-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 10 18

G.Landsbergis: VTEK daromas spaudimas dėl J.Petrauskienės tyrimo

„Valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis ketvirtadienį paviešino slapta darytus Vyriausios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) įrašus ir reikalauja apkaltos Povilui Urbšiui. Parlamentinė opozicija mano, kad taip daromas spaudimas VTEK, nes šiuo metu komisija atlieka tyrimą dėl švietimo ir mokslo ministrės Jurgitos Petrauskienės.
Gabrielius Landsbergis ir Jurgita Petrauskienė
Gabrielius Landsbergis ir Jurgita Petrauskienė / 15min nuotr.

Dar rugsėjo pradžioje VTEK nusprendė tirti, ar ministrė J.Petrauskienė nepažeidė įstatymo jos vyro Evaldo Petrausko įmonei laimint viešuosius pirkimus Švietimo ir mokslo ministerijai (ŠMM) pavaldžiose institucijose.

Mano, kad daromas spaudimas

Didžiausios opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos seniūnas Gabrielius Landsbergis ketvirtadienį ryte žurnalistams sakė, kad toks R.Karbauskio elgesys yra akivaizdus spaudimas VTEK.

„Paviešinus neteisėtai įrašytą informaciją A.Širinskienė, turbūt, pati nusipelnė apkaltos, bet yra spaudimas VTEK ir akivaizdu kodėl. Tai yra siekis apsaugoti švietimo ir mokslo ministrę J.Petrauskienę. Įsivaizduokite, šiuo metu yra svarstomas VTEK jos atvejis ir mes labai laukiame išvadų, kurios, kaip jie („valstiečiai“ – LRT.lt) patys sakė, turėtų lemti ar ji lieka savo poste ir čia pasakoma: „Mes galime jus visus atleisti“, – susiklosčiusią situaciją komentavo G.Landsbergis.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Agnė Širinskienė
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Agnė Širinskienė

Anot jo, dabar tampa neaišku, kaip VTEK gali priimti sąžiningą sprendimą. G.Landsbergis sakė besitikintis, kad iš kelionės grįžęs Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis užims valstybinę poziciją ir apgins VTEK, pasakys, kad pats spaudimo nedarė, neskambino arba kad jo skambučiai buvo teisėti.

„Manau, kad spaudimas daromas ir VTEK, ir Seimo pirmininkui, kad visi tylėtų, nes bus gausybė apkaltų. Kažkas turi parodyti, kad yra ne guminis meškiukas, o išeiti ir užimti rimtą valstybinę poziciją. Kas apgins valstybines institucijas? Aš suprantu, kad tai yra Seimo pirmininko priedermė. Jį apkaltino sulaužius priesaiką.

Jis turi atsistoti ir pasakyti, kad tai nebuvo priesaikos sulaužymas, kad VTEK dirba savo darbą ir leiskime jiems pabaigti ministrės J.Petrauskienės tyrimą“, – komentavo G.Landsbergis.

S.Skvernelis skeptiškai vertina R.Karbauskio įkarštį

Premjeras Saulius Skvernelis kalbėjo matantis, kad yra tam tikra problema, tačiau šiuo metu aptariami įvykiai yra įvykę 2017 metais ir dalis dabartinių VTEK narių į pareigas skirti jau po to.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

„Nedrįsčiau abejoti ir kalbėti apie VTEK atšaukimą ar interpeliavimą. Tiesiog matyt ir Seimo pirmininkas, ir komiteto pirmininkė (A.Širinskienė – LRT.lt), ir pats komitetas turėtų siūlyti kokiu būdu iš šios situacijos galima išeiti. Vienas iš būdų yra tos institucijos, kurios teikė savo kandidatus, gali atšaukti juos ir daryti naują teikimą“, – komentavo S.Skvernelis, pridurdamas, kad vyriausybės deleguotu asmeniu pasitiki ir tą patį asmenį skirtų dar kartą.

Ministras pirmininkas teigė skeptiškai vertinantis kalbas apie apkaltą P.Urbšiui. Taip pat nemato reikalo kalbėti apie Seimo pirmininko V.Pranckiečio atsakomybę.

Paklaustas apie G.Landsbergio žodžius esą VTEK daromas spaudimas dėl J.Petrauskienės tyrimo, S.Skvernelis atsakė, kad nepanašu, jog situacija iš tikro būtų tokia.

„Nepanašu. VTEK yra principingas ir ši komisija, patinka ar ne, priima sprendimus ir jie turi būti gerbtini“, – sakė premjeras.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vyriausioji tarnybinės etikos komisija
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vyriausioji tarnybinės etikos komisija

Vadina sutapimu

Spaudimo, daromo VTEK, neįžvelgia ir pokalbio įrašą paviešinusi Agnė Širinskienė. Pasak jos tai, kad įrašai paviešinti pačiu metu, kai vykdomas tyrimas dėl J.Petrauskienės, yra ne kas kita, kaip sutapimas.

„Aš tikrai neįsivaizduoju, kur šiuo atveju galėjo būti spaudimas, nes tie paviešinti garso įrašai, kurie atsirado dabar, tikrai nieko bendro su J.Petrauskiene neturi, o kad VTEK nuolat politikų nedeklaravimo ar kitus sprendžia, tai taip ir yra. Neišvengiamai būtų sutapimų su vienu ar kitu nagrinėjamu politiku. Tai yra tik sutapimas“, – komentavo A.Širinskienė.

Politikė kalbėjo, kad iš pokalbio matyti, kad tuometis Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto pirmininkas Povilas Urbšys galimai buvo davęs nurodymą atleisti vieną iš VTEK narių. Pats P.Urbšys jam mestus kaltinimus neigė ir žurnalistams sakė niekam spaudimo nedaręs.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius