-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 12 13

E.Masiulis klausia V.Landsbergio, ką veikė dieną prieš STT pareiškiant įtarimus dėl korupcijos

Ketvirtadienio naktį socialine tinkle „Facebook“ politinės korupcijos byloje kyšininkavimu kaltinimas Eligijus Masiulis žėrė kritikos prof. Vytautui Landsbergiui. Politikas klausia, ką konservatorių patriarchas veikė 2016 m. gegužės 11 d. – išvakarėse, kai E.Masiuliui Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) pareiškė įtarimus dėl galimai paimto kyšio iš „MG Baltic“.
Eligijus Masiulis
Eligijus Masiulis / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

„Advento ramybės, profesoriau V.Landsbergi,

Taip jau atsitinka gyvenime, kad ir Dievai atsisuka prieš tave. Be Jūsų praeities nebūtų dabarties ir ateities. Nebūtų Lietuvos. Ir visgi Dievai negali elgtis, kaip žemiškosios būtybės, stokojančios išminties ir visumos.

Pardaviau Prezidentę, lyg taip išgirdau viešoje erdvėje. Iš jūsų lūpų, gerbiamas Prezidente. Skaudi netiesa, net kanalizacijos dangčiui judrioje gatvėje. Ko verta mūsų valstybinė bendrybė, jeigu galima parduoti. Valstybės Prezidentą parduoti, kaip gėlę, daiktą ar nekilnojamą turtą“, – savo feisbuke rašo E.Masiulis.

E.Masiulis pripažįsta V.Landsbergio vaidmenį atgaunant šalies nepriklausomybę, tačiau jam kyla klausimas dėl profesoriaus vaidmens nesenuose įvykiuose.

„Jeigu tai žinome, gal galime žinoti, 2016 05 11 ką veikėte? Ar savo patarimais užsodinti Lietuvą nauja Briuselio kopūstų veisle neužbėrėte ant Lietuvos rūtų darželio tonas rusiškų trąšų?

Kas ką kam pardavė? Advento ramybės Jums, gerbiamas profesoriau V.Landsbergi“, – taip užbaigia E.Masiulis.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Vytautas Landsbergis
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Vytautas Landsbergis

STT 2016 m. gegužę pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl kyšininkavimo, papirkimo ir prekybos poveikiu stambiu mastu. Tyrimo centre – Liberalų sąjūdžio lyderis E.Masiulis ir koncerno „MG Baltic“ vadovai.

Įvykių chronologija:

  • 2016 m. gegužės 12 d. STT agentai sulaikė tuometinį Liberalų sąjūdžio lyderį E.Masiulį, jo namuose rasti 106 tūkst. eurų, gauti iš „MG Baltic“ viceprezidento R.Kurlianskio.
  • Politikas šiuos pinigus vadina paskola, teisėsauga – kyšiu. E.Masiuliui pareikšti įtarimai dėl kyšininkavimo, prekybos poveikiu ir neteisėto praturtėjimo.
  • Iškart po E.Masiulio sulaikymo, į Lukiškių tardymo izoliatorių-kalėjimą 20 dienų buvo uždarytas R.Kurlianskis. Verslininkas įtariamas papirkimu ir prekyba poveikiu.
  • 2016 m. rugpjūčio 8 d. įtarimai stambaus masto kyšininkavimu pareikšti buvusiam Darbo partijos nariui V.Gapšiui. Jis įtariamas priėmęs 27 tūkst. eurų kyšį.
  • 2017 m. vasario 28 d. įtarimai pareikšti ir „MG Baltic“. Koncernas įtariamas papirkimu ir prekyba poveikiu.
  • 2017 m. balandžio 28 d. teisėsauga pareiškė įtarimus piktnaudžiavimu vienam iš Liberalų sąjūdžio lyderių G.Steponavičiui.
  • Kitam buvusiam liberalui Š.Gustainiui teisėsauga 2017 m. gegužės 31 d. pareiškė įtarimus kyšininkavimu. Jis įtariamas priėmęs iš R.Kurlianskio 9 tūkst. eurų kyšį kaip paramą viešajai įstaigai „Taikomosios politikos institutas“. Jis įtariamas už šią paramą registravęs „MG Baltic“ palankias Vartojimo kredito įstatymo pataisas.
  • 2017 m. rugsėjo 22 d. teisėsauga pranešė apie du paskutinius įtariamuosius – Liberalų sąjūdį ir Darbo partiją. Partijoms įtarimai pareikšti dėl kyšininkavimo, prekybos poveikiu ir piktnaudžiavimo.

Kaltinamiesiems gresia iki 8 metų kalėjimo, partijoms – likvidavimas

Ikiteisminį tyrimą šioje byloje atliko Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai. Bylos perdavimas teismui truko 17 mėnesių.

Ikiteisminiame tyrime apklausta daugiau nei 150 asmenų, iš kurių daugiau kaip 50 – praėjusios ir šios kadencijos Seimo nariai, keletas buvusių ministrų, Europos Parlamento narių. Atlikta daugiau nei 200 apklausų ir daugiau nei 30 kratų.

Pasak Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiojo prokuroro Martyno Jovaišos, maksimali gresianti bausmė kaltinamiesiems – iki aštuonerių metų laisvės atėmimo, tuo metu partijoms gresia likvidavimas, veiklos apribojimas arba bauda iki 1,9 mln. eurų.

Šiuo metu vyksta politinės korupcijos byla. Teismas jau apklausė buvusį „MG Baltic“ viceprezidentą Raimondą Kurlianskį, buvusius Seimo narius Eligijų Masiulį ir Vytautą Gapšį, parodymus taip pat davė koncernui „MG Baltic“ bei Darbo partijai bei Liberalų sąjūdžiui atstovaujantys advokatai. Seimo narys Gintaras Steponavičius ir buvęs parlamentaras Šarūnas Gustainis parodymų dar nedavė, jie tai pageidauja padaryti vėliau.

Daugiau naujienų apie „MG Baltic“ bylą skaitykite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius