita – labai šalta. Vis dėlto, panašu, bus daugiau šaltų dienų negu šiltų. Kita vertus, kritulių, kurie ir šiaip nebūdingi gegužei, prognozuojama dar mažiau, taigi bent jau bus sausa.

Paprastai gegužės mėnuo pasižymi dideliais paros temperatūros svyravimais, t. y. naktimis labai dažnai būna šalnos, nes prie žemės paviršiaus dar laikosi minusinė temperatūra, o dieną oras gali sušilti iki 20 laipsnių. Pastaraisiais dešimtmečiais gegužės pabaigoje temperatūra ne kartą pasiekdavo net 30 laipsnių. Taip pat gegužė, kaip jau minėjau, išsiskiria gana nedideliu kritulių kiekiu. Tai mėnuo, kurio metu būna daug saulės ir mažai kritulių, taigi yra galimybė džiaugtis pakankamai gražiu oru“, – aiškino pašnekovas.

Europos vidutinės trukmės orų prognozių centro duomenimis, kuris skelbia keturių savaičių prognozę, pirmąją gegužės savaitę temperatūra numatoma taip pat žemesnė už vidutinę mėnesio normą, antroji – lygi jai.

Pati žemiausia gegužės oro temperatūra buvo fiksuota 1965 m. – minus 6,8 laipsnio, o apie 30 laipsnių gegužės pabaigoje būta ne kartą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius