Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 08 04

Feisbuko konsultantai skelbia: kaukės neprivalomos, tačiau SAM ir policija nesutinka

Socialiniame tinkle netyla diskusijos apie prievolę dėvėti veido kaukes. Sveikatos apsaugos ministro sprendimą paskaitę feisbuko konsultantai konstatavo, kad kaukių nereikia. Tačiau tai nėra tiesa.
Viešojo transporto kontrolė Vilniuje primena keleiviams dėvėti kaukes
Socialiniuose tinkluose padaugėjo klaidinančios informacijos apie veido kaukių dėvėjimą / Kastyčio Mačiūno nuotr.

„Ar žinote, kad kaukės nėra ir niekada nebuvo privalomos nešioti, nes nėra jokio teisinio akto įpareigojančio mus tai daryti“, – skelbiama feisbuko puslapyje „Patarimai ir konsultacijos“. Per parą įrašu socialiniame tinkle pasidalinta daugiau nei 3 tūkst. kartų.

15min nuotr./Įrašas socialiniame tinkle
15min nuotr./Įrašas socialiniame tinkle

Įraše aiškinama, kad liepos 30 d. atostogaujantį Aurelijų Verygą pavaduojančio teisingumo ministro Elvino Jankevičiaus pasirašytame sprendime, kuriuo nuo rugpjūčio 1 d. sugrąžintas privalomas nosį ir burną dengiančių priemonių dėvėjimas kai kuriose uždarose patalpose, palikta daug vietos interpretacijoms, kokios tos priemonės gali būti.

Sprendime teigiama, kad uždarų prekybos ir paslaugų teikimo vietų prekiautojai ir paslaugų tiekėjai turi užtikrinti, kad gyventojai „dėvėtų nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones (veido kaukes, respiratorius ir kitas priemones)“.

„Taigi galime drąsiai naudotis KITOMIS PRIEMONĖMIS, kurių kiekvienas namuose turime daugybę, tai: šalikėliai, kepurėlės, apykaklės, puodų dangčiai, kačiukai, joninių vainikai, o taip pat visos kitos pasaulyje egzistuojančios KITOS PRIEMONĖS“, – aiškinama sparčiai populiarėjančiame feisbuko įraše.

Nosį ir burną dengiančių apsauginių kaukių dėvėjimas viešose uždarose patalpose nuo šių metų rugpjūčio 1 dienos yra privalomas.

Tiesa vis dėlto kiek kitokia.

Nušuoliavusios prielaidos

„Patarimai ir konsultacijos“ įrašo autoriai susidūrė su šiaudinės baidyklės argumentacijos klaida (ang. strawman fallacy), kuomet siekiama sukritikuoti argumentą, kurio niekas nepateikė.

Įrašu skaitytojams siekiama paaiškinti, kad jie neprivalo pirkti brangių vienkartinių veido kaukių, pardavinėjamų parduotuvėse. Tačiau nurodymo, kur gyventojai turėtų įsigyti kaukes, parduotuvėje ar vaistinėje, o gal pasigaminti patys, šalies institucijos ir nepateikia.

15min nuotr./Naujausi mitai apie COVID-19
15min nuotr./Naujausi mitai apie COVID-19

Kaip skelbia patys įrašo autoriai, liepos 30 d. sprendime nurodoma, kad reikalinga užtikrinti, kad gyventojai „dėvėtų nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones (veido kaukes, respiratorius ar kitas priemones)”.

Kaukės – privalomos

Tačiau nurodymo, iš kur gauti kaukę, nebuvimas nereiškia, kad veidą uždengus vainiku, kačiuku ar puodo dangčiu bus atlieptas kriterijus, reikalaujantis dengti nosį ir burną.

„Nosį ir burną dengiančių apsauginių kaukių dėvėjimas viešose uždarose patalpose nuo šių metų rugpjūčio 1 dienos yra privalomas”, – atsakyme 15min teigė SAM atstovai.

Kastyčio Mačiūno nuotr./Viešojo transporto kontrolė Vilniuje primena keleiviams dėvėti kaukes
Kastyčio Mačiūno nuotr./Viešojo transporto kontrolė Vilniuje primena keleiviams dėvėti kaukes

Lietuvos policijos Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Laura Grondskė atsakyme 15min pažymėjo, kad pirmiausia tikimasi, geranoriško ir sąmoningo gyventojų elgesio.

„Tačiau jei asmuo atsisako dėvėti kaukę toje vietoje, kur tai privaloma (pagal galiojančius teisės aktus), pareigūnai vadovaujasi LR ANK 526 str. 3 d.”, – rašoma atsakyme.

526 administracinių nusižengimų kodekso (ANK) straipsnis numato atsakomybę už civilinės saugos įstatymo ir kitų civilinę saugą reglamentuojančių teisės aktų nevykdymą ar pažeidimą.

Jei asmuo atsisako dėvėti kaukę toje vietoje, kur tai privaloma (pagal galiojančius teisės aktus), pareigūnai vadovaujasi LR ANK 526 str. 3 d.

Ministerijos atsakyme pažymima, kad yra pakankamai informacijos, kokios kaukės ar joms prilygstančios veido apsaugos priemonės yra tinkamos.

„Medžiaginės savadarbės ar pirktinės kaukės, skarelė, šalikas, mova ir pan., jei dengia kvėpavimo takus ir gali sulaikyti sekretą kosint ar čiaudint – taip, kiti „originalūs“ pakaitalai, neapsaugantys nuo galimai sergančio žmogaus sekreto plitimo ore – ne, nes jos neefektyvios nei jas dėvintiems, nei greta esantiems žmonėms”, – teigiama SAM atsakyme.

Primenama, kad už kaukės nedėvėjimą ar neteisingą dėvėjimą gresia bauda, o blogiausiu atveju rizikuojama tapti kito žmogaus sunkios ligos ar mirties priežastimi.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Policija
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Policija

„Bet koks raginimas nedėvėti kaukių arba manipuliacijos, interpretacijos, kaip šiuo atveju, kenkia visų žmonių saugumui. Tad SAM specialistai prašo žmones būti sąmoningus ir ignoruoti tokius raginimus ar „originalių“ alternatyvų siūlymus“, – rašoma SAM atsakyme.

15min primena, kad veido apsaugos priemones privaloma dėvėti uždarose vietose – viešajame transporte, parduotuvėse (įskaitant prekybos centrus), paslaugų teikimo vietose, išskyrus viešojo maitinimo vietas bei kultūros ir sporto renginius.

Kaukės – naudingos

Skirtingai nei teigiama socialiniame tinkle skelbiamame įraše, reikalavimas uždengti nosį ir burną skirtas ne panikai kelti, o padėti nuo koronaviruso infekcijos apsaugoti save ir aplinkinius.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) direktorius, profesorius Saulius Čaplinskas pirmadienį 15min aiškino, kad veido kaukės sudaro papildomą barjerą ir tai suteikia papildomą apsaugą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Čaplinskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Čaplinskas

„Jei motociklininkas važiuoja su šalmu, specialia apranga, visa ekipuote, jis yra apsisaugojęs. Ar jis yra saugus? Sunku pasakyti. Motociklininko atveju visi supranta, kad viskas priklauso nuo to, į kokią avariją patenka žmogus“, – sakė S.Čaplinksas.

Pasak ULAC vadovo, dėvint veido kaukę sumažinama tikimybė užsikrėsti tiek tuberkulioze, tiek gripu, tiek ir COVID-19.

Tiesa, kad pandemijos metu požiūris į veido kaukių dėvėjimą kito. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) vadovė Rolanda Lingienė praėjusią savaitę naujienų agentūrai BNS aiškino, kad veidą dengiančių priemonių naudojimo reikia, nes koronavirusą platinti gali simptomų nejaučiantys žmonės.

Daugiau apie veido kaukių naudojimą ir požiūrio į jas kaitą – čia.

Įrašo autoriai taip pat klaidingai teigia, kad veido kaukės neapsaugo nuo virusų. Kalbant apie COVID-19 sklaidą, svarbu nepamiršti, kad virusas plinta ne oru, o iškvepiamo ar atkosėjamo skysčio lašeliais, dalį kurių veidą dengiančios priemonės sulaiko.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Veido kaukės
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Veido kaukės

Šalies informacinę erdvę stebinčių institucijų ir SAM atstovai pataria nenaudoti socialinių tinklų kaip vienintelio informacijos šaltinio ir ypač skeptiškai vertinti bet kokią informaciją, skelbiamą komentaruose.

Raginama rinktis oficialių institucijų duomenis bei akylai stebėti, iš kur atkeliauja informacija. Prasidėjus koronaviruso pandemijai, kilo klaidinančios informacijos banga, kartais tyčia skatinama užsienio valstybių.

Oficialią informaciją apie COVID-19 pateikia Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC), Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), Nacionalinis visuomenės sveikatos centras, Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras (ECDC).

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programa, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius