Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 11 30

G.Jauniui – Vilniaus etikos sargų kirtis dėl rinkėjų klaidinimo: skelbia turįs tris aukštuosius, nors diplomų nėra

Vilniaus savivaldybės tarybos Etikos komisija paskelbė, kad tarybos narys Gediminas Jaunius pažeidė valstybės politikų elgesio principus – leido žmonėms susidaryti klaidinančią nuomonę dėl savo išsilavinimo. G.Jaunius dalyvavo Seimo rinkimuose, jo kaip kandidato anketoje nurodoma, kad jis turi tris aukštuosius, nors taip nėra. Pats politikas tvirtina, kad vertinti žmones reikėtų ne pagal diplomus.
Gediminas Jaunius
Gediminas Jaunius / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

Leido susidaryti klaidinančią nuomonę

„Komisija, įvertinusi surinktą medžiagą ir aplinkybes, konstatuoja, kad savivaldybės tarybos narys G.Jaunius pažeidė valstybės politikų elgesio principus, t. y. Lietuvos Respublikos valstybės politikų elgesio kodekso (Elgesio kodeksas) nuostatas. Leido piliečiams pagrįstai susidaryti klaidinančią nuomonę apie G.Jauniaus universitetinį išsilavinimą ir patirti lūkesčių“, – rašoma Vilniaus m. savivaldybės tarybos etikos komisijos sprendime, kurį komisija priėmė penktadienį, lapkričio 27 d.

Tokį klausimą komisija ėmėsi nagrinėti gavusi anoniminį skundą, kuriame buvo nurodyta, jog „savivaldybės tarybos narys G.Jaunius viešai skelbia, kad įgijo tris aukštuosius išsilavinimus, nors realiai teturi vidurinio mokslo atestatą, todėl prašoma įpareigoti savivaldybės tarybos narį neskelbti melagingos informacijos apie save ir įpareigoti viešai atsiprašyti rinkėjų už klaidingą (melagingą) informaciją, taip pat pripažinti, kad G.Jaunius pažeidžia etikos reikalavimus ir žemina mokslo įstaigų prestižą“.

Prie skundo buvo pridėta ir nuotrauka, kurioje nufotografuoti Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) puslapyje matoma kandidato Seimo rinkimuose G.Jauniaus biografijos duomenys, pagal kuriuos galima spręsti, kad G.Jaunius yra įgijęs aukštuosius išsilavinimus Kretingos Šv. Antano religijos studijų institute prie Vytauto Didžiojo universiteto (specialybė – teologas, baigimo metai –1997 m.), Vilniaus universitete (specialybė – žurnalistika, 2001 m.), Vytauto Didžiojo universitete (specialybė – kūrybinės industrijos, 2020 m.).

VRK nuotr./G.Jauniaus išsilavinimas, nurodytas VRK
VRK nuotr./G.Jauniaus išsilavinimas, nurodytas VRK

Ši informacija nėra pakeista iki šiol, tuo gali įsitikinti kiekvienas, atsidaręs šią nuorodą.

Informaciją pateikė ne jis?

Etikos komisija informavo G.Jaunių apie pradėtą tyrimą dėl galimo Elgesio kodekso nuostatų pažeidimo ir galimybę jam pateikti paaiškinimus bei įrodymus dėl skunde nurodomų aplinkybių. Kaip rašoma komisijos sprendime, G.Jaunius komisijai atsakymus pateikė, patvirtindamas, kad VRK anketoje nurodoma informacija nėra tiksli, tačiau ją pateikė ne jis.

„Visa jo biografija nuo rinkiminės kampanijos pradžios buvo oficialiai skelbiama jo asmeninėje interneto svetainėje ir Wikipedia. Šiose nuorodose nepaminėtas faktas, kad jis yra baigęs keturis Kūrybos industrijų studijų kursus (nebaigtas rašyti bakalauro darbas). Plačiau skelbiamos netikslios informacijos, kurią jis pastebėjo tik dėka Komisijos pranešimo, G.Jaunius nekomentavo“, – rašoma komisijos sprendime.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Ieva Pakarklytė ir Gediminas Jaunius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Ieva Pakarklytė ir Gediminas Jaunius

Todėl komisijos pirmininkas Tomas Seikalis, kaip rašoma sprendime, kreipėsi į G.Jaunių dar kartą, tiesiai klausdamas, ar jis yra baigęs Šv.Antano religijos studijų institute prie Vytauto Didžiojo universiteto Katalikų teologijos fakulteto teologijos programos studijas ir įgiję teologijos bakalauro ar kitą laipsnį, į ką gavo atsakymą, kad ne. Taip pat neigiamai G.Jaunius atsakė į klausimą apie tai, ar jis baigė VU žurnalistikos programos studijas ir įgijo žurnalistikos bakalauro, magistro ar kitą laipsnį.

Tačiau G.Jaunius patvirtino studijavęs VU Žurnalistikos institute, o VDU Menų fakultete – Kūrybinių industrijų programą, tik neparašęs dar bakalauro studijų baigiamojo darbo.

G.Jaunius nurodė, kad jo išsilavinimas formaliai galėtų būti įvardinamas kaip „nebaigtas aukštasis“. Nors, jo manymu, tokia formuluotė yra gerokai atgyvenusi.

„G.Jaunius nurodė, kad jo išsilavinimas formaliai galėtų būti įvardinamas kaip „nebaigtas aukštasis“. Nors, jo manymu, tokia formuluotė yra gerokai atgyvenusi ir netinkama nusakyti šiandieninio žmogaus tikrojo išsilavinimo. Jis yra reguliariai kviečiamas skaityti viešas paskaitas konferencijose ir universitetuose. Trejetą metų jis dėstė viešas paskaitas Vytauto Didžiojo universiteto Kūrybinių industrijų studentams“, – rašoma Etikos komisijos sprendime.

Vertinti reikėtų ne dėl diplomo

Panašiai savo poziciją G.Jaunius dėstė ir 15min. Jo teigimu, visą tikslią informaciją apie studijas rinkimų kampanijos metu jis viešai skelbė internetinėje svetainėje www.jaunius2020.lt, taip pat kitose platformose, kur nurodoma kada ir kur studijavo: „Man nėra žinoma, kurioje informacijos pasidalinimo grandyje įvyko nesusipratimas ir studijų metai virto įgytais diplomais.“

G.Jaunius neslėpė, kad, nors diplomo neturi, pats dažnai skaito paskaitas studentams.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Gediminas Jaunius prisiekė Vilniaus taryboje
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Gediminas Jaunius prisiekė Vilniaus taryboje

„Formaliai mano išsilavinimas galėtų būti įvardinamas kaip „nebaigtas aukštasis“, nors, mano asmenine nuomone, asmens kompetencijas vertinti akcentuojant diplomo įgijimą yra gerokai pasenusi nuostata ir netinkama nusakyti šiandieninio žmogaus tikrojo išsilavinimo, kuriame reikšmingą dalį sudaro praktika.

Tai patvirtina ir asmeninė patirtis: reguliariai esu kviečiamas skaityti viešas paskaitas konferencijose ir universitetuose kaip sėkmingos ir įdomios karjeros pavyzdys bei mentorius. Trejetą metų VDU KF dėsčiau viešas paskaitas Kūrybinių industrijų studentams, esu dažnas karjeros tema rengiamų konferencijų pranešėjas“, – teigė G.Jaunius.

O tokios istorijos, kaip manoji, kuomet jaunystėje daugiau vertės suteikdavo tiesioginio darbo praktika filmavimų aikštelėse nei diplominio darbo rašymas universiteto suole, būtų tik romantiška praeitis.

Šį Etikos komisijos sprendimą G.Jaunius teigė gerbiąs, bet vertinąs ir kaip galimybę atkreipti dėmesį į tai, jog svarbu ne tik diplomas: „Vilniaus miesto savivaldybės Tarybos Etikos komisijos sprendimą gerbiu, vis tik šį dėl techninių priežasčių įvykusį nesusipratimą laikau tinkama proga dar kartą atkreipti dėmesį į švietimo iššūkius, su kuriais vis dar susiduria profesinių aukštumų siekiantys ambicingi jaunuoliai.

Viliuosi, kad esame arti tikrovės, kuomet universitetinis išsilavinimas Lietuvoje suteiks visas būtinas žinias ir kompetencijas, neaplenkiant ir praktikos svarbos. O tokios istorijos, kaip manoji, kuomet jaunystėje daugiau vertės suteikdavo tiesioginio darbo praktika filmavimų aikštelėse nei diplominio darbo rašymas universiteto suole, būtų tik romantiška praeitis. Siekiamybė visgi yra, kad Lietuvos švietimo sistema veiktų taip, kad universitetą baigęs ir diplomą įgijęs jaunimas būtų pasiruošęs praktiškai įsilieti į darbo rinką, gebėtų susidoroti su realiais iššūkiais.“

G.Jaunius į Vilniaus tarybą prieš pusantrų metų pateko su Remigijaus Šimašiaus komitetu, dabar yra Laisvės partijos narys. Vilniaus taryboje jis užima Ekonomikos ir finansų komiteto bei Istorinės atminties komisijos pirmininko pareigas.

Paaiškinimai neįtikino

Šie tarybos nario paaiškinimai vis dėlto Etikos komisijos narių neįtikimo. Jie savo sprendimu konstatavo, kad G.Jaunius pažeidė kelis Etikos kodekso punktus – „t. y. pagarbos žmogui ir valstybei; sąžiningumo; skaidrumo ir viešumo; padorumo; pavyzdingumo ir atsakomybės principus“.

Apie savo sprendimą Etikos komisija įsipareigojo informuoti patį G.Jaunių, VRK, skundo pareiškėją, duomenis pateikti Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai, o patį sprendimą paskelbti savivaldybės interneto svetainėje. Kokių nors pasekmių šis tarybos Etikos komisijos sprendimas G.Jauniui neturės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius