-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2022 11 12

Elektros taupymas keičia moksleivių kasdienybę: pritemdyti koridoriai ir mokymasis iš namų

Klaipėdos švietimo įstaigos elektros energijos kaštus taupo įvairiausiais metodais. Visose jų vaikai raginami nejunginėti šviesos be reikalo, kai kur prisimintas ir nuotolinis ugdymas.
Švietimo įstaigos Klaipėdoje imasi įvairiausių priemonių taupyti.
Švietimo įstaigos Klaipėdoje imasi įvairiausių priemonių taupyti. / Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr.

Klaipėdos miesto savivaldybės vicemeras Arvyda Cesiulis teigė, kad periodiškai rengiami pasitarimai dėl taupymo. Toks susitikimas buvo ir šią savaitę. Sutarta, kad reikia taupyti, tačiau protingai.

Kiek sutaupyta – dar nežinoma

„Visi suprantame, kad elektra pabrango kelis kartus. Galima sutaupyti 10 procentų elektros energijos, bet nesutaupysi tiek, kad mokėtume kaip prieš metus“, – aiškino politikas.

Anot jo, tariamasi dėl įvairiausių priemonių: kai kur dar yra galimybių pakeisti senąsias lemputes moderniomis, labiau taupančiomis. Atsisakoma šildytuvų, minimaliai naudojami elektriniai virduliai.

„Rezultatus apibendrinti dar sudėtinga. Tam reikia daugiau laiko“, – kalbėjo vicemeras.

Net penkios uostamiesčio mokyklos šiuo metu ant stogų arba jau sumontavo, arba baigia montuoti saulės energijos baterijas. Viliamasi, kad netrukus jos imti veikti.

„Tačiau reikia suprasti, kad tokia priemonė taip pat turi būti deramai vertinama: stogas turi būti tinkamas. Reikia skaičiuoti baterijų kainas, žiūrėti, kada būtų galima montuoti, vertinti, ar tikrai apsimokės. Čia daug dedamųjų“, – pridėjo jis.

Kartą per 3 mėnesius – nuotoliniu

Tuo metu dalis mokyklų – progimnazijų ir gimnazijų – prisiminė ir nuotolinį ugdymą.

Štai Gedminų progimnazijos mokiniai spalio 27-ąją ir 28-ąją mokėsi iš namų nuotoliniu būdu. Kaip teigė Klaipėdos miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vedėja Laima Prižgintienė, netgi ministerijos parengtame ugdymosi plane yra nurodyta, kad kartais reikia organizuoti pamokas nuotoliniu būdu, kad mokiniai neprarastų įgūdžių.

Gedminų progimnazijos vadovas Aurelijus Liaudanskas teigė, kad jie numatę turėti vieną nuotolinio ugdymosi dieną kartą per trimestrą.

Tokia diena buvo suplanuota spalio 28-ąją, tačiau, kadangi 27-ąją turėjo atvykti meistrai laiptų tvarkyti, nuspręsta šias dvi dienas vesti pamokas nuotoliniu būdu.

Anot mokyklos vadovo, tokia žinia tiek tėvų, tiek mokytojų, tiek mokinių buvo sutikta adekvačiai ir ramiai. Vaikai, kurie namuose neturi sąlygų mokytis, galėjo ateiti į mokyklą ir iš klasės mokytis nuotoliniu būdu.
Pradinukai, kurie yra atskirame korpuse, tuo metu mokėsi klasėse.

„Viskas praėjo sklandžiai. Tačiau, kiek sutaupėme per tas dienas elektros – sunku pasakyti. Anksčiau už tai mokėdavome patys, dabar švietimo įstaigų buhalterija centralizuota. Per rudens atostogas nuotoliniu būdu dirbo ir pedagogai. Turėjome posėdžius, pasitarimus. Šildymas pastate buvo sumažintas iki minimumo. Tokį patį modelį ketiname taikyti ir per žiemos atostogas. Gal tik kokią vieną dieną skirsime darbui įstaigoje“, – kalbėjo A.Liaudanskas.

Anot jo, didesnį efektą viliamasi matyti, kai pradės veikti ant stogo sumontuotos saulės baterijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius