TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2017 08 31 /13:40

Saulius Skvernelis po susitikimo su Gabrieliumi Landsbergiu: „Apie koaliciją nekalbame“

Artėjant rudens Seimo sesijai ir vis garsiau skambant mintims, kad socialdemokratai gali trauktis iš koalicijos, premjeras Saulius Skvernelis ketvirtadienį nutarė susitikti ir apie galimą paramą Vyriausybei pasikalbėti su opozicinės Tėvynės sąjungos pirmininku Gabrieliumi Landsbergiu. Tačiau po susitikimo premjeras tikino, kad apie koaliciją nebuvo kalbama.
Gabrielius Landsbergis ir Saulius Skvernelis
Gabrielius Landsbergis ir Saulius Skvernelis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Anksčiau premjeras su G.Landsbergiu kalbėdavosi iš anksto neskelbiamuose susitikimuose, tačiau dabar apie pokalbį buvo pranešta viešai. Nebeslepiama ir tai, kad premjeras prašo konservatorių paramos.

Tikrai mes nekalbėjome nei apie koalicijas, nei apie Vyriausybės stabilumą ar nestabilumą, ar kokius dramatiškus pokyčius mūsų šalyje, – teigė S.Skvernelis.

Tačiau S.Skvernelis sako, kad susitikimas su G.Landsbergiu nėra išskirtinis. Su juo esą kalbėta apie rudens darbus, bet ne apie galimą koaliciją, jei socialdemokratai „valstiečių“ kompaniją paliktų.

„Tikrai mes nekalbėjome nei apie koalicijas, nei apie Vyriausybės stabilumą ar nestabilumą, ar kokius dramatiškus pokyčius mūsų šalyje“, – teigė S.Skvernelis.

Pasak jo, kol kas apie tai kalbėti su konservatoriais nėra reikalo, nes „valstiečiai“ tebedirba koalicijoje su socialdemokratais. Esą kol kas anksti net kalbėti apie galimą konservatorių paramą priimant sprendimus Seime.

„Kalbant apie galimos paramos reikalingumą, tai klausimas kol kas yra ankstyvas, nes mes turime galiojančią ir veikiančią sutartį su koalicijos partneriais“, – teigė premjeras.

S.Skvernelis: „Socialdemokratai – partneriai“

S.Skvernelis tikino, G.Landsbergis nėra pirmasis, su kuriuo aptariami rudens darbai. Tiesa, viešai apie jokius kitus premjero susitikimus nebuvo skelbiama, nors pats S.Skvernelis sako, kad su „trim socialdemokratų frakcijos nariais“ buvo susitikęs dar trečiadienį.

Ar mes nesame pasileidę rogutėmis nuo kalno be stabdžių? Ir apačioje augantys medžiai gali mus pasitikti ne tik sulaužytomis kojomis, bet ir kur kas blogesniais dalykais? – klausė G.Landsbergis.

„Socialdemokratai yra mūsų koalicijos partneriai, mes bendravome ir vakar su jų atstovais, frakcijos nariais. Tai yra kasdienis bendravimas, kuris vyksta ir koalicinės tarybos rėmuose“, – teigė S.Skvernelis.

Su kuriais socialdemokratais buvo susitikęs, premjeras neatskleidė. Tačiau jis pripažino, kad tarp jų nebuvo socialdemokratų pirmininko Gintauto Palucko, kurį paskutinį kartą premjeras sako sutikęs bendrame koalicijos tarybos posėdyje.

S.Skvernelis nekeičia savo nuomonės ir mano, kad kol kas socialdemokratai linksta nuspręsti pasitraukti iš koalicijos. Vis dėlto, jo nuomone, kol kas per anksti kalbėti ir apie koalicijos griūtį, o tuo labiau apie pirmalaikius rinkimus.

Jis sako darysiantis viską, kad rudenį Vyriausybei pavyktų sėkmingai dirbti užsibrėžtus darbus.

G.Landsbergis gelbėjimo rato nežada

Savo ruožtu G.Landsbergis sakė netikintis, kad socialdemokratai tikrai pasitrauks.

„Aš manau, kad socialdemokratų frakcija ir partijos vadovybė padarys absoliučiai viską, kad socialdemokratai liktų koalicijoje. Ir visi ženklai tai rodo. Ar tai reikš Vyriausybės stabilumą, valdančiosios daugumo stabilumą, ar tai leis priimti sprendimus ir, svarbiausia, priimti įstatymus tokius, kaip rudenį visiems mums gresiantis biudžetas? Aš tuo labai abejoju. Tačiau vis dėlto, jeigu kas nors statytų pinigus ir klaustų mano patarimo, aš sakyčiau, kad socialdemokratai liks“, – sakė G.Landsbergis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis

Taip pat jis tikino, kad net, jeigu ši koalicija žlugtų, jis nemato galimybės konservatoriams dalyvauti naujos S.Skvernelio vadovaujamos vyriausybės formavime ir deleguoti į ją savo ministrus.

„Šiandien galimybės prisijungti prie koalicijos nematau. Yra turbūt ne viena priežastis: ir dėl vertybinių skirtumų tarp frakcijų, ir čia reiktų platesnio aptarimo, bet, nemanau, kad ir partijoje šiandien yra pritarimas jungtis prie koalicijos“, – sakė Tėvynės sąjungos pirmininkas.

G.Landsbergis sako, kad konservatorius stebina ir Vyriausybės ketinimai rudens sesijoje Seime priimti apie 400 teisės aktų.

Anot jo, opozicijos akimis, efektyvios valdančiosios daugumos nėra, todėl šitiek daug klausimų kokybiškai išspręsti neįmanoma.

„Kaip tai atrodys? Ar mes nesame pasileidę rogutėmis nuo kalno be stabdžių? Ir apačioje augantys medžiai gali mus pasitikti ne tik sulaužytomis kojomis, bet ir kur kas blogesniais dalykais“, – kalbėjo G.Landsbergis.

Vis dėlto jis sėkmingu pavadino atvejį, kai pavasario sesijos pabaigoje konservatorių paramą urėdijų reformai „valstiečiai“ užsitikrino įsipareigodami rudenį grįžti prie PVM šildymui sumažinimo.

Tokių siauros apimties sutarčių, pasak G.Landsbergio, gali būti ir rudenį.

„Valstiečių“ frakcijoje Seime yra 56 parlamentarai, konservatoriai turi 31 atstovą, socialdemokratų frakciją sudaro 19 narių. Liberalų sąjūdžio frakcijoje yra 14 parlamentarų, Lietuvos lenkų rinkimų akcija turi aštuonis, „Tvarka ir teisingumas“ – septynis atstovus, Mišrioje Seimo narių grupėje yra penki parlamentarai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius