-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 03 04 /10:09

Gabrielius Landsbergis apie savivaldos rinkimų rezultatus: kukli pergalė

Iš dalies pasitvirtino Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininko Gabrieliaus Landsbergio optimistinė prognozė šiems savivaldos rinkimams. Suskaičiavus balsus, konservatorių partija pagal iškovotus tarybos narių mandatus – antra po visuomeninių rinkimų komitetų. Pirmadienį G.Landsbergis tai pavadino kuklia pergale.
Gabrielius Landsbergis
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų spaudos konferencija po Savivaldos rinkimų / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Turime pagrindo džiaugtis, – spaudos konferencijoje sakė G.Landsbergis. – Lyginant su 2015 metais, mes turime daugiau mandatų, esame pirmieji tarp partijų, balsų skaičių padidinome.“

VIDEO: Rytas po rinkimų: politikų komentarai

Anot G.Landsbergio, TS-LKD pavyko įrodyti, kad ji yra žmonių partija, nes partija palaikymo sulaukė visoje Lietuvoje. „Būtent tokį siekį sau ir keliame“, – pridūrė jis.

TS-LKD Vykdomojo rinkimų štabo vadovu tapęs Andrius Vyšniauskas teigė, kad džiugina kandidatų į merus pasiekimai: „Visi merai, kurie siekia perrinkimo, yra ganėtinai stiprūs antruose turuose, taip pat turime jaunų naujų kandidatų, kurie dirbo visus ketverius metus labai sunkiai.“

Anot A.Vyšniausko, partija po antrojo turo tikisi turėti daugiau merų, nei turi šiuo metu.

Tačiau didžiuosiuose miestuose konservatoriai pasirodė ne taip gerai.

Apie tai paklaustas G.Landsbergis sakė, kad partija rimtai žiūrėjo į didžiuosius miestus.

„Bet buvome kaltinti, kad partija yra miestų partija ir didžiausią dėmesį skiria didiesiems miestams. Mes negalime koncentruotis į didžiuosius miestus, siekis gerai pasirodyti visoje Lietuvoje pavyko“, – sakė jis.

Paklaustas apie Visvaldo Matijošaičio triuškinančią pergalę, G.Landsbergis sakė galintis tik pasveikinti su rezultatu, kuris demokratinėse šalyse retai pasitaiko.

„Nesu įsitikinęs dėl apskritai politinės situacijos Kaune. Aš nemanau, kad taip labai yra kuo džiaugtis. Ne tiek dėl Tėvynės sąjungos, bet apskritai – kitoms politinėms partijoms Kaune paprasčiausiai nėra vietos“, – rinkimų rezultatus Kaune komentavo konservatorių lyderis.

Paklaustas, ką rems antrajame rinkimų ture Vilniuje, konservatorių lyderis konkrečiai neatsakė, tačiau pabrėžė, kad dėl to bus kalbamasi su Vilniaus skyriumi. Antrajame ture sostinėje susirungs dabartinis meras Remigijus Šimašius ir buvęs miesto vadovas Artūras Zuokas.

V.Uspaskicho rezultatas nustebino

Partijos kandidatą Vilniaus mero rinkimuose Dainių Kreivį aplenkė net Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskichas, konservatorius liko ketvirtas.

„Sunku pasakyti, nustebino V.Uspaskicho rezultatas. Mano supratimu, Darbo partija yra praeities partija, atrodė, kad užsiklos istorijos dulkėmis. Panašu, kad ne iki galo užsiklojo“, – šiuos rezultatus komentavo G.Landsbergis.

Jis nenorėjo svarstyti, kokias pamokas partija turėtų iš šio rezultato išmokti.

Paklaustas, kaip prognozuotų Seimo rinkimus po tokių savivaldos rinkimų rezultatų, G.Landsbergis teigė, jog pagal skaičiavimus, opozicinių partijų atstovai parlamente beveik dvigubai aplenkė valdančiųjų ir jiems prijaučiančių politinių jėgų atstovus.

„Reikšminga yra tai, kad regionuose laimi asmenybės, žmonės, kuriuos pažįsta. Čia partinė struktūra labai svarbi, kuri sugeba išugdyti tuos žmones, prisiimti atsakomybę už jų darbą, padėti jiems“, – kalbėjo jis.

G.Landsbergis pabrėžė, kad po šių rinkimų matyti, jog reikia stiprinti partinę sistemą. Anot jo, partijoms ir rinkimų komitetams reikia suvienodinti žaidimo taisykles. Kitu atveju, anot jo, „teistų už gerus darbus“ merų ateityje gali daugėti.

Daugiausia mandatų susižėrė rinkimų komitetai

Daugiausia vietų savivaldybių tarybose užsitikrino visuomeniniai rinkimų komitetai. Daugiausia mandatų savivaldybėse užsitikrinusi partija – TS-LKD, surinko 16 proc. visų balsų.

Pirmajame ture merų postus iškovojo trys konservatorių merai: Palangos – Šarūnas Vaitkus (75,99 proc.), Pasvalio rajono – Gintautas Gegužinskas (50,46 proc.), Šakių rajono – Edgaras Pilypaitis (50,89 proc.).

„2015 metai per rinkimus, kurie nebuvo stipriausi partijos metai, partija buvo antra pagal mandatų skaičių. Pirmieji buvo socialdemokratai. Šiandien mes matome, kad jeigu, tarkime, Lietuvoje formuojasi daugiapartinė sistema, ar bent jau dviejų politinių krypčių sistema, tai kairėje pusėje, kur yra socialdemokratai, valstiečiai, daug visokių komitetų, balsai labai smarkiai dalijasi“, – sekmadienio vakarą laukdamas rinkimų rezultatų skaičiavimus ir optimizmą aiškino G.Landsbergis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius