Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 21

G.Kirkilas apie koalicijos partnerius „valstiečius“: „Labiau jau neišdraskysi“

Valdančiosios Lietuvos socialdemokratų darbo partijos pirmininkas Gediminas Kirkilas 15min studijoje suabejojo, ar antradienį Seimo posėdis išvis įvyks. Esą Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis ir toliau ieško būdų, kaip sustabdyti balsavimą dėl jo atstatydinimo ir dėl to nepasirašo rytojaus posėdžio darbotvarkės. Tačiau Seimo pirmininko atstovai tikina, kad darbotvarkė jau pasirašyta ir klausimas įtrauktas.

Pasak G.Kirkilo, šiuo metu taikomos visokios procedūrinės priemonės, kad tik būtų išvengta balsavimo dėl nepasitikėjimo V.Pranckiečiu, kurį pakartoti valdantieji pageidauja antradienio posėdyje.

„Kaip matau toliau ieškoma visokių būdų. Jei darbotvarkė nepasirašyta, tai gali būt, kad apskritai rytoj nebus to posėdžio“, – 15min studijoje sakė jis.

Tačiau opozicijos lyderis socialdemokratas Julius Sabatauskas tikina, kad viskas bus Seimo valioje. Pasak jo, net jei darbotvarkė nepasirašyta, „tas kažkuris klausimas nepakliuvęs“, tai plenarinio posėdžio metu gali būti pasiūlytas.

V.Pranckiečio atstovė spaudai nurodė, kad darbotvarkė jau pasirašyta. Balsavimas dėl nepasitikėjimo Seimo pirmininku yra įtrauktas.

Ar turi balsų?

G.Kirkilas pripažįsta, kad ir jam nėra iki galo aišku, ar tikrai valdantieji turi būtiną 71 balsą Seimo pirmininkui atstatydinti. Pasak jo, be balsavimo to niekas nežino.

„Čia būtų geriausia sužinot, kiek tų balsų yra. Mes dėl to visiškai nesijaudiname. Nėra, tai nėra. Kodėl mes nenorime to padaryti? – klausė jis. – Man tai juokinga. Akivaizdu, kad procedūromis mes šito klausimo neišspręsime. Parlamento pirmininkas turėtų imtis iniciatyvos ir kviesti balsuoti. Su procedūromis mes čia įklimpsime ir abi pusės kompromituosimės. Akivaizdu, kad abi pusės laiko save teisiomis“.

Labiau nei išdraskyta, jau neišdraskysi, – apie LVŽS frakciją sako G.Kirkilas.

Vis dėlto, pasak „socialdarbiečių“ pirmininko, „valstiečių“ frakcija dėl V.Pranckiečio klausimo tikrai neskils: „Labiau nei išdraskyta, jau neišdraskysi. Man atrodo, V.Pranckiečio klausimas kaip tik sutelkė „valstiečių“ frakciją“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis

Kodėl V.Pranckiečiui talkinti ėmėsi opozicija?

J.Sabatauskas stebėjosi, kodėl valdantieji išvis kreipėsi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją, jei dabar nė nelaukia jos sprendimų ir balsavimą skubina. Tačiau kodėl pati opozicija neleido „valstiečiams“ patiems baigti savo kovos ir ėmėsi talkinti V.Pranckiečiui organizuodami neeilinį Seimo posėdį jam patogiu metu?

Esą dėl to, kad norėjo baigti šį klausimą iki biudžeto pateikimo.

Nujausti tai nujautėm, kad niekada nenurims. Kaip ten sako? Aš be posto nenurimsiu, – situaciją vertino J.Sabatauskas.

Visgi jis pripažino nujautęs, kad tuo balsavimu niekas nesibaigs.

„Nujausti tai nujautėm, kad niekada nenurims. Kaip ten sako? Aš be posto nenurimsiu. Kai kas nori jį išsaugoti, kai kas negali be jo nurimti“, – įvertino situaciją J.Sabatauskas.

G.Kirkilas sako, kad jis Seimo pirmininku tapti nesieks net ir tuo atveju, jei V.Pranckietis bus atstatydintas.

„Esu visiškai abejingas tam postui“, – aiškino jis. Nors sakė manąs, kad būtų išrinktas, G.Kirkilas tikino „visai į tuos rinkimus nesiveliantis“.

Pasak G.Kirkilo, balsavime dėl V.Pranckiečio nuvertimo „socialdarbiečiai“ dalyvauja tik dėl to, kad V.Pranckietis „šiuo metu veikia prieš koaliciją“.

Esu visiškai abejingas tam postui, – sakė G.Kirkilas.

„Mes gi prieš mėnesį pasiūlėme ateiti į mūsų frakciją – formaliai jis neateitų, ir situacija išsispręstų. Dabar jis įsivėlęs į tą situaciją ir nieko negalime padaryti“, – aiškino G.Kirkilas.

VIDEO: Procedūriniai valdančiųjų ir opozicijos mūšiai dėl V.Pranckiečio – kas čia teisus?

Biudžetas skaldo labiau

J.Sabatauskas pripažino, kad krizė dėl Seimo pirmininko gali užsitęsti ir net pasiekti Konstitucinį Teismą. Tačiau kol kas, anot jo, jai išpainioti labiau reiktų ne teisininkų, o išmintingų politikų.

„Pirmiausia, kai bus individualus skundas, tada čia reikės teisininko. Dabar čia reikia politiko ir išmintingo politiko, kad išrištume tą situaciją. Reikia ne nukirsti Gordijaus mazgą, o jį atrišti ir bandyti susitarti. Tam reikia išminties, bandymo tartis, o to kaip ir nėra. Mes turime susitarti dėl esminių valstybės dalykų. Jei yra grėsmė, kad galime neturėti daugumos – biudžetui, mokestiniams įstatymams (...), tai kaip tik gal reiktų susėsti ir pasikalbėti apie šiuos dalykus“, – siūlė jis.

Savo ruožtu G.Kirkilas ramino, kad biudžetas tikrai bus priimtas, tačiau jis abejoja, ar bus palaimintas naujų mokesčių įvedimas – jo frakcija jiems nepritars.

„Apie 80 balsų tikrai bus (biudžetui palaikyti – red. past.). (...) Galvoju, kad didžiausia diskusija bus dėl naujų mokesčių. Čia bus diskusija. Šiandien tos surenkamos pajamos iš esmės leidžia vykdyti biudžetą, juo labiau, kad mokestiniai papildymai daug lėšų neatneša artimiausiu metu. (...) Todėl sakau, kad tai gana keisti pasiūlymai. Galbūt bus rastas kompromisas, gal jie bus atidėti. Iš esmės bus pritarta tik akcizams, bet taršos mokestis tikrai ne taršos. Jį reikės gerokai patobulinti“, – aiškino jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius