Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 11 30 /16:28

Po susitikimo su prezidentu A.Dulkys įvertino koronaviruso situaciją: virusas, medikų pervargimas ir šventės – prastas kokteilis

Prezidentas Gitanas Nausėda pirmadienį popiet susitiko su Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų siūlomu kandidatu į sveikatos apsaugos ministrus Arūnu Dulkiu. Susitikimas truko ilgiau nei valandą. Prezidento vertinimu, šiandien esame labai sudėtingoje situacijoje dėl koronaviruso, todėl ši ministerija reikalauja vadovo, kuris turėtų stiprius krizės valdymo ir pokyčių įgyvendinimo įgūdžius.

Prezidento atstovas spaudai Antanas Bubnelis nevertino, ar A.Dulkiui pakaks krizių valdymo įgūdžių. Tačiau jis tikino, kad kandidatui nėra keliama būtinybė turėti medicinos srities išsilavinimą – tokia tema nebuvo aptarta.

„Prezidentas su kandidatu kalbėjo apie tai, kokių žingsnių reikėtų imtis suvaldant pandemiją, taip pat buvo aptarti ilgalaikiai sveikatos ministerijos kuruojamų sričių iššūkiai“, – sakė A.Bubnelis.

Pasak prezidento atstovo spaudai, prezidentas jau antradienį ketina susitikti su premjere Ingrida Šimonyte ir pareikšti nuomonę apie tuos kandidatus, su kuriais jau spėjo susitikti.

Iki šiol G.Nausėda susitiko su septyniais kandidatais į ministrus.

„Savo vertinimą tiek apie šį kandidatą, tiek apie kitus kandidatus, prezidentas ketina išsakyti premjerei susitikdamas su ja rytoj ryte. (...) Prezidentas su visais šiandien apsilankiusiais kandidatais bus susitikęs su septyniais. Vėliau šią savaitę ketinama susitikti su visais kitais septyniais kandidatais. Šią savaitę bus susitikta su visais pateiktais kandidatais, o susitikęs rytoj su premjere prezidentas išreikš savo nuomonę apie kandidatus tiek tuos, su kuriais jau buvo susitikęs, tiek remiantis ta informacija, kuri buvo jam pateikta, kurią jis žino po susitikimų su patarėjais“, – sakė A.Bubnelis.

Spaudos konferenciją po susitikimo žiūrėkite čia:

VIDEO: G.Nausėda susitiko su kandidatu į sveikatos apsaugos ministrus A.Dulkiu: reikės krizės valdymo įgūdžių

Pateikė pandemijos valdymo planą

A.Dulkys tikino prezidentui pristatęs planą, kaip suvaldyti koronaviruso pandemiją. Taip pat buvo aptarta sveikatos apsaugos sistema „iš paukščio skrydžio“ ir jos ilgalaikiai tikslai, pristatyta A.Dulkio galima būsima komanda.

„(Pandemijos suvaldymo) planas gana ilgas, virš 130 skirtingų priemonių“, – sakė A.Dulkys, tačiau dar nesutiko jo pristatyti viešai, nes planas esą nėra iki galo baigtas. Tam esą dar trūksta duomenų ir sudedamųjų dalių.

Mūsų viruso pomėgiai, medikų pervargimas ir švenčių maratonas, deja, bet yra labai prastas kokteilis.

Visgi, pasak kandidato į ministrus, labai svarbu harmonizuoti visas veikiančias pandemijos valdymo struktūras ir komunikavimą, taip pat įvertinti tikrą situaciją su duomenimis ir jų kokybe.

Kandidatas į ministrus tikino kol kas nematantis jokių prielaidų atlaisvinti karantiną.

„Šiai dienai nematyčiau pagrindo atsipalaidavimui, nes šalyse, kuriose situacija skaičių rodiklių yra tris-keturis kartus geresnė, apie švelnesnes priemones nekalbama. (...) Jei turėsime omenyje, kad virusai apskritai mėgsta lapkritį-gruodį, tai mūsų viruso pomėgiai, medikų pervargimas ir švenčių maratonas, deja, bet yra labai prastas kokteilis“, – sakė jis.

Klausiamas, kaip kreiptųsi į žmones, kurie vis dar aktyviai būriuojasi, važiuoja prie Kalėdų eglių, kad jie patikėtų, kad saugumo reikalavimų reikia laikytis, A.Dulkys tvirtino, kad jam nelengva apie tai kalbėti.

„Labai jaudinuosi, nes tai, kas vyksta su kalėdinėmis eglutėmis, tikrai mūsų nepuošia. Bet aš šiandien nesiruošiu nieko kaltinti. Aš galbūt paprašyčiau tų žmonių, kurie dar ruošiasi važiuoti ir sudaryti spūstis link kalėdinių eglučių, pabandyti savo šeimose su vaikais įsigilinti į tų švenčių esmę, pajausti jų tikrąjį turinį dvasinį ir galbūt padaryti tokį dalyką – prieš išvažiuojant parašyti du laiškus: vieną laišką parašyti mūsų medikų bendruomenei, nes jie kiekvieną dieną mato mirštančius žmones, o kitą laišką parašyti tam įsivaizduojamam vaikui, kurio tėvai ir seneliai negali atvežti prie eglutės, nes jie mirė. Žmonės miršta“, – teigė A.Dulkys.

Kandidatas sakė, kad susitikimas su prezidentu buvo dalykiškas, šiltas, asmeniškas, nes nevengta pasidalinti net prisiminimais apie vaikystės vietas.

Vos paskirtajai premjerei Ingridai Šimonytei paskelbus A.Dulkio kaip kandidato į sveikatos apsaugos ministrus pavardę, kilo abejonių, ar G.Nausėda jį paskirs, mat šalies vadovas šiemet nepateikė A.Dulkio kandidatūros antrą kadenciją vadovauti Valstybės kontrolei.

Visgi I.Šimonytė vylėsi, kad A.Dulkys galėtų būti paskirtas ministru.

„Aš manau, kad darbo komandoje, gebėjimo pasitelkti ekspertus, gebėjimo tuos ekspertus įtikinti, kad jie prisijungtų prie šitos krizės suvaldymo, ponui Dulkiui tikrai netrūksta“, – interviu BNS sakė ji.

VIDEO: I.Šimonytė: A.Dulkys yra mano pirmas pasirinkimas

Kandidatas į sveikatos apsaugos ministrus anksčiau teigė girdintis medikų bendruomenės nuogąstavimų dėl jo išsilavinimo. Tiesa, jis pažymėjo, kad tai neturėtų būti problema.

„Nemanau, kad čia pavojus. Taip, yra tokia nuomonių įvairovė, tad čia bus bendras ministro pirmininko ir prezidento apsisprendimas, kokių patirčių žmogaus reikėtų būtent šiame etape. Mano patirtis yra tokia, kokia yra. Virš 20 metų viešajame sektoriuje. Teko susidurti su problemų gausa. Teko valdyti daug procesų. 13 metų valstybės audite. Žinau sveikatos apsaugos sistemos negalavimų priežastis“, – 15min teigė A.Dulkys.

A.Dulkys praėjusį pirmadienį susitiko su prezidento patarėjais ir išsamiai aptarė situaciją, svarbiausius darbus.

48 metų A.Dulkys – vienintelis į ministrus siūlomas technokratas. Labiausiai A.Dulkys pagarsėjo tuo, kad jo antrai kadencijai Valstybės kontrolės vadovo poste nenorėjo matyti prezidentas Gitanas Nausėda.

Sveikatos apsaugos bendruomenė dviprasmiškai vertina A.Dulkio kandidatūrą: kodėl ne medikas?

Iš Šilutės kilęs A.Dulkys mokėsi Raseiniuose, Vilniaus universitete įgijo ekonomisto specialybę, apgynė daktaro disertaciją tema „Euro zonos plėtros politinė ekonomija: asimetrijos ir holistinis požiūris“.

Dirbo Lietuvos banke, buvo Seimo pirmininko Artūro Paulausko patarėjas ekonomikos klausimais, vėliau Seimo pirmininko Viktoro Muntiano sekretoriato vadovas.

Buvo konsultantu kuriant trijų dalių dokumentinių filmų ciklą „Iš lito istorijos“.

A.Dulkys vedęs, turi tris dukras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius