Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 04 23

G.Landsbergis: dalyvavimo EVT tvarką reikia reglamentuoti

Dalyvavimo Europos Vadovų Taryboje (EVT) tvarką svarbu reglamentuoti, o dėl konkrečių sprendimų kol kas vyksta tik diskusija, sako konservatorių lyderis, užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.
Gabrielius Landsbergis
Gabrielius Landsbergis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„EVT tvarka kol kas nėra keičiama, tiesiog ji nėra niekaip reglamentuota. Klausimas, turbūt jūs sutiktumėte su manimi, kad tokios svarbos dalykai turi būti kaip nors teisiškai reglamentuojami, kad tai nebūtų kažkoks „Muzikinių kėdžių“ klausimas: kas pirmas atsisėdo, tas ant tos kėdės ir sėdės“, – žurnalistams penktadienį sakė G.Landsbergis.

„Tai turi būti ar įstatymu, ar Vyriausybės nutarimais, ar kitaip kažkaip reglamentuojami dalykai. Visa kita yra vykstanti diskusija“, – kalbėjo jis.

Klausimą, kas Lietuvai turėtų atstovauti EVT, ėmė kelti valdantieji Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, laimėję Seimo rinkimus.

Jie svarsto priimti įstatymą, kuris numatytų, kad Lietuvai EVT atstovautų ne prezidentas, o ministras pirmininkas.

Iniciatoriai teigia, kad per viršūnių susitikimus svarstomi klausimai daugiausia susiję su Vyriausybės kompetencija. Taip pat nėra galimybių užtikrinti, kad dalyvaudamas EVT prezidentas laikytųsi Seimo ir Vyriausybės patvirtinto mandato, be to, prezidentas nedalyvauja europinių partijų veikloje.

Šios iniciatyvos kritikai teigia, kad konservatoriai taiko dvigubus standartus, nes jų remiamai prezidentei Daliai Grybauskaitei patys užleido vietą EVT ir niekada iki šiol nekėlė šio klausimo.

Prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad ketina ir toliau atstovauti Lietuvai visuose viršūnių susitikimuose.

Penktadienį paskelbtos BNS užsakymu „Vilmorus“ atliktos apklausos duomenimis, 56,1 proc. respondentų mano, kad Lietuvai EVT ir toliau turėtų atstovauti šalies vadovas G.Nausėda, 18,6 proc. žmonių teigė, kad šią atsakomybę turėtų perimti ministrė pirmininkė I.Šimonytė, o 25,3 proc. apklaustųjų nurodė neturintys nuomonės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius