-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2019 06 11 /14:20

Sudaryta komisija dėl P.Gražulio neliečiamybės: „Seimo nariai turi atsiduoti teisėsaugos glamonėms“

„Seimo nariai turi atsiduoti teisėsaugos glamonėms, kaip aš kartais sakau, kurios dažnu atveju nebūna malonios. Turbūt baisiau, Petrai, už paradą, ar ne?“ – diskusijos Seime metu klausė liberalas Eugenijus Gentvilas, kai sprendėsi klausimas dėl specialios komisijos sudarymo. Antradienį Seimas sudarė komisiją dėl sutikimo parlamentarą Petrą Gražulį patraukti baudžiamojon atsakomybėn ar kitaip suvaržyti jo laisvę. To parlamento prašė generalinis prokuroras Evaldas Pašilis.
Petras Gražulis, Evaldas Pašilis
Evaldas Pašilis kreipėsi į Seimą dėl Petro Gražulio neliečiamybės naikinimo / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Už tai, kad laikinoji tyrimo komisija būtų sudaryta balsavo 96 parlamentarai, balsavusių „prieš“ nebuvo. Susilaikė vienas Seimo narys.

Komisiją sudarys 12 Seimo frakcijų atstovų: pirmininkas Petras Valiūnas, Rimas Andrikis, Juozas Bernatonis, Rasa Budbergytė, Arūnas Gumuliauskas, Irena Hasse, Jonas Liesys, Bronislovas Matelis, Laimutė Matkevičienė, Česlav Olševski, Jurgis Razma ir Audrys Šimas.

Išvadą dėl pritarimo arba nepritarimo patraukti P.Gražulį baudžiamojon atsakomybėn komisija turės parengti iki birželio 25 dienos. Po to Seimas spręs, ar išvadai pritarti, tai yra, spręs, ar naikinti P.Gražulio teisinę neliečiamybę.

Komisijos prašė ir P.Gražulis

Diskusijos metu parlamentaras E.Gentvilas ragino balsuoti už komisijos sudarymą.

„Seimo narys negali dangstytis seimo nario mandatu, trukdyti teisėsaugai objektyviai ištirti“, – nurodė jis.

Socialdemokratas Algimantas Salamakinas sakė nesutinkantis su nuostata, kad „Seimas besąlygiškai turėtų duoti sutikimą, jeigu prokuroras prašo“, konservatorius Kęstutis Masiulis ragino leisti prokuratūrai aiškintis situaciją.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kęstutis Masiulis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kęstutis Masiulis

„Jei būtų kokie politiniai pamušalai, mūsų valstybė nekaip atrodytų“, – dėstė politikas, atsakydamas į P.Gražulio kaltinimus, kad byla – politinė.

Už komisijos sudarymą pasisakė ir pats P.Gražulis: „Aš ir noriu, kad būtų sudaryta komisija, ne Seime, bet komisijoj nuoširdžiai viską išdėliot, kaip viskas yra ir pateikt dokumentus.“

Jei Seimas nesutiks panaikinti P.Gražulio neliečiamybės, byla atsidurs aklavietėje, taip antradienį žurnalistams Seime nurodė generalinis prokuroras E.Pašilis.

„Nesuteikimas galimybės patraukti Seimo narį atsakomybėn, matyt, kad byla, bent jau Seimo nario atžvilgiu, atsidurtų aklavietėj“, – sakė jis.

E.Pašilio teigimu, teoriškai, jei Seimas nuspręstų nenaikinti P.Gražulio neliečiamybės, galima būtų laukti 2020-ųjų, kai baigsis jo kaip Seimo nario kadencija.

„Teoriškai galima situacija, kada ir po kadencijos pabaigimo [būtų pareikšti įtarimai]“, – teigė generalinis prokuroras.

E.Pašilis: P.Gražulis veikė „Judex“ interesais

Generalinė prokuratūra įtaria, kad P.Gražulio veiksmuose yra požymiai nusikaltimo, numatyto Baudžiamojo kodekso 228 straipsnio 2 dalyje. Įtariama, kad P.Gražulis, nesant kyšininkavimo požymių, piktnaudžiavo tarnybine padėtimi siekdamas turtinės ar kitokios asmeninės naudos.

Už tai gresia bauda arba laisvės atėmimas iki septynerių metų.

Generalinės prokuratūros duomenimis, P.Gražulis galimai piktnaudžiavo savo parlamentaro statusu, siekė neteisėtai paveikti Lietuvos ir Rusijos tarnautojus, pastariesiems skatino mokėti kyšius.

E.Pašilis nurodė, kad P.Gražulis pažeidė kelis Konstitucijos straipsnius, tarp jų nuostatą, kad Seimo narys negali gauti jokio kito atlyginimo, išskyrus atlygį už kūrybinę veiklą. Taip pat – Seimo statutą, draudžiantį naudoti parlamentaro mandatą ne pagal paskirtį, bei valstybės politikų elgesio kodeksą.

„[P.Gražulis] pažeidė Konstitucijoje įtvirtintas bendražmogiškąsias vertybes ir skatino teisinį nihilizmą, taip sulaužė Seimo nario priesaiką, pažemino ir diskreditavo valstybės tarnautojo ir valstybės politiko – Seimo nario vardą, sumenkino Seimo, kaip Tautos atstovybės autoritetą ir dėl to didelės neturtinės žalos patyrė valstybė“, – rašyta generalinio prokuroro kreipimesi į Seimą.

Didelės neturtinės žalos patyrė valstybė.

Teisėsaugos duomenimis, Seimo narys padėjo tvarkyti bendrovei „Judex“ problemas dėl kontroliuojančių tarnybų nustatytų pažeidimų, tuo pačiu siekė ir gavo turtinės naudos: kelerius metus neatlygintinai naudojosi „Judex“ prabangiu automobiliu „Lexus“, bendrovės kuro mokėjimo kortelėmis, pirktais lėktuvų bilietais. Taip pat Seimo narys yra prašęs ir gavęs pinigų iš „Judex“.

„Ikiteisminio tyrimo metu gauti duomenys leidžia pagrįstai manyti, kad nurodytu laikotarpiu (2015-05-18–2017-02-13) Seimo narys Petras Gražulis aktyviai veikė vienos uždarosios akcinės bendrovės interesais, šios bendrovės generalinio direktoriaus bei komercijos direktoriaus prašymu, ir darė tai siekdamas turtinės naudos“, – kreipdamasis į Seimo narius dėstė E.Pašilis.

E.Pašilio kreipimosi į Seimą turinys – čia.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Evaldas Pašilis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Evaldas Pašilis

Tyrimo metu, anot generalinio prokuroro, buvo bendradarbiauta su Rusija: „Buvo bendradarbiauta. Dėl to ir tyrimas užsitęsė ne vienerius metus, kadangi buvo kreiptasi dėl teisinės pagalbos prašymo ir buvo gauta iš Rusijos Federacijos.“

Seimo narys kaltę neigia

Mišrios Seimo narys P.Gražulis, kalbėdamas apie savo ryšius su „Judex“, tikino, kad ši įmonė nėra niekuo išskirtinė – esą kaip Seimo narys padėjo visoms, kurios kreipėsi.

„Kurie kreipėsi, dėl visų stengiausi padėti, – nurodė jis. – Manyčiau čia yra baltais siūlais siūta byla, politinė byla. Jos užsakovas yra prezidentė Dalia Grybauskaitė.“

Argumentuodamas tuo, kad byla esą politinė, P.Gražulis sakė nedavęs parodymų, o prokuratūros turimus duomenis vadino melagingais.

„Automobilį nuomojau, už automobilį mokėjau visus pavedimus SIA „Dozhui“, čia turiu atsišvietęs visas sąskaitas faktūras [...]. Dėl kuro, kur kalba, taip pat sutarty numatyta, kad aš galiu užsipilti kuro, tai yra sutarty numatyta, ir ne vienoj, keliose sutartyse tas yra numatyta“, – rankose laikydamas pluoštą dokumentų pasakojo parlamentaras.

Jis, remdamasis turima Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos išvada, neigė turėjęs kokią nors naudą iš „Judex“: „Kadangi P.Pachomovaitė buvo mano patarėja, ji organizuodavo, ar aš kur skrendu, viešbučius, viską. Bet pasirodo, ji ne iš savo lėšų man nupirkdavo, o prašydavo „Judex“, jai pervesdavo pinigus, ir tokiu atveju ji, po to, kai aš grąžindavau pinigus, grąžindavo viską į kasą iki centro.“

Luko Balandžio / 15min nuotr./Petras Gražulis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Petras Gražulis

P.Gražulis neneigė, kad lankėsi Karaliaučiuje ir tikino, kad tai darė ne tik su „Judex“ atstovu: „Ne su vienos įmonės atstovu buvau nuvykęs į ten. Apie tai nekalba prokuroras. Buvo nuvykę su manim ir kitų įmonių Lietuvos atstovai, kurie norėjo bent dėl perspektyvos pakalbėti, kadangi žinot, Rusijos ir Lietuvos santykiai yra blogi, ar jie galės dirbti.“

P.Gražulio giminaičiai „retkarčiais padirba“ „Judex“

Su kokių įmonių vadovais lankėsi Karaliaučiuje P.Gražulis neatskleidė, esą jie nenori būti minimi.

Generalinės prokuratūros duomenimis, P.Gražulis Karaliaučiuje lankėsi su parlamentaro padėjėja, tuometine „Judex“ komercijos direktore Patricija Pachomovaite, kur esą susitarė su Rusijos veterinarinės ir fitosanitarinės priežiūros tarnybos Karaliaučiaus srities vadovu Andrejumi Ivanovu, kad šis veiks „Judex“ interesais.

Prokuratūra, išdėstydama apie žinomą P.Gražulio elgesį veikiant „Judex“ interesais, rėmėsi telefoniniais pokalbiais. Seimo nario manymu, jie – sumontuoti.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Petras Gražulis, Evaldas Pašilis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Petras Gražulis, Evaldas Pašilis

„Kadangi dokumentų nepripažįsta, jų nemato prokuratūra, tuos pokalbius sumontuot, manau, yra daug lengviau. Tai gaila, kad aš jų pats neįsirašiau, neįrašinėjau ir savęs“, – apgailestavo Seimo narys.

Klausiamas, ar šiuo metu įmonėje „Judex“ dirba jo giminaičių, P.Gražulis darė prielaidą, kad „retkarčiais padirba, ar jie padirba, aš nežinau, negaliu atsakyti, apie tuos klausimus aš nekalbu.“

Anksčiau skelbta, kad „Judex“ dirba vienas P.Gražulio sūnus, vasaromis galbūt ir kitas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius