Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 09 06 /10:43

Akibrokštas G.Paluckui: socialdemokratų ir „valstiečių“ frakcijos susitarė pasirašyti memorandumą dėl bendro darbo

Premjeras Saulius Skvernelis tęsia susitikimus su parlamentinių politinių partijų lyderiais. Pirmasis trečiadienio rytą į Vyriausybę atvyko dėl ateities koalicijoje abejojančios Socialdemokratų partijos frakcijos Seime seniūnas Andrius Palionis. Premjeras nutarė rudens sesiją aptarti su juo, o ne su socialdemokratų pirmininku Gintautu Palucku.
Andrius Palionis ir Saulius Skvernelis
Andrius Palionis ir Saulius Skvernelis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Po susitikimo S.Skvernelis pasidžiaugė, kad su socialdemokratų frakcija sutaria ir ketina pasirašyti memorandumą dėl bendro darbo.

„Su frakcija tikrai sutariame ir kalbėjome šiandien su seniūnu apie rudens politinę darbotvarkę, tai pagrindinis akcentas yra į socialinės atskirties ir skurdo mažinimą. Būtų keista, jei šitoje vietoje mūsų pozicijos išsiskirtų“, – kalbėjo S.Skvernelis.

Nematau objektyvių priežasčių, dėl ko valstiečių ir žaliųjų frakcija ir socialdemokratų frakcija Seime negalėtų kartu dirbti, – teigė S.Skvernelis.

Pasak jo, bent jau rudens sesijoje, nepriklausomai nuo socialdemokratų partijos pozicijos dėl likimo koalicijoje, su socialdemokratų frakcija bus dirbama išvien.

„Esame dabar toje stadijoje, kada diskutuojame dėl susitarimo, reikalingo tarp frakcijų, pasirašymo. Nematau objektyvių priežasčių, dėl ko valstiečių ir žaliųjų frakcija ir socialdemokratų frakcija Seime negalėtų kartu dirbti“, – teigė premjeras.

Anot jo, bus pasirašomas socialdemokratų pasiūlytas memorandumas dėl politinės darbotvarkės klausimų ir dėl socialdemokratų frakcijos paramos įgyvendinant Vyriausybės programą rudens sesijoje. Anot premjero, jame nebus užsimenama apie socialdemokratų deleguotus ministrus ir jų likimą, jei žlugs koalicija.

Premjeras neslepia, kad susitarimą norėtų pasirašyti prieš socialdemokratų tarybos posėdį, kuriame jie spręs, ar likti koalicijoje.

„Mes norėtume, kad tą susitarimą galėtume pasirašyti rugsėjo 10 dieną, prasidedant rudens sesijai“, – neslėpė S.Skvernelis.

Jis tikina, kad socialdemokratų tarybos sprendimas, ko gero, nebus staigmena, tačiau „valstiečiams“ esą reikia paramos dabar, kad galėtų tęsti Vyriausybės programos įgyvendinimą.

Frakcija – sau, partija – sau?

Memorandumą pasirašyti „valstiečiams“ pasiūlė pati socialdemokratų frakcija. Tiksliau, net ne frakcija, o jos lyderiai – A.Palionis ir Gediminas Kirkilas.

A.Palionis po susitikimo su premjeru tikino, kad memorandumas bus pasirašomas tarp frakcijų, o partijos pirmininko G.Palucko ar kitų valdymo struktūrų – valdybos, tarybos ar prezidiumo – pritarimo tam nereikia.

Šiai dienai mes nesavivaliaujame. Jeigu mes pasirašytume šį memorandumą po tarybos sprendimo, kad reikia išeiti, tuomet sutikčiau, – teigė A.Palionis.

„Memorandumo esmė yra pasirašoma tarp frakcijų. Pirmininkui buvo parodytas memorandumas dar valdybos posėdyje. Jis mąstė, kad gal reikėtų pasirašyti po tarybos memorandumą. (...) Nemanau, kad frakcijai reikėtų partijos pirmininko leidimo ar įgaliojimo“, – sakė A.Palionis.

Jis tikino, kad kol kas dėl memorandumo nėra balsavusi ir frakcija.

Klausiamas, ar ši sutartis rodo, kad socialdemokratų partija turi dvi – partijos pirmininko ir partijos frakcijos Seime – politikas, A.Palionis atsakė: „Ne visai taip“.

Pasak jo, susitarime aptariami klausimai yra numatyti Vyriausybės programoje ir atitinka socialdemokratų politinius siekius.

A.Palionis įrodinėja, kad susitarimas tarp frakcijų ir partijos sprendimas dėl ateities koalicijoje „vienas kitam netrukdo“, nes partija ir po susitarimo gali priimti sprendimą palikti koaliciją.

„Tas susitarimas tikrai netrukdys to padaryti“, – aiškino jis.

A.Palionio aiškinimu, čia bus susitarta tik dėl tam tikrų sprendimų palaikymo rudens sesijoje. Po rudens sesijos, pasak A.Palionio, gal ir partija pakeis savo nuomonę dėl koalicijos su „valstiečiais“.

Socialdemokratų frakcijos seniūnas priminė, kad ir anksčiau socialdemokratai, nors buvo koalicijos nariai, nebalsavo vieningai už visus sprendimus, todėl, net, jei partija taps opozicine, socialdemokratų frakcija esą galės palaikyti kai kuriuos sprendimus.

„Šiai dienai mes nesavivaliaujame. Jeigu mes pasirašytume šį memorandumą po tarybos sprendimo, kad reikia išeiti, tuomet sutikčiau“, – teigė A.Palionis.

G.Paluckas: Tai akibrokštas ne man, o partijai

Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkas G.Paluckas tikino, kad memorandumo frakcija, be partijos valdymo struktūrų pritarimo, pasirašyti negali. Todėl A.Palionio susitarimus su premjeru jis vadina saviveikla.

„Statutas numato, kad frakcijos veiklą politiškai koordinuoja prezidiumas partijos ir tokie susitarimai turi būti svarstomi valdyboje pirmadienį ir prezidiume kitą savaitę. Toks mėginimas išvengti politinių partijos valdymo organų vertinimo tų susitarimų ir memorandumų, nes tai yra politiniai susitarimai, yra akibrokštas prieš partiją. Nežinau, kodėl frakcijos seniūnas į tokią konfrontaciją nori eiti su partija. Čia net ne pirmininko klausimas, nes jis teisus, pirmininko leidimo tikrai nereikia, bet tai yra konfrontacija su partija. Labai keistas politinis žingsnis“, – sakė G.Paluckas.

Anot jo, tuo labiau, A.Palionis negalėjo kalbėti su premjeru apie memorandumo pasirašymą dėl jo sprendimo nebalsavus net frakcijoje.

„Toks mėginimas bėgti įvykiams už akių yra tikrai saviveikla politinė“, – sakė socialdemokratų pirmininkas.

S.Skvernelis, komentuodamas G.Palucko teiginius, stojo A.Palionio pusėn. S.Skvernelis tikino, kad frakcijoms priimti tokius sprendimus leidžia Seimo Statutas.

Anksčiau trečiadienį G.Paluckas 15min patvirtino, kad pasimatyti su S.Skverneliu pats nė nebuvo kviestas.

„Kodėl jis (A.Palionis) eina? Na, aš nežinau, jis yra frakcijos vadovas, jis yra Seimo narys, tai jis turi teisę vaikščioti, kur nori. Aš nežinau, kas ką kvietė. Aš su Andriumi nešnekėjau, manęs lyg ir niekur nekvietė, tai apie ką nori pasišnekėti premjeras su mūsų frakcijos seniūnu, aš nežinau“, – 15min trečiadienį ryte sakė G.Paluckas.

Bet partijos vardu nei dėl koalicijos, nei dėl palaikymo vienam ar kitam politiniam klausimui A.Palionis kalbėti negali ir jis tai puikiai žino, – sako G.Paluckas.

Anot jo, susitikime turėjo būti aptarti rudens sesijos darbai, tačiau G.Paluckas pabrėžė, kad A.Palionis neturi įgaliojimų kalbėti apie koalicijos ateitį ar konkrečių sprendimų Seime palaikymą.

„Aš sakau atvirai: ką šnekės premjeras su A.Palioniu, yra vienas dalykas, bet A.Palionis neturi jokių įgaliojimų kalbėti partijos vardu. Jie gali aptarti techninius dalykus, Seimo Statute numatytus procedūrinius dalykus ir panašius. Bet partijos vardu nei dėl koalicijos, nei dėl palaikymo vienam ar kitam politiniam klausimui A.Palionis kalbėti negali ir jis tai puikiai žino. Todėl šio susitikimo aš nesureikšminčiau, jis yra techninio pobūdžio, ne politinio“, – trečiadienį ryte teigė Socialdemokratų partijos pirmininkas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gintautas Paluckas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gintautas Paluckas

Nesimatė kelias savaites

G.Paluckas tikino pats su premjeru paskutinį kartą matęsis prieš kelias savaites koalicijos tarybos posėdyje.

„Asmeninių susitikimų nėra, matyt, dėl suprantamų priežasčių. Mes su premjeru neformaliai pabendraujame, krepšinio nebežaidžiam, nes užimtumas didelis, bet pabendraujame. Tačiau neformalių susitikimų nei su Ramūnu Karbauskiu, nei su S.Skverneliu pastaruoju metu nebuvo“, – sakė socialdemokratų pirmininkas.

Jis to nedramatizuoja ir sako, kad tai lėmė ne tik „emocinė įtampa“, bet ir vasara.

„Aš neabejoju, kad mes susimatysim ir susitiksim tiek su premjeru, tiek su R.Karbauskiu. Galų gale juk yra vis dar galiojanti koalicijos sutartis bent jau kol kas“, – teigė G.Paluckas.

Kad ilgai nesimatė su G.Palucku praėjusią savaitę, po susitikimo su Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų sąjungos pirmininku ir frakcijos Seime seniūnu G.Landsbergiu, pripažino ir pats S.Skvernelis.

Jis tikino klausantis G.Palucko patarimo nesikišti į socialdemokratų vidaus reikalus ir laukiantis galutinio sprendimo.

Trečiadienį premjeras pridūrė, kad susitikinėja su visų partijų frakcijų, o ne partijų vadovais, nebent pareigas eina tas pats asmuo. Tai, kad kartu su Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnu ateina ir partijos pirmininkas, pasak S.Skvernelio, yra išimtis. Esą su juo bus aptarti Vilniaus klausimai.

Socialdemokratų partijos skyriai iki rugsėjo 20 dienos turi pareikšti savo nuomonę dėl koalicijos ateities. Kol kas iš 60 partijos skyrių 31 nubalsavo, kad iš koalicijos reikia trauktis, 5 siūlo joje pasilikti, 6 – persiderėti dėl koalicijos sutarties.

Pirmas apsilankė G.Landsbergis

G.Landsbergis buvo pirmasis iš parlamentinių politinių partijų, prieš rudens sesiją apsilankęs pas S.Skvernelį.

Socialdemokratų pirmininkas G.Paluckas sako, kad šis pirmasis premjero susitikimas rodo, jog rudenį planuojama tęsti praktiką dėl paramos atskiriems sprendimams pasirašinėti atskiras sutartis.

„Dėl to konservatorių negali kaltinti, tačiau galima kaltinti valstiečius-žaliuosius, kurie tą praktiką ruošiasi rudenį tęsti, ir tai mums yra nepriimtina“, – teigė socialdemokratų pirmininkas.

Trečiadienį pas S.Skvernelį dar apsilankys Lenkų rinkimų akcijos-krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijos seniūnė Rita Tamašunienė ir Liberalų sąjūdžio pirmininkas Remigijus Šimašius ir frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius