-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 03 03 /2019 03 04

Vilniuje R.Šimašiaus štabe – pergalės dainos, A.Zuokas – antras

Sekmadienį 20 val. pasibaigusiame balsavime Vilnius kartu su visa Lietuva rinko vietos savivaldos atstovus. Kaip ir buvo prognozuota, antrame ture sostinėje turėtų susigrumti dabartinis meras Remigijus Šimašius ir Artūras Zuokas.
Remigijus Šimašius
R.Šimašius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

08:00

VRK suskaičiavo visų Vilniaus miesto apylinkių balsus. Po dviejų savaičių antrame ture susirungs antros kadencijos siekiantis R.Šimašius (37,33 proc.) ir anksčiau sostinei vadovavęs A.Zuokas (22,7 proc.). Trečioje vietoje liko Darbo partijos pirmininkas V.Uspaskichas (10,9 proc.), ketvirtoje – konservatorių kandidatas D.Kreivys (9,07 proc.), penktoje – LVŽS keltas Ekonomikos ir inovacijų ministras V.Sinkevičius (4,9 proc.), šeštoje – LLRA-KŠS kandidatė, dabartinė Vilniaus vicemerė E.Tamošiūnaitę (4,72 proc.).

06:51

Vilniuje trūksta tik vienos apylinkės duomenų – Balsių. Pagal 6.45 duomenis, 37,28 proc. balsų turi dabartinis meras R.Šimašius, o už A.Zuoką balsavo 22,7 proc. rinkėjų. Trečioje vietoje – V.Uspaskichas (10,96 proc.), ketvirtoje – D.Kreivys (9,06 proc.).

06:07

VRK 6 val. duomenimis, gauti rezultatai 149 apylinkių iš 151. Dabartinis miesto meras R.Šimašius surinko 37,63 proc. balsų, antras – buvęs sostinės meras A.Zuokas (22,99 proc.).

02:20

Rinkimų Vilniaus mieste rezultatai buvo skaičiuojami ir gerokai po vidurnakčio. 2 valandą nakties situacija iš esmės pasikeitusi nebuvo – R.Šimašius buvo surinkęs 34,97 proc. balsų, A.Zuokas – 22,58 proc. balsų, trečioje vietoje liekantis V.Uspaskichas – 14,05 proc. Ketvirtoje vietoje lieka D.Kreivys su 8,34 proc. balsų. Tačiau šio kandidato skaičiai dar gali išaugti, kuomet bus suskaičiuoti ir balsavimai miesto centre, kur konservatoriai turi daugiau palaikymo.

01:32

V.Sinkevičius: norėjau išeiti į antrą turą, bet yra, kaip yra

Komentuodamas rezultatus Vilniuje, LVŽS pretendentas į merus Virginijus Sinkevičius teigė, kad juos vertinti kol kas anksti.

Pirminiais VRK duomenimis, V.Sinkevičius tarp kandidatų į sostinės vadovus užima 6-ąją vietą, LVŽS gali tikėtis trijų mandatų taryboje.

„Mes niekada neturėjom nė vieno, tai yra trimis daugiau nei esam bet kada turėję. Tai būtų geras rezultatas. Tikrai. Mes niekada Vilniuje nebuvome stiprūs – per praeitus rinkimus 2015 metais buvome priešpaskutiniai. Jeigu turėtume frakciją, aš tikrai labai džiaugčiausi šiuo rezultatu“, – žurnalistams dėstė ekonomikos ir inovacijų ministras V.Sinkevičius.

Be jokios abejonės, aš norėjau išeiti į antrąjį turą, bet rezultatas yra toks, koks yra.

Klausiamas, ar jau galima skelbti jo, kaip pretendento į sostinės merus ,pralaimėjimą, politikas atsakė: „Tendencija yra aiški, kad pavyti Remigijaus Šimašiaus ir Artūro Zuoko greičiausiai nepavyks. Aš spėju, kas galbūt dar galėtų įšokti, galbūt suskaičiavus balsus, Dainius Kreivys bus tvirtai trečias. Manau, kad viskas gerai.“

„Visada, eidamas į rinkimus, nori juos laimėti. Be jokios abejonės, aš norėjau išeiti į antrąjį turą, bet rezultatas yra toks, koks yra, palaukim galutinio rezultato, ta pozicija 5 ar 6 – pasižiūrėsim“, – kalbėjo V.Sinkevičius.

Klausiamas, už ką balsuos antrajame ture – A.Zuoką ar R.Šimašių, politikas teigė, kad tai priklausys nuo to, kiek sutaps LVŽS ir jų rinkiminės programos.

„Mums tai labai svarbu. Mes išliekame nuoseklūs. Mūsų prioritetas – miegamieji rajonai, vaikų užimtumas. Kuris iš jų pasirinks tai kaip prioritetą, gaus mūsų balsą ir palaikymą“, – sakė V.Sinkevičius, pridūręs, kad dar nežino ar palaikymą išreikš tik jis, ar visas Vilniaus LVŽS skyrius.

„Jeigu turėsim frakciją, galbūt koalicijoje galėsime dirbti“, – su šypsena veide sakė V.Sinkevičius.

 

 

01:10

A.Zuokas rezultatus vadina gerais

A.Zuokas, paaiškėjus pirmiems rezultatams, jau buvo rimtesnis nei iš karto po balsavimo pabaigos, tačiau tikino tokių skaičių ir laukęs. Esą tai rodė jų apklausos, vykdytos dar prieš rinkimus.

Paklaustas, kaip keis rinkiminę agitaciją antrajame merų rinkimų ture, A.Zuokas sakė dar permąstysiąs strategiją, kadangi galbūt jam reikėtų griežčiau kalbėti apie problemas, kurios mieste yra. „Mes juk nematome realiai miesto problemų, jos slepiasi po savivaldybės pranešimais, kaip viskas gerai ir gražu. O taip nėra. (…) Labai laukiu debatų, kai galėsime kalbėti ne tik apie tai, kas yra ir kodėl, bet ir kaip tai padaryta“, - kalbėjo A.Zuokas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Artūras Zuokas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Artūras Zuokas

Tiesa, nors kandidatas tvirtina, kad nuotaikos geros, kokios ir buvo, tačiau pažiūrėjus A.Zuoko štabe visi atrodė kiek nusiminę. 

A.Zuokas pasidžiaugė partijos kolegų sėkme ir kituose rajonuose, pirmiausia Švenčionyse.

00:50

Pirminius Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) rezultatus Vilniaus miesto savivaldybėje pakomentavo partijos lyderis Ramūnas Karbauskis. Anot jo, situacija Vilniuje, kur socialdemokratų partijos pirmininkas Gintautas Paluckas renka 2,55 proc. rinkėjų balsų, rodo, kad nacionalinė ir savivaldos politika nesisieja.

„Paradoksas tame, kad partijos pirmininkas Gintautas Paluckas, dalyvaudamas Vilniaus mieste, nesurenka nei 3 proc. Reiškia, ryšio tarp nacionalinio lygio ir savivaldybių nėra jokio – iš viso nebeliko. Mūsų rezultatai, aišku, geresni nei buvo anksčiau. Matyt, mums šiek tiek padeda tai, kad esam matomi visur“, – aiškino R.Karbauskis. Partijos lyderis teigė tikėjęsis, kad rezultatai bus labiau susiję su nacionaliniais klausimais.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

„Bet matosi, kad žmonės labai pragmatiškai atskyrė tuos dalykus [...]“, – svarstė politikas.

Vertindamas LVŽS pretendento į merus Virginijaus Sinkevičiaus rezultatus (00.32 val. jis turi 4,41 proc. rinkėjų balsų), R.Karbauskis tai aiškino trumpa rinkimine kampanija.

„Sprendimas dėl kandidato buvo vėlyvas. Šitoje situacijoje reikia pasidžiaugti, jei mes pateksime į tarybą. Atrodo, kol kas, turėtume patekti [...]“, – reiškė viltį R.Karbauskis.

00.35 val. duomenimis, LVŽS kandidatams Vilniaus miesto taryboje tektų 3 mandatai.

00:38

R.Šimašiaus štabas jau dainuoja pergalės dainas

Nors kol kas Vilniuje suskaičiuota ir oficialiai paskelbta tik maža dalis rinkimų apylinkių balsavimo rezultatų, R.Šimašiaus štabe jau nuskambėjo pirmosios pergalės dainos. Iš maratono po įvairių televizijų studijas grįžęs dabartinis meras buvo pasitiktas kaip nugalėtojas, kadangi bent kol kas rezultatai jam tikrai palankūs – jis pirmauja ir tarp kandidatų į merus, pirmas ir jo kandidatų sąrašas.

Kol kas gal dar ne pergalė, bet tendencija labai gera ir aš manau, bus galima pergalę skelbti.

„Kol kas gal dar ne pergalė, bet tendencija labai gera ir aš manau, bus galima pergalę skelbti. Tie uždaviniai, kuriuos kėlėm, – turėti didžiausią frakciją ir išeiti į antrą turą pirmaujančioje pozicijoje – pasiekti. Dabar rinkimų prasme laukia antras turas, kad žmonės neužmigtų, o ateitų į rinkimus ir balsuotų, kad Vilnius negrįžtų į senus laikus, o vėliau laukia rimtas darbas“, – teigė R.Šimašius.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Remigijus Šimašius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Remigijus Šimašius

Jis kalbėjo, kad dėl koalicijos derėtis pradės galbūt jau rytoj, tačiau su kuo pirmiausia – neatskleidė, o ir galutinio rezultato esą nebus iki antro turo pabaigos. Tai būsią ir dabartiniai partneriai, ir galbūt tie, su kuriais nebendradarbiaujama dabar. Meras prisipažino jau su visų partijų atstovais bent trumpai pasikalbėjęs.

R.Šimašiaus nestebina V.Uspaskicho sėkmingas startas, esą to galima buvo ir tikėtis. Kaip ir kol kas jis nenusiteikęs nurašyti konservatorių, esą rezultatų dar yra per mažai, kad galėtum pasakyti, jog jiems rinkimai Vilniuje nebuvo itin sėkmingi. Bet esą D.Kreivio retorika, kai jis kritikavo viską, kas vyko Vilniaus mieste, galėjo kišti koją.

„Tai turbūt pirmi rinkimai per visą Nepriklausomybės laikotarpį Vilniuje, kai nesuveikė švytuoklė, kai buvę valdantieji, didžiausia frakcija nenustumta į paraštes“, – kalbėjo R.Šimašius.

00:37

VRK duomenimis, po vidurnakčio G.Paluckas Vilniaus mero rinkimuose užėmė septintą vietą. Kalbėdamas apie prastus savo rezultatus Vilniaus miesto mero rinkimuose, LSDP pirmininkas aiškino, kad šie rinkimai yra unikalūs, jų negalima lyginti su ankstesniais. Juose dalyvauja visuomeninių rinkimų komitetų kandidatai, Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskichas, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovas Virginijus Sinkevičius ir panašiai.

Bet aš tikrai pripažįstu, kad rezultatai nėra toki, kokių būčiau tikėjęsis.

„Bet aš tikrai pripažįstu, kad rezultatai nėra tokie, kokių būčiau tikėjęsis. Tačiau turime du tikslus: kandidatas į merus ir frakcija. Balsus dėl frakcijos dabar skaičiuojame ir tikimės, jog turėsime galimybę dirbti vilniečiams ir kitą kadenciją“, – sakė jis. Klausiamas, ar asmeniniai rezultatai siekiant sostinės mero posto neatsilieps jam neigiamai, kai LSDP pavasarį rinks pirmininką, G.Paluckas tvirtino, kad atsakomybės nesikrato. „Sąmoningai, jei galima taip sakyti, rizikavau, prisiėmiau atsakomybę dalyvauti mero rinkimuose, nepaisant to, kad visuomenė matė kitus lyderius, tai rodė apklausos. Manau, tai yra tikrasis lyderystės bruožas stoti ten, kur yra sunkiausia, o ne mėginti išvengti kovos. Dėl mero pozicijos jau nekovojame, tačiau dėl frakcijos skaičiavimas ir kova vyksta“, – pakartojo jis.

00:14

Pasirodė nauji Vilniaus balsavimo rezultatai. Pateikiami duomenys iš 13 apylinkių. Tarp kandidatų į merus pirmauja dabartinis Vilniaus meras R.Šimašius su 31,93 proc. balsų. Antras – A.Zuokas (21,37 proc.), toliau V.Uspaskichas (16,92 proc.).

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Artūras Zuokas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Artūras Zuokas

LRT eteryje kalbėjęs A.Zuokas teigė, kad, jų štabo duomenimis, antrame ture susidurs jis ir dabartinis miesto meras – atotrūkis nuo trečioje vietoje esančio V.Uspaskicho didėja. Anot A.Zuoko, skirtumas tarp jo ir R.Šimašiaus yra apie 10 proc. A.Zuokas teigė, kad jam staigmena buvo didelis V.Uspaskicho palaikymas. 

00:03

Kol kas V.Uspaskicho rezultatai Vilniaus mieste neblogi – suskaičiavus duomenis iš 9 apylinkių, jis yra trečioje vietoje ir yra visai greta A.Zuoko. 

Duodamas interviu LRT, V.Uspaskichas prognozavo, kad rezultatai bus neaiškūs iki pat balsų skaičiavimo pabaigos. „Čia bus kaip krepšinyje“, – sakė jis.

Paklaustas, kurį kandidatą rems, jeigu antrame ture susitiks A.Zuokas su R.Šimašium, jis nuo atsakymo išsisuko – sakė, kad abiejų jų vadovavimo metodai skirtingi. „Mes pasiruošę dirbti su bet kokia komanda, jei matysime, kad tai gali būti rezultatyvu“, – sakė jis. 

23:22

Dar nepradėjus ryškėti apčiuopiamiems rezultatams, konservatorių kandidatas į Vilniaus merus Dainius Kreivys 15min sakė savo šansus vertinantis neblogai. 

„Pateksiu į antrą turą, o tada matysim, – tikino jis. – Kampanija buvo tikrai nebloga, manau, kad turėjome gerą komandą. Išnaudojome visas galimybes, padarėme tai, ką galima buvo padaryti.“

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Dainius Kreivys
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Dainius Kreivys

Tačiau R.Kreivys nenorėjo atskleisti, su kuo – R.Šimašiumi ar A.Zuoku, norėtų susidurti antrame ture. 

22:58

Pasirodė pirmi Vilniaus balsavimo rezultatai. Kol kas pateikiami tik dviejų iš apylinkių, o jų iš viso yra 151. Kol kas tarp kandidatų į merus pirmauja dabartinis Vilniaus vadovas R.Šimašius su 29,97 proc. balsų. Antras – A.Zuokas (19,81 proc.), toliau V.Uspaskichas (18,91 proc.).

R.Šimašiaus vadovaujamas visuomeninis komitetas kol kas pirmauja ir tarp kandidatų sąrašų, gaudamas kiek daugiau nei 23 proc. Antroje vietoje esanti A.Zuoko vedama koalicija gerokai atsilieka su 16,17 proc. balsų.

22:12

Kampanija tapo iššūkiu

Liberalų sąjūdžio kandidatas į Vilniaus merus Martynas Nagevičius kalbėti apie savo galimybes patekti į antrąjį rinkimų turą nenorėjo. Jo teigimu, svarbiausia – kad jo vedamas Vilniaus liberalų sąrašas peržengtų 4 proc. barjerą.

„Pradėti tą vystymąsi nuo kažko apčiuopiamo. Kaip bus, labai sunku pasakyti. (…) Liberalai Vilniuje atsinaujino visiškai, buvo iššūkis, kad mūsų niekas nebepažįsta. Teko visiems iš naujo prisistatinėti. Tai yra įdomu, bet tai yra pakankamai sunku. (…) Kai vaikštai po žmones su, tarkim, Petru Auštrevičium, viskas kitaip, visi tau šypsosi iš karto. O kai eini vienas – reikia daugiau prisistatinėti, daugiau aiškinti“, – sakė M.Nagevičius. 

Mes visi gi praktiškai, atsinaujinę Vilniaus liberalai, tos patirties neturim.

Pasak M.Nagevičiaus, rinkimų kampanija Vilniuje jam ir Liberalų sąjūdžiui tapo iššūkiu, nes turinčių politinės patirties beveik nebuvo. 

„Mes visi gi praktiškai, atsinaujinę Vilniaus liberalai, tos patirties neturim. Buvo pakankamai  mokymasis operatyviai iš savo pačių patirties. Rinkimas ir mokymasis. Buvo įdomu“, – sakė M.Nagevičius.

Liberalų sąjūdžio kandidatas neatmetė galimybės dėl koalicijos po rinkimų tartis ir su dabartinio Vilniaus mero Remigijaus Šimašiaus vedamu sąrašu.

„Politika yra toks dalykas, kad tu turi tartis netgi su žmonėmis, kurie tau nelabai patinka arba tave įskaudino. Kitaip nebūsi geru politiku, jei nemokėsi peržengti per savo ambicijas. Aš matau galimybę tartis, matau galimybę ir nesitarti – tartis su kažkuo kitu. Bet kol kas truputį anksti kalbėti, reikia palaukti rezultatų“, – sakė M.Nagevičius.

21:59

A.Zuokas tikisi antro turo ir 12 mandatų

A.Zuokas į barą Vilniaus gatvėje, kuriame rinkimų rezultatų laukia jo komanda, atvyko šiek tiek po devynių vakaro ir iš karto buvo apsuptas žurnalistų. Pokštaudamas ir šypsodamasis jis atsakinėjo į klausimus lietuje, kuris sekmadienio vakarą merkė Vilnių.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Artūro Zuoko rinkimų štabe
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Artūro Zuoko rinkimų štabe

Paprašytas palyginti, kaip jautėsi prieš ketverius metus, kai būdamas meru siekė pirmą kartą būti išrinktas tiesiogiai ir galų gale pralaimėjo, ir dabar, A.Zuokas teigė, kad jaučiasi šįkart labai gerai. „Prieš ketverius metus jaučiau, kad vyksta virsmas, mano riedėjimas nuo kalno, kažkieno kilimas į kalną. Šiandien aš jaučiuosi atvirkščiai, ir tai džiugina, aš dėkingas vilniečiams, kurie moka, vertina ir lygina, kas buvo prieš 4 metus, kas yra dabar“, – kalbėjo kandidatas į Vilniaus merus.

Man taip vilniečiai sakė, kad aš būsiu antrajame ture.

A.Zuokas neslėpė manantis, kad antrajame ture jis tikrai bus ir greičiausia ten teks susidurti su R.Šimašiumi. „Man taip vilniečiai sakė, kad aš būsiu antrajame ture“, – šyptelėjo, tačiau kokia bus valdančioji koalicija, dar nespėliojo, nors ir neslėpė, kad ir šįvakar gali būti kažkokių pokalbių dėl to. 

Jis teigė tikįs, kad jo vedama A.Zuoko ir vilniečių koalicija „Laimingas Vilnius“ Vilniaus taryboje turės 12 mandatų.

21:50

Antrą kartą Vilniaus miesto mero posto siekia Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkas Gintautas Paluckas. Ankstesni rinkimai susiklostė nesėkmingai, jį aplenkė ne tik tokie politikai kaip Remigijus Šimašius ar Artūras Zuokas, bet ir Petras Gražulis bei Naglis Puteikis.

Kaip bus dabar, jis sakė negalintis nuspėti. „Esu susidūręs su įvairiomis nuomonėmis, nes daug vilniečių sakė: „Mes nematome tavęs meru, matome tave premjeru“. Į tokį argumentą man labai sunku kažką atsakyti. Tačiau konkurencija yra milžiniška. Šiuose Vilniaus miesto mero rinkimuose buvo virš 15 kandidatų. Kaip tie balsai išsibarstė, kas surinko jų pakankamai, kad išsiveržtų į antrą turą, pamatysime“, – sakė G.Paluckas.

21:21

V.Sinkevičius galimybes vertina ramiai

„Valstiečių“ kandidatas į merus Vilniaus mieste ekonomikos ir inovacijų ministras, Seimo narys Virginijus Sinkevičius tikino savo galimybes vertinantis ramiai, bet išreiškė viltį, kad Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) Vilniaus miesto savivaldybės taryboje galės suformuoti frakciją.

„Aš labai ramiai savo galimybes vertinu. Manau, mes su komanda padarėm gerą darbą. Manau, kad aš pakankamai aiškiai ištransliavau žinutes debatuose, ir tikiuosi, kad rinkėjai į tai atsižvelgs. Mes tikrai pasiruošę, mūsų programa buvo stipri, atsižvelgiant į kiekvieno vilniečio interesą, nepaisant jo pajamų ar gyvenamosios vietos. Viskas dabar yra skaičiavimo komisijų valioje, viskas yra rinkėjų valioje“, – sekmadienį Vilniuje, premjero, kandidato į prezidentus Saulius Skvernelio rinkiminiame štabe, kalbėjo pretendentas į merus.

Istorinis dalykas būtų turėti frakciją.

„Istorinis dalykas būtų turėti frakciją. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga niekada neturėjo frakcijos Vilniaus miesto savivaldybėje, todėl būtų tikrai didelis žingsnis į priekį, kur, manau, mes daug geriau galėtume įsilieti į Vilniaus miesto valdymą, tą pačią politiką“, – dėstė V.Sinkevičius.

Jis eina į Vilniaus miesto savivaldybės merus, bet sąraše į tarybą V.Sinkevičiaus nerasime.

„Būtų turbūt labai brangu. Aš greičiausiai turėčiau labai dideles galimybes patekti į tarybą, bet tada šeškinės vienmandatėje reiktų surengti naujus rinkimus, rinkti naują Seimo narį ir panašiai. Šiuo atveju sprendimas buvo priimtas, kad aš einu tik į merus“, – dėstė jis.

20:53

Vilniaus miesto savivaldybės „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijai vadovauja Vidmantas Martikonis. Restorane „Devyni drakonai“ rinkimų rezultatų laukiantiems bendražygiams jis išdidžiai pareiškė prieš valandą gavęs iš dabartinio sostinės mero Remigijaus Šimašiaus SMS žinutę su pasvarstymu: „Taryboje turbūt dirbsime kartu?“

„Labai gali būti“, – esą taip atrašė V.Martikonis. 

20:42

R.Šimašius tikras dėl antro turo

R.Šimašius kartu su komandos nariais rinkimų rezultatų laukė viename iš sostinės barų Islandijos gatvėje. Sveikindamas kolegas dabartinis meras juokavo, kad po 20 valandos jau vėl galima agituoti. „Šiandien yra diena, kai mes galime ramiai, švęsdami, atsipūtę galime laukti rezultatų to darbo, kurį padarėme per praėjusius kelis mėnesius ir per praėjusius ketverius metus. Aš tikrai laukiu to su nekantrumu, matau, nuotaika mieste tokia, kad žmonės tikrai didžiuojasi savo miestu, tikrai galime žengti tolyn. Šitie rinkimai pasižymi daug kuo, tokiais bruožais. Pirmą kartą baigėsi kadenciją, o niekas per ją nebuvo iš savivaldybės išvestas su antrankiais“, – kalbėjo R.Šimašius, o tokius jo žodžius palydėjo juokas ir plojimai.

Tikiuosi, kad galėsiu suburti tvirtą koaliciją.

Kalbėdamas su 15min, dabartinis meras tikino, kad sekmadienis jau praėjo ramiai, pasivaikštant po Kaziuko mugę, pabendraujant su vilniečiais ir esą girdint daug palaikymo žodžių. Į antrą turą jis tikina tikrai būsiąs, bet ne mažiau svarbu yra ir tai, kokio palaikymo sulauks jo komitetas, nes nuo to priklausys darbas taryboje. „Tikiuosi, kad galėsiu suburti tvirtą koaliciją“, – teigė jis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Remigijus Šimašius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Remigijus Šimašius

Tiesa, tos koalicijos R.Šimašius nežada burti jau šiąnakt, kadangi laukia daug televizijos laidų, pokalbių jose, todėl naktį žadėjo tik paskambinti, pasveikinti, o derybas palikti rytui ar net tolimesniam laikui. „Nakties darbą velnias gaudo, nematau, kad naktį čia bus kažkokie susitarimai. Bet pasiskambinsim, pasikalbėsim, pasisveikinsim, manau, tai džentelmeniška ir būtina. O rimtas darbas prasidės rytoj“, – sakė R.Šimašius, pažadėjęs laukti konkretesnių rezultatų ir tada pradėti rimtas derybas.

Paskutinis atnaujinimas 2019-03-03 20:42
VIDEO: R.Šimašiaus štabe nuskambėjo pergalės dainos: kol kas gal dar ne pergalė, bet tendencija labai gera
VIDEO: Antras Vilniuje likęs Artūras Zuokas: mes taip ir planavom
VIDEO: Vilnius renka merą: R.Šimašius tikras dėl antro turo
VIDEO: G.Paluckas apie prastus rezultatus: šie rinkimai yra unikalūs
VIDEO: Artūras Zuokas: „Man taip vilniečiai sakė, kad aš būsiu antrajame ture“
VIDEO: Dainius Kreivys viliasi patekti į antrąjį turą

Kandidatų – daugybė

Rinktis vilniečiams teko net iš 17-os kandidatų į merus, o tai yra daugiausia iš visų savivaldybių. Kandidatų sąrašus Vilniuje pateikė 18 partijų ir visuomeninių judėjimų, o tuose sąrašuose – 841 kandidatas. Sostinės taryboje yra 51 narys, tad be mero išsirinkti teks dar 50 narių.

Kandidatų į merus sąrašas – ilgas ir įvairus: Arūnas Degutis (Visuomeninis rinkimų komitetas „Gedimino miestas“), Raimundas Klonovskis (Visuomeninis rinkimų komitetas „Vilniečių „Lokys“), Dainius Kreivys (Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD)), Remigijus Lapinskas (Lietuvos žaliųjų sąjunga), Inga Laurušonė (Visuomeninis rinkimų komitetas „Judėk, Vilniau“), Martynas Nagevičius (Liberalų sąjūdis), Vilius Navickas (Visuomeninis rinkimų komitetas „Vilnius gali“), Gintautas Paluckas (Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP)).

Taip pat Naglis Puteikis (Lietuvos centro partija), Virginijus Sinkevičius (Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS)), Andrius Stasiukynas (Visuomeninis rinkimų komitetas „Junkis“), Liutauras Stoškus (Visuomeninis rinkimų komitetas „Bendruomeniškas Vilnius“), Remigijus Šimašius (Visuomeninis rinkimų komitetas „R.Šimašiaus komanda „Už Vilnių, kuriuo didžiuojamės!“), Edita Tamošiūnaitė (Lietuvos lenkų rinkimų akcija – Krikščioniškų šeimų sąjunga (LLRA-KŠS), Rusų aljansas), Viktoras Uspaskichas (Darbo partija), Artūras Zuokas (Lietuvos laisvės sąjunga (liberalai), išsikėlė pats) ir Remigijus Žemaitaitis („Tvarka ir teisingumas“).

Žemėlapiai sukurti UAB "HNIT-BALTIC" naudojant Esri ArcGIS Online technologiją.

Kai kurie iš šių kandidatų – gerai žinomi politikai, jau ne pirmą kartą dalyvaujantys savivaldos rinkimuose, kiti dar mažai kam žinomi visuomenininkai arba jau primiršti, aktyviai politikoje nebedalyvaujantys politikai.

Visos išvardintos politinės jėgos pristatė ir savo sąrašus į Vilniaus tarybą, taip pat – Lietuvos socialdemokratų darbo partija, kurie savo kandidato į merus neturi.

Į 50 vietų pretenduoja 541 asmuo.

Prieš rinkimus prognozuoti jų baigtį nebuvo lengva, tačiau dauguma apžvalgininkų, procesu besidominčių asmenų tikino, kad aršiausia kova vyksta tarp dabartinio mero R.Šimašiaus ir buvusio, tris kadencijas šias pareigas ėjusio A.Zuoko. Jiems prognozuota kova ir antrajame ture, tiesa, tai paaiškės tik suskaičiavimus vilniečių balsus.

Rinkimų rezultatų laukite kartu su 15min: Savivaldos rinkimų naktį – specialios tiesioginės transliacijos portale 15min

Prieš 4 m. kovojo R.Šimašius ir A.Zuokas

Praeituose savivaldos tarybų rinkimuose 2015 m. kandidatų į merus (jie pirmą kartą rinkti tiesiogiai) buvo 12. Į antrą turą pateko R.Šimašius, surinkęs 34,5 proc., ir A.Zuokas, kuris gavo 18,4 proc. ir tik paskutinę akimirką aplenkė LLRA-KŠS vadovą Valdemarą Tomaševskį (17,2 proc.). Antrajame ture vilniečiai jau neleido suabejoti R.Šimašiaus pergale, už jį atidavė savo balsus 62,7 proc. rinkėjų, dalyvavusių Vilniaus mero rinkimuose.

R.Šimašiaus vedamas Liberalų sąjūdžio sąrašas taip pat laimėjo daugiausia mandatų Vilniaus taryboje – 15, tiesa, iki šių rinkimų tokios frakcijos išlaikyti nepavyko: pakeitusi pavadinimą Liberalų „Už Vilnių, kuriuo didžiuojamės!“ frakcija dabar turi 11 narių.

Antra pagal dydį po rinkimų buvo ir visus ketverius metus išsilaikė LLRA-KŠS ir Rusų aljanso koalicijos „Valdemaro Tomaševskio blokas“ frakcija – 10. V.Tomaševskis rinkimų dieną sakė, kad tikimasi gerų rezultatų Vilniuje ir šįkart, laimėti pirmą vietą pagal mandatų skaičių, tai esą būtų didžiulė pergalė.

Trečią pagal dydį frakciją Vilniaus taryboje šiuo metu turi TS-LKD (8 nariai), taip pat dar į tarybą prieš ketverius metus pateko Lietuvos laisvės sąjungos (liberalai) (6 nariai), LSDP (4 nariai), „Lietuvos sąrašo“ (4 nariai) ir „Tvarkos ir teisingumo“ (3 nariai) atstovai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius