Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 02 27

„Flešiukai“ ir degalai šeimos automobiliams: kam Neringos tarybos nariai leido pinigus?

Vos tris tūkstančius gyventojų turinčioje Neringoje artėjantys rinkimai – audringi kaip šėlstanti jūra. Ataskaita, kurioje matyti, kiek nedidelės savivaldybės politikai išleido kompiuterių nuomai, degalams, kėlė klausimų. Teisindamiesi politikai klupo ir skundė vienas kitą.
Neringoje - pasitarimas dėl žuvies rūkyklų.
Neringos savivaldybė / J. Andriejauskaitės / 15min nuotr.

Feisbuke esanti grupė „Mūsų Neringa“ per savaitgalį paaugo tūkstančiu sekėjų. Tiek daug smalsautojų sulaukė žurnalisto Andriaus Tapino paviešinti savivaldybės dokumentai, kuriuose išanalizuotos tarybos narių išlaidos.

Privertė aiškintis

Skaičiai privertė ne vieną politiką aiškintis ir teisintis.

Aiškėja, kad trys tarybos nariai – liberalams atstovaujanti Sandra Berletaitė ir Agnė Jenčauskienė, taip pat vienintelis konservatorius taryboje Laurynas Vainutis – vien kompiuterinės technikos nuomai per visą kadenciją išleido apie 40 tūkst. eurų. Beveik pusę šios sumos išleido L.Vainutis. Aiškėja, kad visi trys kompiuterius ir telefonus nuomojo iš vienos Klaipėdos rajone esančios įmonės – „IT&C Service“. A.Tapinas netruko išsiaiškinti, kad tarybos nariai turi ryšių su šios įmonės vadovu.

Neringos savivaldybės informacija/Neringos tarybos narių išlaidos kompiuterinės technikos ir telefonų nuomai 2022-aisiais.
Neringos savivaldybės informacija/Neringos tarybos narių išlaidos kompiuterinės technikos ir telefonų nuomai 2022-aisiais.

Neseniai paviešintoje tarybos narių išmokų ataskaitoje matyti, kad A.Jenčauskienė kas mėnesį už telefono nuomą mokėjo 100 eurų, už kompiuterinės įrangos nuomą – 300 eurų. L.Vainutis nuomai išleisdavo kas mėnesį 388 eurus, o S.Berletaitė kiek kukliau – telefoną kas mėnesį nuomojosi už 50 eurų, kompiuterį už 99 eurus.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Neringos savivaldybė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Neringos savivaldybė

Per kadenciją susidarė įspūdingos sumos. L.Vainutis išleido apie 16,9 tūkst. eurų kompiuterio ir telefono nuomai, A.Jenčauskienė – 17,3 tūkst. eurų, S.Berletaitė – 6,1 tūkst. eurų. Paaiškėjo, kad L.Vainutis vien 6,5 tūkst. eurų išleido 65 USB laikmenoms („flešiukams“) pirkti.

A.Jenčauskienė sureagavo į jai mestus kaltinimus ir teigė, kad Neringos savivaldybės tarybos reglamentas nenumato galimybės pirkti darbui būtinas priemones, o tik nuomoti. „Žinoma, jei būtų galimybė darbo priemones įsigyti, tikrai nemažą dalį lėšų sutaupytų ne tik Neringos, bet ir visos kitos Lietuvos savivaldybės“, – teigė ji.

„Visus manančius, kad tarybos narys, kuris atlikdamas savo pareigas atima laiką iš savo laisvalaikio ir šeimos už tai negaudamas atlyginimo, dar turėtų pats už savo lėšas įsigyti kompiuterį, telefoną, spausdintuvą ir pan. įrangą (nes savivaldybė jos nesuteikia) bei susimokėti už kelionę nuo namų iki posėdžio vietos, kviečiu kelti savo kandidatūras į dar kitus savivaldos rinkimus. O manančius, kad aš per savo 4 metų kadenciją (2019 balandis – 2022 gruodis) nieko neveikiau ir vidutiniškai veltui ištratindavau po ~300 eurų/mėn. (per 2022m. – 3590,60 eurų už kompiuterio ir telefono nuomą ir degalus), kviečiu rinkti tuos, kurie savivaldybės lėšų ištratina kelis kartus daugiau“, – rašė S.Berletaitė.

Pas rinkėjus į... Marijampolę

Paaiškėjo, kad nedidelėje savivaldybėje politikams prireikė tūkstančių vien degalams. Štai socialdemokratas Arvydas Mockus vien per mėnesį degalams panaudoja 640 eurų iš savivaldybės kasos.
Keliauninkų Neringoje yra ir daugiau. Nidoje gyvenanti Aušra Mikalauskienė, demokratų partijos „Vardan Lietuvos“ narė, per metus degalams išleido 8046 eurus. Ne ką mažiau degalams išleido ir kiti šios partijos nariai – Vaidas Venckus ir Stasys Valančius – 7300 ir 7500 eurų.

Sandros Berletaitės nuotr./2022-ųjų Neringos tarybos narių išlaidos.
Sandros Berletaitės nuotr./2022-ųjų Neringos tarybos narių išlaidos.

Kandidatas į merus, socialdemokratas A.Mockus netrukus viešai prisipažino, kur važinėjęs: „Pasiryžęs būti partijos skyriaus pirmininku tikrai daug važinėjau pas žmones, kurie yra neringiškiai rinkėjai. Jie gyvena ir Šiauliuose, Joniškyje, Panevėžy, Kaune, Vilniuje ar net Marijampolėje.“ Jis prisipažino, kad elgęsis taip, kaip numato reglamentas, ir pritarė, kad reikia jį keisti. Be to, tikino, kad dabar taip nebedarytų.

Auditas: sunku patikrinti išlaidas

Neringos savivaldybės kontrolės ir audito tarnyba tikrino, kaip tarybos nariai pagrindžia išleistas kanceliarines išlaidas.

Nustatyta, kad tarybos narių išmokos teisės aktuose reglamentuotos abstrakčiai: nėra apibrėžta „kompiuterinės technikos“ sąvoka, nedetalizuotas transporto priemonių skaičius, kokių draudimo rūšių išlaidos gali būti apmokamos. „Išmoka skiriama tik išlaidoms, susijusioms su Tarybos nario veikla, tačiau nenustatyta, kas ir kokiais būdais turėtų identifikuoti, kad konkrečios išlaidos buvo panaudotos veiklai, susijusiai su tarybos nario veikla“, – rašoma išvadose.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Neringos savivaldybė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Neringos savivaldybė

Auditorių nuomone, KASKO draudimas neturėtų būti kompensuotas.

Praėjusiais metais tarybos nariams nepagrįstai buvo išmokėti 4,2 tūkst. eurų. Tos lėšos turės būti arba pagrįstos, arba grąžintos.

Auditą atlikę specialistai atkreipė dėmesį į kompiuterių nuomai išleistas lėšas. Nurodoma, kad Neringos savivaldybės reglamente numatytos išlaidos kompiuterinės technikos nuomai, remontui nėra priskirtinos nei vienai Vietos savivaldos įstatyme nurodytai išlaidų kategorijai.

Taip pat pažymima, kad trys tarybos nariai nuomojasi kompiuterine technika, nors nesikreipė į administraciją dėl kompiuterio ar telefono. „Kompiuterinės technikos nuomos išlaidos yra neproporcingai didelės, palyginus su rinkoje parduodamos analogiškos įrangos pardavimo kaina“, – rašoma išvadose.

Neringos savivaldybė įpareigota skelbti informaciją apie biudžeto lėšų panaudojimą tarybos narių veiklai. Taip pat rekomenduojama patikslinti reglamento nuostatas, susijusias su tarybos narių išlaidų kompensavimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius