TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 02 21

Gamtos tyrimų centras: upiniai mašalai vystysis anksčiau

Kiekvienas pavasaris be mūsų laukiamų malonumų atneša ir reiškinius, kurių nelaukiame. Erkės, uodai, anksti žydinčių augalų žiedadulkių alergijos – visa tai tampa labai įtikinamais pavasario pranašais. Brandųjį pavasarį ženklina Pietų Lietuvoje stebimas upinių mašalų skraidymas – ši rūšis, kurios lervutės vystosi Nemune, paskutinius 30 metų yra mokslininkų ir visų gyventojų rūpestis.
Mašalai
Mašalai / „Scanpix“ nuotr.

Šilta antroji žiemos pusė, šiltesni vandenys daug kam primena apie šią problemą. Klausiama: ar šiemet mašalai nepasirodys daug anksčiau, tada, kai jų nelaukiame ir dar nesame pasiruošę jų gausos reguliavimui. Kadangi į tokius klausimus atsakyti gali tik detalūs tyrimai, Gamtos tyrimų centro entomologė, mokslų daktarė Rasa Bernotienė vasario vidury Nemune prie Merkinės paėmė vandens augalų, ant kurių paprastai vystosi upinių mašalų lervos, mėginius.

Pranešime žiniasklaidai rašoma, kad tyrimus paskatino žinojimas, kad kraujasiurbių upinių mašalų vystymosi pradžia yra susijusi su vandens temperatūromis žiemos laikotarpiu, o tai reiškia, kad šiemet šių vabzdžių vystymosi pradžios reikėtų laukti kiek anksčiau nei paprastai, o paprastai tai vyksta balandžio pabaigoje.

Tyrimai atskleidė, kad Nemune šiuo metu vystosi tos upinių mašalų lervos, kurios paprastai aptinkamos kovo mėnesį. Tikėtina, kad kraujasiurbiai mašalai pradės ristis iš kiaušinių anksčiau, todėl jau nuo kovo pradžios tikslinga stebėti upinių mašalų lervų vystymąsi Nemune bent kas 10 dienų. Tačiau kol kas šilta žiema kraujasiurbių mašalų neapgavo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius