Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 05 23

E.Gentvilas įtūžo: „šešėlius mėtantis“ G.Landsbergis nei teisėjas, nei prokuroras

Vadinamojo čekių skandalo įkarštyje Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) pirmininkui Gabrieliui Landsbergiui bedant pirštu ir į Seime dirbančius politikus, Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas nevyniojo žodžių į vatą: „Esu įsiutęs“. Jis reikalauja, kad konservatorių lyderis pateiktų duomenis apie jo neva nepagrįstai ar neteisėtai gautas kanceliarines išmokas tiek savivaldybėje, tiek Seime.
Eugenijus Gentvilas ir Gabrielius Landsbergis
Eugenijus Gentvilas ir Gabrielius Landsbergis / BNS nuotr.

G.Landsbergis pažymėjo, kad Seimas turi spręsti dėl išankstinių Seimo rinkimų – pasižiūrėti į veidrodį, ar viskas gerai.

Jis aiškino, kad daugiau kaip 50 Seimo narių yra buvę savivaldybių tarybų nariai.

Be to, kai kurie parlamentarai net karantino metu sugebėjo išleisti tūkstančius eurų degalams.

Esą didelė dalis jų jau dabar yra po žiniasklaidos padidinamuoju stiklu, jo žiniomis, atliekami tyrimai dėl vieno ar kito parlamentaro.

Dėl tokios G.Landsbergio retorikos pyksta ir kai kurie valdančiosios koalicijos partneriai.

E.Gentvilas parašė atvirą laišką, kuriame piktinasi, kad jis a priori laikomas vagimi, nes dirbo Klaipėdos miesto savivaldybės taryboje.

Terminas – iki birželio 1-osios

Antradienį Seime žurnalistams liberalas sakė, kad savo darbe yra patyręs ne vieną išpuolį, įskaitant ir dabartinio Klaipėdos miesto vadovo Arvydo Vaitkaus teisminį, reikalaujant kompensuoti 2 mln. eurų.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Eugenijus Gentvilas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Eugenijus Gentvilas

„Pralošė A.Vaitkus. Dabar netikėtas išpuolis ne tik prieš mane, anonimiškai prieš 52 ar, suprask, prieš 138 Seimo narius, kurie yra naudoję parlamentines išmokas transporto išlaidoms karantino metu.

Tai noriu pasakyti: aš iš tikrųjų esu įsiutęs, kai šitaip pažeidžiamas nekaltumo prezumpcijos principas ir užmetama kolektyvinė atsakomybė, be to, reikalaujami priimti politiniai sprendimai su niekuo nesitarus. Noriu pasakyti: net ir konservatorių partijos pirmininkas nėra nei teisėjas, nei prokuroras. Ir todėl aš ginsiu savo garbę ir orumą – kol kas ne teisinėmis priemonėmis, o reikalaudamas, kad G.Landsbergis pateiktų duomenis apie mano nepagrįstai arba neteisėtai gautas kanceliarines išmokas savivaldybėje arba neteisėtai ir nepagrįstai gautas parlamentines išmokas degalams karantino metu“, – pareiškė jis.

E.Gentvilo teigimu, jis nieko neturi įrodinėti, niekas jam niekada nemetė jokių šešėlių.

„Ir G.Landsbergis iki birželio 1 dienos turi viešai paskelbti mano duomenis apie neteisėtai arba nepagrįstai gautas lėšas“, – pažymėjo liberalas.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, Ingrida Šimonytė, Gabrielius Landsbergis
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, Ingrida Šimonytė, Gabrielius Landsbergis

O kas po to? E.Gentvilas atsakė, kad tai jo reikalas, ir pridūrė, kad gal birželio 1 dieną nebebus įsiutęs.

G.Landsbergis aiškino nieko nelaikantis vagimi.

„Aš nieko nelaikau vagimi. Tiesą sakant, jis labai teisingą dalyką paminėjo – nekaltumo prezumpciją.

Lygiai ta pati nekaltumo prezumpcija yra taikoma ir jo deleguotam kultūros ministrui, nežinau, ar jis pats ją taiko savo ministrui. Aš taikau, dėl to sakau, kad pasitikiu“, – teigė jis.

Seimas turi pasitikrinti

Antradienį Seime G.Landsbergis kartojo, kad siūbuojant vadinamajam čekių skandalui, kurio epicentre atsidūrė dalis savivaldybių tarybų narių, tarp kurių – ir buvę vietos politikai, dabar dirbantys ministrais, Seimas turi apsispręsti, ar jo, kaip institucijos, standartai atitinka keliamus Vyriausybei.

Jeigu keliami skirtingi standartai, tada reikia ieškoti kitos Vyriausybės, labiau atitinkančios parlamento reikalavimus.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Gabrielius Landsbergis
Lukas Balandis / BNS nuotr./Gabrielius Landsbergis

„Bet kaip žmonės gali kaltinti ministrus patys važinėdami karantino metu ir imdami už tai valstybės pinigus pasidengti kurui, važinėdami milžiniškus atstumus, vertus tūkstančių eurų? Atleiskite, aš to atsakymo neturiu.

Jeigu turi atsakymus kiti Seimo nariai, tai jie juos gali pateikti jums, visuomenei, paaiškinti, pasakyti, kad jiems čia yra priimtini skaidrumo, atskaitomybės standartai ir viskas gerai“, – komentavo jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius