Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2018 12 21

Duomenis žurnalistams atverti turinčios įstatymo pataisos užstrigo A.Širinskienės komitete

Įstatymo pataisos dėl dalies Registrų centro duomenų atvėrimo žurnalistams įstrigo Seime. Tuo metu kita nemaža dalis duomenų žurnalistams vis dar lieka neprieinama, prieiga prie jos nebuvo sugrąžinta. Premjeras Saulius Skvernelis žada teikti Seimui ir šiuos duomenis atversiančias pataisas.
Agnė Širinskienė ir Saulius Skvernelis
Agnė Širinskienė ir Saulius Skvernelis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Primename, kad rugsėjo pabaigoje Registrų centras nutraukė keliolika metų taikytą praktiką ir atsisakė teikti duomenis žiniasklaidai neatlygintinai. Po kilusio triukšmo Vyriausybė patvirtino laikinus sprendimus, kuriais Lietuvos žurnalistams sugrąžinta neatlygintina prieiga prie dalies duomenų. Taip pat įstatymo projektas buvo pateiktas Seimui.

Tačiau didelė dalis svarbių duomenų, kurie anksčiau buvo prieinami žurnalistams, liko po užraktu. Žurnalistai negali gauti archyvinių duomenų apie nekilnojamąjį turtą ir įmonių akcininkus. Šie duomenys žurnalistiniams tyrimams yra labai svarbūs.

Kaip teigia politikai ir valstybės tarnautojai, duomenys nėra prieinami, nes dėl jų reikia keisti dar daugiau įstatymų. Prieš du mėnesius Vyriausybės atstovai žadėjo, kad reikalingi įstatymų pakeitimai bus paruošti. Tačiau jie yra nepateikti iki šiandienos.

15min kreipėsi į premjero Sauliaus Skvernelio patarėją Tomą Beržinską ir klausė, ar premjeras bei Vyriausybė ketina inicijuoti įstatymo pataisas, kurios žurnalistams atvers archyvinius duomenis.

Iš pradžių T.Beržinskas pateikė premjero atsakymą, kuriame buvo rašoma, jog Vyriausybė jau priėmė visus reikiamus sprendimus, kurie buvo reikalingi atnaujinti nemokamą duomenų teikimą žiniasklaidai.

„Tiek Vyriausybė, tiek premjeras laikosi pozicijos, kad visi vieši duomenys, kuriuos valdo ir parduoda valstybė, žiniasklaidai turi būti teikiami nemokamai. Taip pat planuojama eiti duomenų atvėrimo visai visuomenei keliu“, – rašoma T.Beržinsko atsakyme.

15min dar kartą klausė premjero patarėjo, ar bus teikiamos įstatymo pataisos, kurios sugrąžintų prieigą prie šiuo metu žurnalistams neprieinamos duomenų dalies.

„Įstatymo pataisos yra parengtos, premjeras sako, kad jos bus teikiamos Seimui“, – atsakė T.Beržinskas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis, Tomas Beržinskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis, Tomas Beržinskas

Įstatymas užstrigo A.Širinskienės vadovaujamame komitete

Dar vieną įstatymą, susijusį su Registrų centro duomenų atvėrimu žurnalistams, Vyriausybė jau pateikė parlamentui spalio viduryje. Tuomet Susisiekimo ministerija ir ministras Rokas Masiulis paruošė įstatymo pataisas, kurios atvertų dalį duomenų neatlygintinai.

Spalį buvo siūloma pataisas priimti ypatingos skubos tvarka, jos Seime turėjo būti svarstomos lapkričio mėnesį. Tačiau nutiko priešingai.

Žurnalistams dalį duomenų atverti galinčios įstatymo pataisos užstrigo „valstietės“ Agnės Širinskienės vadovaujamame Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitete.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Agnė Širinskienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Agnė Širinskienė

A.Širinskienė 15min teigė, kad kilo abejonių dėl duomenų apsaugos, todėl šiuo metu yra nagrinėjama europinė praktika.

„Buvo institucijų abejonių dėl atitikimo asmens duomenų apsaugos reglamentui, tai mes padedant Teisingumo ministerijai bandėm šiek tiek ir su Europos Komisija pabendrauti, išgirsti Europos Komisijos nuomonę. Ir kadangi Europos Komisija atsakyme nurodė kai kurias valstybes nares, mes tiesiog užsiklausėme duomenų apie tų valstybių narių taikomą reguliavimą. Dalis yra atsakymų atėjusių, dalis neatėjusių, kai turėsim visus, tada žiūrėsim“, – kalbėjo A.Širinskienė.

Svarbu paminėti, kad įstatymas apimtų tik viešų duomenų teikimą žurnalistams neatlygintinai. Šiuos viešus duomenis dabar kiekvienas gali nusipirkti Registrų centre.

Sunaikinto įrašo ir duomenų istorija

Primename, kad visa ši istorija prasidėjo prieš kelis mėnesius, kai žurnalistams buvo apribota prieiga prie Registrų centro duomenų, o Vyriausybė sunaikino spalio pradžioje vykusio pasitarimo garso įrašą.

Tame pasitarime buvo svarstomi Susisiekimo ministerijos ir ministro R.Masiulio siūlymai atverti viešus duomenis žurnalistams, po to kai Registrų centras staiga nutraukė keliolika metų taikytą praktiką.

15min žiniomis, šiame pasitarime premjeras S.Skvernelis spalvingai pasisakė apie žodžio laisvę ir pats prieštaravo susisiekimo ministro R.Masiulio siūlymams. Tai 15min patvirtino ir pasitarime dalyvavusi Interneto žiniasklaidos asociacijos pirmininkė Aistė Žilinskienė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lietuvos Respublikos Vyriausybės pastatas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lietuvos Respublikos Vyriausybės pastatas

Įrašas su premjero pasisakymais buvo sunaikintas nepaisant Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybos išaiškinimo. Taip pat nepaisyta pačios Vyriausybės kanceliarijos darbo reglamento.

Po kilusio triukšmo Vyriausybė patvirtino laikinus sprendimus, kuriais žurnalistams sugrąžinta neatlygintina prieiga prie dalies duomenų. Ši laikina tvarka galios, kol Seimas priims reikiamus įstatymų pakeitimus.

Dėl sunaikinto įrašo skirtingų redakcijų žurnalistai kreipėsi į teismą. Vilniaus apygardos administracinis teismas priėmė nagrinėti žurnalistų skundą Vyriausybės kanceliarijai dėl jos veiksmų, t. y. atsisakymo suteikti informaciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius