Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2019 05 11

„Facebook“ apstu nuotraukų su agitaciniais rėmeliais – kada tai draudimo pažeidimas?

Šeštadienį socialiniame tinkle „Facebook“ galima rasti aibes profilių, kuriuose pagrindinės nuotraukos pažymėtos kandidatų agitacija. Tarp jų – kandidatų į prezidentus štabų vadovų ar narių. 15min skaitytojai domisi, ar taip galima? Vyriausioji rinkimų komisija patikina, kad anksčiau užsidėję rėmelius gali būti ramūs, tačiau įspėja tuos, kurie agitacija užsiima šeštadienį.
Emocijos
Emocijos / „Scanpix“ nuotr.

Mažiausiai kelių kandidatų štabų vadovai ar komandos nariai savo nuotraukas iki šiol „papuošę“ rėmeliais, kuriais agituojama balsuoti už jų kandidatą. O paskyrų viršeliuose – nepakeisti reklaminiai baneriai.

15min pasidomėjo, ar tai jau yra rinkimų agitacijos pažeidimas. Gyventojai nebus įspėjami, jei jų rėmeliai buvo pakeisti anksčiau, tačiau šiandien keistis nuotraukų jie negali, aiškina Vyriausioji rinkimų komisija (VRK).

„Jeigu anksčiau buvo paskelbta ir matome laiką, kad tai buvo iki agitacijos draudimo pradžios, tai šioje vietoje, bent jau aš laikyčiausi pozicijos, kad tas dalykas yra galimas“, – VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Laura Matjošaitytė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Laura Matjošaitytė

Tačiau jei agitacija paskelbta šeštadienį – pakanka pasidalinti ir svetimu įrašu – jau galima sulaukti atsakomybės.

„Jeigu nuolat atsiranda po pranešimu ar po nuotrauka komentarų, dirbtinai tas pranešimas keliamas į viršų socialiniame tinkle, ir diskusijos verda – tada jau klausimas, kodėl taip vyksta. Kol agitacinio turinio pranešimu, žinute, nuotraukomis pasidalinta iki draudimo pradžios, šioje vietoje įstatyme nustatytas draudimas nėra pažeistas“, – sako L.Matjošaitytė.

Suprasti akimirksniu – ko negalima daryti socialiniuose tinkluose

  • Rinkėjai neturėtų agituoti už politinės kampanijos dalyvius, įvardinant konkrečius kandidatus, partijas ar rinkimų komitetus, neturėtų dalintis agitaciniais kitų asmenų įrašais.
  • Rinkėjai neturėtų agituoti už, balsuoti už arba prieš referendumui teikiamo sprendimo priėmimą ar raginti nedalyvauti referendume.
  • Rinkėjai neturėtų keisti asmeninės paskyros nuotraukos ir viršelio į paskyrą su agitaciniais elementais už konkretų kandidatą.

Jau tenka įspėti nedrausmingus internautus

L.Matjošaitytė patvirtino, kad VRK jau gavo kelis pranešimus dėl galimų pažeidimų socialiniuose tinkluose.

„Pasidalinta buvo agitacijos draudimo laikotarpiu agitacinio turinio žinutėmis socialiniame tinkle. Sureagavome, kreipėmės, atitinkamai, potencialūs pažeidėjai žinutes pašalino, tad laikome, kad kol kas viskas tvarkingai vyksta. Matome, jog ši kampanija gerokai skiriasi nuo savivaldybių tarybų rinkimų, kuomet turėjome daugybę kandidatų. Čia jau kampanija solidesnė ir visi vertina ir gerbia agitacijos draudimą, laikosi įstatyme numatytų taisyklių“, – sako L.Matjošaitytė.

Ji priminė, kad nesilaikant draudimo gresia piniginės baudos.

Likus 30 valandų iki rinkimų ar referendumų ir rinkimų dieną iki 20 val. – agitacija negalima, o pažeidimai užtraukia baudą nuo 140 iki 300 eurų

„Kol kas bendra situacija – viskas atrodo neblogai. Bet labai svarbus dalykas, kad rinkėjai nesidalintų socialiniuose tinkluose agitacinio turinio žinučių, naujienų portalai neskelbtų naujų publikacijų, pranešimų, straipsnių, turinčių agitacinį turinį, kad televizijos nerodytų naujų laidų, susijusių su agitacija rinkimuose, persižiūrėtų tinklelius, kuomet kartojamos įvairios laidos, kad jose nebūtų likusio agitacinio turinio“, – sako L.Matjošaitytė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Laura Matjošaitytė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Laura Matjošaitytė

Rinkimų, referendumo agitacija nelaikoma informacija apie vykstančius rinkimus, referendumą, jų svarbą valstybės ir Tautos gyvenimui, atvykusių balsuoti rinkėjų skaičių, dokumentus, kuriuos būtina turėti balsuojant, kvietimas atvykti balsuoti ar kita informacija, kuria neraginama nedalyvauti rinkimuose ar referendume, balsuoti už arba prieš kandidatą, referendumui teikiamo sprendimo priėmimą, nelaikoma rinkimų, referendumo agitacija.

Politinės kampanijos dalyviai iki sekmadienio 20 val neturėtų atlygintinai skelbti jokių įrašų, neturėtų skelbti naujų agitacinio turinio įrašų, įskaitant kvietimą į rinkimus, referendumą ar raginimą nedalyvauti rinkimuose, referendume, neturėtų keisti asmeninės paskyros nuotraukos ir viršelio į paskyrą su agitaciniais elementais, neturėtų atlikti jokių veiksmų (pavyzdžiui, aktyviai komentuoti prie kitų įrašų), kurie naujai keltų susidomėjimą kandidatu, turėtų atsisakyti informacijos apie rinkimų dienos renginius, kuriais išreiškiamas palaikymas ar žadama konkrečiu būdu balsuoti.

Kandidatai neprivalo pašalinti iki rinkimų agitacijos draudimo pradžios paskelbtų įrašų, tačiau neturėtų dirbtinai kelti susidomėjimą jais (pavyzdžiui, komentuoti ankstesnių įrašų, naujai dalintis jais ir pan.).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius