Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 04 11 /14:58

Kelių kioskų nukelti nenorinti Gariūnų administracija: tai pirmas bandymas pradėti griauti turgų

Antradienio rytą prie pagrindinių Gariūnų vartų įvyko vietos darbuotojų ir Vilniaus miesto savivaldybės atstovų bei mero patarėjo Karolio Žukausko susitikimas. Gana gausiame susitikime atsineštas ir plakatas, kuriame reikalauta išsaugoti darbo vietas. Tačiau pozityvių poslinkių pasiekti nepavyko, kadangi turgavietės administracija žiedinės sankryžos įrengimui trukdančių kioskų traukti neketina.
Karolis Žukauskas
Karolis Žukauskas susitiko su Gariūnų atstovais / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Pakvietė susitikti patarėjas

Apie tai, kad toks susitikimas įvyks, savo feisbuke informavo patys Gariūnų verslo ir kultūros parko administracijos atstovai.

„Savo sekėjus norime informuoti, kad Gariūnų verslo ir kultūros parko administracija pirmą kartą gavo Vilniaus m. mero patarėjo Karolio Žukausko kreipimąsi susitikti aptarti Vilniaus m. savivaldybės vykdomų darbų ties pagrindiniu įvažiavimu į Gariūnus.

Gariūnų verslo ir kultūros parkas laukia Vilniaus m. mero susitikime antradienį – balandžio 11 d. 8.00 val. ryte statybvietėje ties pagrindiniu įvažiavimu į Gariūnus“, – rašė turgavietės administracija ir pridėjo K.Žukausko laišką.

Jame mero patarėjas rašė, kad žiedinės sankryžos prie Gariūnų turgaus įrengimo darbai pajudėjo, bet tolimesniam darbų etapui reikalinga tęsti darbus visoje statybvietės teritorijoje.

„Kaip žinia, labai maža Gariūnų turgaus statinių dalis stovi ant valstybinės žemės, kurioje turi būti įrengta minėta žiedinė sankryža. Planus jūs turite ir puikiai žinote, apie kokią dalį kalbama – ta dalis turgaus veiklai grėsmės nekelia. Manome, kad verta susitikti ir aptarti, kokiu būdu savivaldybė gali kuo greičiau tęsti darbus – paprasčiausia būtų, jei turgaus savininkai patys nusikeltų statyboms trukdančius statinius.

Norime susitikti artimiausiu metu ir aptarti terminus, per kiek laiko Gariūnų turgus gali nukelti šias konstrukcijas.

Tai būtų ir greičiausia, ir efektyviausia – tai padėtų maksimaliais tempais tęsti sankryžos įrengimo darbus. Kuo greičiau tai įvyks, tuo greičiau bus įrengta sankryža ir bus atnaujintas įprastas privažiavimas Gariūnų prekeiviams ir lankytojams. Manau, abi pusės tuo yra suinteresuotos, todėl neturėtų būti sudėtinga susitarti dėl darbų tęstinumo.

Norime susitikti artimiausiu metu ir aptarti terminus, per kiek laiko Gariūnų turgus gali nukelti šias konstrukcijas“, – rašė K.Žukauskas kvietime susitikti.

Konstruktyvumo sako pasigedę

Tačiau mero patarėjo lūkesčiai, kad „neturėtų būti sudėtinga susitarti dėl darbų tęstinumo“, neišsipildė. Kaip po susitikimo jis pats sakė 15min, prie Gariūnų vartų buvo susirinkę gal 200–300 prekybininkų.

Jie pasitiko mero patarėją ir kitus savivaldybės atstovus ne itin draugiškai, kaip sako K.Žukauskas, šūksniai „gėda“ ir panašūs nelabai padėjo konstruktyviai diskusijai. Vėliau pokalbis persikėlė į uždaras patalpas turgavietėje, ten susitikta ne su administracijos vadovais, o su teisininku ir esą naujai susikūrusios profsąjungos atstovais.

2023 m. balandžio mėn. 4 d. Gariūnų verslo ir kultūros parke viešo susirinkimo metu buvo nuspręsta įkurti „Gariūnų turgavietės prekiautojų profesinę sąjungą“.

Susitikime skambėjo ir raginimai čia kviesti merą.

„Esminis klausimas buvo, ar jie gali patraukti apie aštuonis kioskus, išėję į lauką parodėme, kuriuos konkrečiai. Jie toliau kažką kalbėjo apie milijonines investicijas, nors tai tiesiog nukeliamos palapinės.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Karolis Žukauskas susitiko su Gariūnų atstovais
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Karolis Žukauskas susitiko su Gariūnų atstovais

Paprašėme patraukti, jie leido suprasti, kad netrauks ir t. t. Mes pabandėme, o toliau... Iš jų pusės geranoriškumo nėra, tai matysime toliau pagal veiksmus“, – po susitikimo sakė K.Žukauskas.

Gavo sankryžos projektą

Jis pastebėjo, kad dauguma susirinkusių prekybininkų savo vietas turi visai kitose turgavietės dalyse ir jų šie žiedinės sankryžos įrengimo darbai niekaip nepalies. Tačiau esą kai kurie tokias pastabas atrėmė pasakymais, kad „ateityje gal irgi ateis“.

Panašu, kad nenusiteikę Gariūnai ir toliau teisėtai gyventi.

K.Žukauskas patvirtino, kad iš Gariūnų atstovų gavo jų parengtą sankryžos projektą, kurį esą galima įrengti negriaunant minėtų turgavietės kioskų. Tačiau mero patarėjas tvirtina, kad jau nekalbant apie tai, jog darbai pradėti, šis projektas miestui netinka – sankryža būtų per maža, dėl to kiltų eismo spūstys.

Visa tai K.Žukauskas pavadino tiesiog turgavietės administracijos vadovų manipuliavimu darbuotojais: „Panašu, kad nenusiteikę Gariūnai ir toliau teisėtai gyventi.“

Gariūnai: nelegaliais statinius padarė R.Šimašius

Antradienį popiet savo poziciją feisbuke pateikė ir Gariūnų verslo ir kultūros parkas. Anot įrašo autorių, savivaldybė nesakanti tiesos ir kaltina tik Gariūnus, nors pati tikrai nepadarė visko tinkamai.

„2023 m. balandžio 11 d. statybvietėje prie Gariūnų įvyko Gariūnų ir savivaldybės atstovų susitikimas. Susirinkę Gariūnuose dirbantys žmonės laukė Vilniaus mero R.Šimašiaus, tačiau buvo atsakyta, kad mero nebus, nes čia ne politiniai, o tik teisiniai dalykai. Na žinoma, meras jau politiškai išsprendė klausimą, kaip žinome, galimai atstovaudamas kieno interesams.

Mero patarėjas Karolis Žukauskas ir toliau vykdo visuomenės informavimo akciją, kad Gariūnai neva nenori nusigriauti apsaugos namelio, kavinės ir keleto palapinių Vilniaus labui. Bet jis toli gražu neatskleidžia Jums visos tiesos ir faktų“, – tvirtina Gariūnų atstovai.

Anot jų, „faktai šioje infrastruktūros gerinimo istorijoje yra tokie“, kurie yra tokie, kad esą savivaldybė galėjo šios vietos infrastruktūrą gerinti sklype, kurį atidavė „Lidl“, tad tokiu būdu užkirto „bet kokią galimybę šioje vietoje iš tikro gerinti eismo pralaidumą“.

„Vietoj to, ji nutarė, kad geriau nugriaus čia jau 35-tus metus veikiančio smulkiojo verslo legaliai pastatytą turtą, nes kas gi gins smulkiuosius kovoje su stambiaisiais?

Dabar K.Žukauskas tvirtina, kad čia gi viso labo keli maži kioskai (palapinės), kuriuos lengvai galima perkelti į kitas vietas. Bet pamiršta paminėti, kad šios palapinės, kavinė, apsaugos postas, infrastruktūra šioje vietoje yra pastatyti legaliai, turint leidimus ir kad savivaldybė uždarė pagrindinius vartus į Gariūnus, kurie čia buvo 35 metus, kur susiformavo įprotis, įdirbis į šią vietą.

Svarbus momentas, kad staiga šis turtas tapo nelegalus MERO R.ŠIMAŠIAUS dėka, kuris Gariūnus nelegaliais šioje teritorijoje padarė, įgyvendindamas politinį sprendimą ir pakeisdamas detalųjį planą Lidlo interesams“, – tvirtinama Gariūnų verslo ir kultūros parko feisbuke.

Gariūnų atstovų teigimu, esą liepiama nusigriauti tai, kad 32 metus stovėjo legaliai – su visais leidimais ir dokumentais.

Taip pat minimas ir įteiktas pasiūlymas žiedinę sankryžą įrengti ją kiek patraukus į šoną, tuomet ji esą nelies nei Gariūnų, nei jokios kitos infrastruktūros. Tačiau esą „savivaldybei neįdomūs čia 35 m. veikiančio verslo interesai, jai svarbu išgriauti centrinius vartus į Gariūnus, nugriauti Gariūnų nuosavybę“.

„Tad galime teigti, kad tai faktinis įrodymas, kad šie žingsniai – tai pirmas bandymas pradėti griauti Gariūnus. Jei tokio tikslo nebūtų, tai piliečių interesams atstovaujanti valdžia, darytų toje vietoje sankryžą, kuri nepažeistų niekieno interesų, o tuo labiau tiek metų čia veikiančio verslo.

Ir jau ne kartą teko girdėti, kad griaukite tuos Gariūnus... bet tie kur rėkia, matyt, nesuvokia, kas yra turgus, kokios jo tradicijos visame pasaulyje, kad turgus – tai visų pirma smulkaus verslo – žmonių, kurie patys save išlaiko, prekyba. Šie žmonės dirba, moka mokesčius, iš Jūsų nieko neatima, o dirba ir kuria gyvenimą sau ir savo šeimoms.

Stambus verslas tuo tarpu bando išnaikinti smulkiuosius, pasiimti visą rinką sau, nes individai šiandienos gyvenime niekam nereikalingi, reikalingos masės“, – teigiama Gariūnų komentare apie situaciją, kurioje reikalaujama nugriauti kelis statinius.

Žiedinės sankryžos įrengimo darbai šalia Gariūnų turgavietės pradėti kovo 27 dieną. Tačiau jau pirmieji darbai nevyko itin sklandžiai – turgavietės apsaugininkai mėgino sutrukdyti statyti tvoras, teko įsikišti ir policijai.

Plačiau: Gariūnuose – dar vienas susistumdymas dėl gatvės pertvarkymo darbų: teko įsikišti policijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius