Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 09 07

Gavę 100 eurų kompensaciją už privatų darželį Vilniaus tėvai nepraranda vilties patekti į valdišką

Nuo rugsėjo įvesta naujovė, kai privačius darželius lankantys Vilniaus vaikai gauna kas mėnesį 100 eurų kompensaciją, vis dar turi kritikų, manančių, kad tokios išmokos gilina socialinę nelygybę, o gauti jas turėtų ne visi. Tačiau tėvai, kuriems kompensacijos priklauso, baiminasi ne tiek netekti jų, kiek būti išbraukti iš eilių į valstybinius darželius.
Privatus darželis
Darželis / Sauliaus Žiūros nuotr.

„Vedame vaiką į privatų darželį ne todėl, kad to norime, o todėl, kad vis nepatenkame į valstybinius“, – tikina vilnietė Dalia, susirūpinusi, ar tik naujoji Vilniaus savivaldybės kompensacija neišbrauks jos atžalos iš laukiančiųjų vietos valstybiniame darželyje eilės.

Moteriai nerimą sukėlė savivaldybės išplatintas pranešimas spaudai, kuriame cituojama mero Remigijaus Šimašiaus mintis: „Tėveliai, pasinaudoję 100 eurų parama ir nuvedę vaiką į privatų darželį, atlaisvina vietą valstybiniame darželyje ir tokiu būdu sumažina eilę vaikų, laukiančių vietos savivaldybės darželyje.“ Dalios manymu, tai gali reikšti ir tai, kad kompensaciją gavę tėvai nebeteks vietos eilėje į valstybinius darželius.

„Prieš pasirašant trišalę sutartį, tiek darželio direktorė, tiek atsakingi savivaldybės darbuotojai užtikrino, kad vaikas nebus išbrauktas iš laukiančiųjų sąrašo, nebent, jei gavę vietą valstybiniame darželyje, patys jo atsisakytume. Skambinau į savivaldybę, ten kaip susitarę tvirtina, kad vaikai tikrai nėra išbraukiami. Tad išeina, kad meras kalba sau, savivaldybės tarnautojai sau. Jei iš tikrųjų vaikai, kurie eina į privačius darželius su 100 eurų kompensacija, bus braukiami iš sąrašo, beliks savivaldybę ir merą paduoti į teismą už klaidingos informacijos pateikimą ir suklaidinimą“, – piktinosi mama. 

Jei iš tikrųjų vaikai, kurie eina į privačius darželius su 100 eurų kompensacija, bus braukiami iš sąrašo, beliks savivaldybę ir merą paduoti į teismą už klaidingos informacijos pateikimą ir suklaidinimą, – piktinosi mama. 

Tačiau meras ramina šią ir kitas mamas, susirūpinusias dėl to paties. Esą niekas iš eilių patekti į valstybinius darželius vaikų nebrauks vien dėl gautų kompensacijų.

„Vienintelis variantas – jeigu tėvai patys atsisako, gali iš sąrašo išsibraukti. Kai kurie tėvai, pakviesti pasirašyti sutartis į darželius, sakė, kad jau apsisprendė lankyti privačias įstaigas. Yra ir tokių atvejų, kai vaikas jau ėjo į savivaldybės darželį, bet tėvai apsisprendė eiti į privatų“, – sakė R.Šimašius.

Konkrečių skaičių savivaldybė kol kas neturi.

Pasak mero, nutarus skirti 100 eurų kompensacijas, privačiuose Vilniaus darželiuose papildomai atsirado net apie tūkstantį vietų. Kai kurie darželiai jų turėjo ir anksčiau, tik paklausa buvusi mažesnė, kai kurie atidarė naujas grupes, susiremontavo patalpas. Kadangi sprendimas priimtas tik vidury vasaros, pritrūko laiko atidaryti naujus darželius, bet tikimasi, kad jų atsiras netrukus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius