-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 09 17 /12:19

Gitanas Nausėda dalyvaus prezidento rinkimuose

Buvęs SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda pirmadienį paskelbė, kad dalyvaus prezidento rinkimuose. Anot ekonomisto, šiandien Lietuvą tartum vėžys ėda beprasmiai tarpusavio karai ir intrigėlės, kuomet asmeninės ambicijos užgožia valstybės tikslus ir sekina kuriamąją energiją. Ekonomistas žada būti tas, kuris sutelks įvairių pažiūrų žmones.
Gitanas Nausėda
Gitanas Nausėda / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Aš apsisprendžiau dalyvauti 2019 metų Lietuvos Respublikos prezidento rinkimuose“, – pirmadienį paskelbė G. Nausėda.

Pirmadienį G.Nausėda lankysis 15min studijoje.

Kalbą G.Nausėda pradėjo pasakodamas apie kelionę į Pabaiską, apie Lietuvą, kuriai sunku, kuri tiki, kad rytoj bus kitaip.

„Yra laikas kariauti, yra laikas taikiai sugyventi ir kantriai dirbti“, – kalbėjo jis.

Anot jo, šiandien Lietuva pagal gerovės indeksą atsilieka nuo Estijos ir Latvijos. Klausė, kodėl taip yra, kai startas šių valstybių buvo vienodas.

Jis pareiškė, kad politikai mėgsta nusistatyti per daug prioritetinių sričių, ir paskui sunku susigaudyti, kurios labiau prioritetinės. Paties G.Nausėdos prioritetas – gerovės valstybė.

„Gerovė tai ne tik orios visų piliečių pajamos, tai ir teisė gauti kokybiškas sveikatos apsaugos ir švietimo paslaugas (...) Gerovės valstybė yra tas švyturys, į kurį privalo plaukti pavargęs ir kryptį praradęs Lietuvos laivas“, – kalbėjo jis.

Jis pabrėžė, kad gerovės valstybė neįmanoma be santarvės: „Šiandien Lietuvą tartum vėžys ėda beprasmiai tarpusavio karai ir intrigėlės, kuomet asmeninės ambicijos užgožia valstybės tikslus ir sekina kuriamąją energiją.“

VIDEO: Gitanas Nausėda viešai paskelbė sprendimą dėl dalyvavimo prezidento rinkimuose

„Mums reikia nepriklausomo prezidento“, – pabrėžė jis.

„Esu žmogus, beveik dvidešimt metų analizavęs globalius ir lokalius ekonominius bei politinius sąryšius, todėl žinau, kad pastarosios kompetencijos yra įgyjamos tik nuosekliu, kantriu, kasdieniu darbu. Gerai suvokiu, kas yra ne tik vietinė, bet ir globali konkurencija“, – sakė G. Nausėda.

Transliaciją mobiliajame įrenginyje žiūrėkite čia.

Ekonomistas sakė besitikintis tyliosios Lietuvos palaikymo.

Anot jo, tai yra žmonės, kurie dirba kasdienius darbus, be kurių neįmanomas valstybės egzistavimas. Pasak ekonomisto, nesvarbu, ar jie prijaučia kairiesiems ar dešiniesiems, jis ieškos sutarimo tarp skirtingų pažiūrų žmonių.

„Manau, kad mano nepriklausomas statusas man leidžia tai daryti ir daryti efektyviai“, – sakė jis.

Nenori remti konservatorių kandidatų

Paklaustas, ar rinkimuose tikrai nedalyvaus kaip konservatorių kandidatas, G.Nausėda tiesiai neatsakė: „Aš tikrai neatmetu skirtingų visuomeninių judėjimų, atskirų asmenybių, taip pat ir politinių partijų paramos, tačiau yra viena ir nedidelė, ir kartu didelė sąlyga – tai neturėtų trukdyti mano siekiui važiuoti per Lietuvą, susitikti su žmonėmis, nesvarbu, kokių politinių pažiūrų jie nebūtų. Jei taip, tikrai nematau priežasčių atmesti vienos ar kitos partijos paramą.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gitanas Nausėda
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gitanas Nausėda

Konservatoriai šiuo metu balsuoja dėl savo kandidato.

Anot jo, galutinį sprendimą dėl konservatorių jis priims gavęs tam tikros informacijos – jam reikia žinoti, ar nebus partijos reikalavimo remti partijos kandidatus savivaldos ar Europos Parlamento rinkimuose.

„Tikrai man tai būtų nepriimtina, nes aš orientuojuosi į rinkimus, kuriuose pats dalyvauju“, – pridūrė jis.

Nežino, kiek išleido pinigų

Klausiamas apie finansinius rėmėjus, G.Nausėda sakė pasinaudosiantis visomis galimybėmis, numatytomis įstatyme.

„Tačiau ir apie tai dabar būtų ankstoka kalbėti, reikia pradėti rinkti lėšas tada, kada jas galima rinkti“, – pridūrė jis. Kol kas G.Nausėda tam naudoja asmenines lėšas, tačiau kiek jų jau išleido, pasakyti negalėjo.

„Tai yra turbūt ne tokie pinigai, apie kuriuos jūs kartais pagalvojate“, – pridūrė jis.

G.Nausėda nenorėjo sutikti, kad ilgai delsė paskelbti sprendimą, anot jo, kurį laiką jis sprendimo neatskleidė dėl profesinės veiklos. G.Nausėda neseniai pasitraukė iš SEB banko.

Paklaustas, ar turi prezidentės palaikymą, ar su ja bendrauja, G.Nausėda priminė, kad Dalia Grybauskaitė yra deklaravusi, jog nerems nei vieno kandidato.

„Man būtų mažų mažiausiai neatsakinga kalbėti už ją arba ieškoti kontakto ir mėginti pakeisti jos nuomonę“, – sakė jis.

Paklaustas, kurį konkurentą laiko rimčiausiu, ekonomistas sakė, kad gerbs kiekvieną kandidatą, nes pats kandidatavimas jau esą rodo, kad žmogus šį bei tą gyvenime jau yra pasiekęs.

G.Nausedą Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Stasys Jakeliūnas ketina kviesti liudyti vykdant vadinamąjį finansų krizės tyrimą. Apie tai pirmadienį paklaustas, G.Nausėda sakė, kad jei tai nėra asmeniškumai, kvietimas jam leis pristatyti savo mintis.

„Nes turbūt vienintelis žmogus Lietuvoje, kuris geriausiai žino ką yra pasakęs, ko nėra pasakęs, yra Ginatas Nausėda. Ir Gitanas Nausėda ateis į šiuos posėdžius, pristatys savo poziciją“, – sakė jis. Anot kandidato, viską šiais laikais galima bus patikrinti.

Komandoje – psichologai, ekonomistai, šou verslo atstovai

G.Nausėda taip pat pristatė savo komandą, tai - ekonomistai Ilja Laursas, Teodoras Medaiskis, psichiatras Linas Slušnys, teisininkas Tomas Davulis, medikė Jelena Čelutkienė, žurnalistas Vytaras Radzevičius, toksikologas Robertas Badaras, dainininkė, rinkodaros ekspertė Dovilė Filmanavičiūtė, psichologas Andrius Kaluginas.

G.Nausėdos rinkimų štabui vadovauja ekonomistė Algė Budrytė.

Šie žmonės atlydėjo ekonomistą į Saulėtekį, kur prie Gyvybės mokslų centro ekonomistas paskelbė savo sprendimą.

„Darbui buriu komandą, kurios gretos kasdien pildosi“, – pabrėžė jis.

Kalbėdamas apie komandą, G.Nausėda sakė, kad tai pirmiausiai yra žmonės, kažką pasiekę savo srityje: „Žmonės, kurie visą laiką turėjo tvirtą nuomonę įvairiais klausimais ir kurie taip pat turi pasitikėjimą visuomenėje, nes jų atstovaujamos vertybės, gyvenimo sritys yra svarbios daugeliui žmonių.“ Jis pridūrė neskirstantis veiklos rūšių į daugiau ar mažiau garbingas.

Į renginį G.Nausėdą taip pat atlydėjo žmona Diana Nausėdienė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gitanas Nausėda ir Diana Nausėdienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gitanas Nausėda ir Diana Nausėdienė

Paklaustas apie užsienio politikos kryptį, kurios laikytųsi tapęs prezidentu, G.Nausėda sakė, kad prezidentas turi turėti labai kietą stuburą.

„Manau, kad mūsų žmonėms svarbūs ir ekonominiai interesai, ir saugumas. Prezidentas turės labai subtiliai vertinti šias aplinkybes“, – sakė jis.

G.Nausėda pridūrė besilaikantis nuostatos, kad Ukrainoje vyksta karinis konfliktas, kad Krymas yra aneksuotas ir reikia daiktus vadinti tikraisiais vardais.

„Kai kalbama apie santykių su Rusija gerinimą, aš pasitelkiu šachmatų terminologiją. Jei kita pusė yra padariusi tam tikrus sprendimus, kurie sukėlė ES ir Vakarų pasaulio bendruomenės atoveiksmį, dabar ėjimas priklauso pačiai Rusijai. I jeigu ji padarys tam tikrus ėjimus, atsivers visos galimybės labai greitai ir iš esmės pagerinti santykius su kita svarbia mums valstybe“, – apie santykius su Rusija kalbėjo jis.

Nori referendumo dėl homoseksualų santuokų

Prieš kurį laiką feisbuke platintame vaizdo įraše G.Nausėda kalbėjo apie tradicinės šeimos išsaugojimo svarbą. Pirmadienį paklaustas, ar palaiko homoseksualų santuokos įteisinimą, ekonomistas sakė, kad šiuo klausimu privalo pasisakyti Lietuvos visuomenė.

„Šiai visuomenės mažumai reikės gyventi tarp kitų žmonių, man labai svarbu, kad nebūtų jokių konfliktų arba asmeninės priešpriešos tarp žmonių ir likusios visuomenės. Pasisakyčiau už referendumą“, – teigė jis.

Iki tol, anot G.Nausėdos, reikėtų atlikti namų darbus – pristatyti šią temą diskusijai.

Anot jo, dabar viskas vysta taip, kad viena pusė paskelbia ką nors darysianti, o kita ima protestuoti, tad jokio susikalbėjimo nėra.

Tad, anot jo, visuomenė nėra priartėjusi prie šio subtilaus klausimo sprendimo. Jis nori, kad mažėtų susipriešinimo ir apie tai būtų kalbama kultūringos, civilizuotos visuomenės kalba.

Paskutinių apklausų duomenimis, G.Nausėda pirmauja tarp potencialių kandidatų į prezidentus. Naujausios portalo delfi.lt užsakymu „Spinter tyrimų“ atliktos apklausos duomenimis, už G.Nausėdą savo balsą sako linkę atiduoti 19,7 proc. apklaustųjų, Kauno merą Visvaldą Matjošaitį palaikytų 14,4 proc. respondentų, premjerą Saulių Skvernelį – 10,7 proc. apklausos dalyvių.

Neseniai apie sprendimą kandidatuoti paskelbė ir konservatorius Vygaudas Ušackas. Pagal minėtą apklausą, jis ketvirtas, už jo – konservatorė Ingrida Šimonytė.

Konservatorių partija kol kas balsuoja dėl savo kandidato.

Į banką neseniai kreipėsi Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Stasys Jakeliūnas, prašydamas paaiškinti, ar G.Nausėdos galimas dalyvavimas rinkimuose dera su banko etikos kodeksu ir ar bankui dėl tokių veiksmų nekyla reputacinės žalos rizika.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius