Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 04 12

ES griežtina reikalavimus maistui – kai kurių medžiagų negalės būti

Balandį įsigaliojo ir visoje ES pradedamas taikyti Komisijos Reglamentas (ES) 2021/468, kuriuo numatomos naujos taisyklės dėl į rinką tiekiamų maisto papildų, maisto, savo sudėtyje turinčio hidroksiantraceno darinių, kurie gali turėti neigiamą poveikį žmonių sveikatai.
Popietė Vingio parke
Popietė Vingio parke / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Europos Komisija šį sprendimą priėmė atsižvelgusi į 2017 m. lapkričio 22 d. Europos maisto saugos tarnybos (EFSA) priimtą mokslinę nuomonę dėl hidroksiantraceno darinių naudojimo maiste saugos vertinimo. Atliekant šį rizikos vertinimą, buvo tiriami hidroksiantraceno dariniai, randami Rheum palmatum L. ir (arba) Rheum officinale Baillon ir (arba) jų hibridų šaknyse ir šakniastiebiuose, Cassia senna L. lapuose, vaisiuose, Rhamnus frangula L. žievėje, Rhamnus purshiana DC. žievėje ir Aloe barbadensis Miller lapuose ir (arba) įvairiose Aloe rūšyse, daugiausia Aloe ferox Miller ir jos hibriduose. Daugiausia šios sudedamosios dalys naudojamos maisto papildų gamybai.

Naujojo Reglamento nuostatos numato du esminius pasikeitimus, kuriuos maisto verslo įmonėms reikės įgyvendinti. Pirma, III priedo A dalyje yra įtvirtinta grupė augalinių medžiagų, kurių nuo šiol maiste negalės būti – aloemodinas, emodinas, dantronas ir visi preparatai, kuriuose yra šių medžiagų bei preparatai iš Aloe rūšių augalų lapų.

Antra, to pačio priedo C dalyje pateikiamas sąrašas medžiagų, kurios nėra draudžiamos, tačiau jų naudojimą griežtai prižiūri Bendrija – tai preparatai iš rabarbarų (Rheum palmatum L., Rheum officinale Baillon) ir jų hibridų šaknų arba šakniastiebių, preparatai iš kasijų (Cassia senna L.) lapų arba vaisių, preparatai iš šaltekšnių (Rhamnus frangula L., Rhamnus purshiana DC) žievės, kurių sudėtyje yra hidroksiantraceno darinių. Per ketverius metus nuo medžiagos įtraukimo į III priedo C dalį datos, atsižvelgus į EFSA pateiktą nuomonę, Europos Komisija priima sprendimą, ar bendrai leisti naudoti maiste III priedo C dalyje išvardytas medžiagas ar perkelti jas atitinkamai kitas III priedo dalis. Jos toliau bus stebimos maisto mokslinius, laboratorinius tyrimus atliekančių Bendrijos ekspertų.

Lietuvoje šiuo metu notifikuotų maisto papildų sąraše yra per 160 maisto papildų, kurių sudėtyje yra alavijo, rabarbarų, šaltekšnės ar kasijų. Didžiąją dalį sudaro maisto papildai, kurių sudėtyje yra alavijo. Tai daugiausia ES, Jungtinės Karalystės gamintojų produktai. Taip pat yra ir keletas Lietuvos gamintojų.

Šis Reglamentas nenumato pereinamojo laikotarpio, todėl VMVT specialistai maisto papildų tiekėjams pataria suskubti ir jau dabar aiškintis su savo gamintojais, ar jų Lietuvos rinkai tiekiamuose produktuose yra hidroksiantraceno darinių, aptarti kokie yra produktų paruošimo metodai ir kaip užtikrinti, kad tos medžiagos iš produkto būtų pašalintos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius