-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 02 26 /12:39

G.Nausėda: labai laukiame grįžtančio S.Skvernelio, A.Veryga privalo atšaukti komandiruotę

Į Kazlų Rūdą trečiadienį atvykęs prezidentas Gitanas Nausėda sakė, kad Europoje plintant koronavirusui ir susikaupus kitiems klausimams labai laukia premjero Sauliaus Skvernelio greičiau grįžtant namo iš atostogų. Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, anot šalies vadovo, privalo atšaukti savo komandiruotę JAV. G.Nausėda su šypsena įvertino Ramūno Karbauskio svarstymus partijoms sutarti neskleisti panikos dėl koronaviruso.
Gitanas Nausėda
Gitanas Nausėda / Arno Strumilos / 15min nuotr.

G.Nausėda sakė tikrai nepradėsiantis vertinti, ar Vyriausybės vadovui yra gerai atostogauti šiuo metu.

„Aš galbūt būčiau džiaugęsis matydamas premjerą ir Vasario 16-osios dienos minėjime. Na, atsitiko taip, kaip atsitiko, suprantu, kad laikas su šeima tikrai yra labai vertingas ir prasmingas, bet šiuo atveju labai laukiame premjero greičiau grįžtant namo, nes tikrai reikia spręsti labai sparčiai susikaupusius klausimus.

Ir tai yra susiję ne tik su pareigūnų paskyrimais, bet ir, be abejo, koronaviruso protrūkiu ir būtinybe kaip galima greičiau ir nevėluojant reaguoti į tai, kas vyksta aplink mus, o ne tiesiog džiaugtis, kad kol kas tas koronavirusas iki Lietuvos neatėjo“, – Kazlų Rūdoje žurnalistams sakė prezidentas.

Toks džiaugsmas, anot G.Nausėdos, būtų labai trumparegiškas. Jis akcentavo, kad, kaip matome, situacija tampa vis labiau komplikuota.

Šiuo metu sveikatos apsaugos ministras A.Veryga su vizitu lankosi JAV. G.Nausėdos nuomone, jis privalo atšaukti komandiruotę.

„Nes jis kur kas labiau reikalingas čia“, – pareiškė prezidentas.

Klausiamas, ar S.Skvernelis neturėjo atšaukti atostogų, G.Nausėda sakė, kad, kiek jam žinoma, premjeras netrukus bus Lietuvoje.

Premjeras S.Skvernelis trečiadienį nutarė viena diena pasitrumpinti atostogas ir į darbus grįžti ketvirtadienį.

R.Karbauskio siūlymas – perteklinis

Išgirdęs klausimą apie valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininko R.Karbauskio siūlymą politinėms partijoms susitarti nekelti panikos dėl koronaviruso, G.Nausėda nusijuokė.

„Žinote, aš gal pasakysiu taip: tenka pasidžiaugti, kad apskritai mes vis dažniau ir intensyviau kalbame apie partijų susitarimus. Tačiau gal vis dėlto pasirinkime tam tikrą objektą, kuris tikrai yra vertas nacionalinio susitarimo.

Šiuo atveju, man atrodo, kalbame tik apie efektyvų už tai atsakingų institucijų darbą. Ir kad čia dar partijos su savo nacionaliniais susitarimais ateitų, manau, šiuo atveju tai yra perteklinis dalykas“, – teigė šalies vadovas.

Reaguojame kiek per vėlai

Kalbėdamas apie institucijų pasirengimą koronaviruso grėsmei, G.Nausėda sakė manantis, kad reaguojame truputį per vėlai.

„Ypač atsižvelgiant į tai, kas įvyko Italijoje. Informacinę politiką arba žmonių informavimą, ką reikia daryti ir ko negalima daryti, vertinu neblogai.

Manau, kad tikrai informacinė sistema yra sutvarkyta gana gerai. Kas galbūt nevisiškai tenkina, o galbūt pasakyti reikėtų ir dar griežčiau – tai, kaip mes įgyvendiname šitą galimai užsikrėtusių pacientų arba žmonių patikrą“, – komentavo jis.

Prezidento teigimu, deja, kaip rodo konkretūs pavyzdžiai, žmonių atsiliepimai rodo, jog kartais tik žodžiais deklaruojama, kad kažkas tikrinama, bet realiai žmonės praeina be jokios patikros.

„Kaip kad ir puikiai suvokiame, kad, pavyzdžiui, vien tik oro uostuose tikrinimas yra tik pusė problemos sprendimo, nes kiti žmonės gali patekti, sakykime, nusileidę Rygos arba kituose oro uostuose ir patekdami į Lietuvą sausumos keliais.

Tai, matyt, kad priėmus sprendimą dėl ekstremalios padėties skelbimo tektų pereiti prie griežtesnio kontrolės režimo, kuris visas tas rekomendacijas paverstų imperatyviomis, ir, antras dalykas, leistų geriau kontroliuoti ir, jeigu iškils poreikis, imti kontroliuoti ir mūsų kelius, ir sienas taip pat“, – pabrėžė G.Nausėda.

Tačiau kol kas prezidentas nemano, kad dabar turėtumėme pulti į paniką. Jis prašė žmones susilaikyti nuo tam tikro panikos, klaidingos informacijos skleidimo. Bet kartu esą turime konstatuoti, kad padėtis yra rimta ir privalome būti pasiruošę visoms priemonėms, jeigu to reikalaus situacijos pokyčiai.

Trečią kartą dirbs regione

G.Nausėda trečiadienį lankosi Marijampolės regione, kur Kazlų Rūdoje susitiko šios savivaldybės, taip pat Marijampolės, Kalvarijos savivaldybių, Šakių ir Vilkaviškio rajonų savivaldybių merais.

Prezidento Ekonominės ir socialinės politikos grupės patarėjai susitiko su nevyriausybinių organizacijų atstovais ir savivaldybių darbuotojais bei aptarė socialinės piniginės paramos ir socialinių paslaugų sistemos savivaldybėse situaciją bei iššūkius.

Buvo numatytas atskiras šios grupės patarėjų susitikimas su verslo atstovais.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Gitanas Nausėda atvyko į Kazlų Rūdą
Arno Strumilos / 15min nuotr./Gitanas Nausėda atvyko į Kazlų Rūdą

Aplinkos ir infrastruktūros grupės nariai susitiks su „IKEA Industries“ atstovais. Taip pat suplanuotas susitikimas su vietos ūkininkais.

Nacionalinio saugumo grupės patarėjai susitiks su policijos bei priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos atstovais.

Teisės grupės patarėjai susitiks su administracijų direktoriais. Švietimo, mokslo ir kultūros grupės patarėjai – su Marijampolės kolegijos ir regiono profesinių mokymo įstaigų atstovais, regionine kultūros taryba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius