-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 07 27

Generalinė prokuratūra ir STT imasi Valstybės žemės fonde ištaškytų milijonų istorijos tyrimo

Vilniaus miesto apylinkės teismas patenkino Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) skundą ir nurodė Generalinei prokuratūrai pradėti tyrimą, kokiu pagrindu Valstybės žemės fondui (VŽF) buvo pervesti daugiau nei 55 milijonai litų ir kaip jie buvo išleisti.
Specialiųjų tyrimų tarnyba
Specialiųjų tyrimų tarnyba / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

15min.lt aprašė schemą, pagal kurią NŽT iš VŽF žymiai didesnėmis nei rinkos kainomis pirko žemės reformos darbus. Pirkimui skirta suma kelis kartus viršijo numatytą. Daugeliu atveju fondas buvo vienintelis dalyvis rengtuose pirkimuose. Itin keistai atrodė ir NŽT, VŽF bei Žemės ūkio ministerijos darbuotojų rokiruotės keičiant vadovų postus šiose institucijose rengiant pirkimą ir jį vykdant.

Man labai daug įtarimų kelia vienos įmonės monopolis ir specialiai paruoštos sąlygos, kad smulkesnieji negalėtų dalyvauti. Laimėjusi įmonė tiesiog persamdydavo mažesnes. Manau, kad ydingas buvo visas konkursas, – teigė V.Baltraitienė.

„Mes kreipėmės į Generalinę prokuratūrą, kai atėjusi nauja NŽT valdžia pamatė situaciją. Dabar paskelbtas naujas konkursas ir mes manome, kad paslaugas pavyks nupirkti keturis kartus mažesnėmis kainomis, nei mokėta pagal 2012 m. sudarytą sutartį.

Man labai daug įtarimų kelia vienos įmonės monopolis ir specialiai paruoštos sąlygos, kad smulkesnieji negalėtų dalyvauti. Laimėjusi įmonė tiesiog persamdydavo mažesnes. Manau, kad ydingas buvo visas konkursas“, – 15min.lt teigė žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Virginija Baltraitienė
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Virginija Baltraitienė

Nepaisant milžiniškų sumų ir akivaizdaus neūkiškumo leidžiant valstybės pinigus, Generalinė prokuratūra ir Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) atsisakė pradėti tyrimus.

Vilniaus miesto apylinkės teismas liepos 10 dieną priėmė nutartį, kuria patenkino NŽT skundą dėl Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroro Gintaro Pliopio nutarimo, kuriuo buvo atsisakyta pradėti ikiteisminį tyrimą.

Liepos 22 d. Generalinė prokuratūra, remdamasi teismo nutartimi, pavedė Vilniaus apygardos prokuratūrai pradėti ikiteisminį tyrimą dėl galimo piktnaudžiavimo NŽT veikloje. Liepos 27 dieną tyrimą pradėjo ir STT.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius