Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 07 26

Gražu, nors verk: po 60 metų bendro gyvenimo palangiškiai Bukiai mylėti pasižadėjo dar kartą

Palangos Švč. Mergelės Marijos ėmimo į dangų bažnyčios šventoriuje šeštadienio vakarą žmonių susirinko lyg per atlaidus. Tačiau visa ta minia suplūdo tik dėl dviejų palangiškių – deimantines vestuves švenčiančių Elenos ir Vaclovo Bukių.
Po ceremonijos bažnyčią užliejo susirinkusiųjų plojimai
Eleną ir Vaclovą Bukius plojimais pasveikino pilna bažnyčia susirinkusiųjų. / Igno Didžiūno nuotr.
Temos: 2 Vasara Palanga

Į jų meilės šventę sugužėjusius svečius Bukiai pasitiko prie bažnyčios durų. Juodu kostiumu su peteliške vilkintis ponas Vaclovas – orus, bet įsitempęs kaip styga. Siuvinėtu šampano spalvos kostiumėliu pasidabinusi ponia Elena kukliai šypsojosi, o jaudulį slėpė gniauždama gėlių puokštę.

Jaudinasi kaip prieš 60 metų? „Kad aš jau neprisimenu, kaip pirmą kartą buvo“, – tarstelėjo. Daug vandens nutekėjo: tuoktuvės įvyko 1955-ųjų liepos 24-ąją.

Igno Didžiūno nuotr./Sutuoktiniai klauso kunigo palaiminimo_result
Igno Didžiūno nuotr./Sutuoktiniai klauso kunigo palaiminimo.

Įsikibusi vyrui į parankę ir jau žengdama altoriaus link E.Bukienė akimirkai grįžtelėjo ir koketiškai primerkė akį: „Palinkėkit gero kelio.“

Ketvirtadieniais jie – grafai

83 metų Vaclovas ir 81-erių Elena Bukiai Palangoje – tikros įžymybės. Vaclovas apdovanotas gražiu balsu, Elena – iškalba ir skaitovės talentu.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Eisena Birutės parke
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr.

Kad aš neprisimenu, kaip pirmą kartą buvo.

Be to, ilgus metus pora su atsidavimu trypė liaudiškų šokių ansamblyje „Bočiai“. Nenuostabu, kad ilgą gyvenimo kelią drauge nuėjusius buvusius kolektyvo narius, netgi sielas, pasveikinti užsuko būrys tautiniais kostiumais vilkinčių bičiulių.

Palangiškiai, nesidomintys kultūra, E.Bukienę prisimena kaip mielą medicinos seserį, dirbusią ligoninės vaikų skyriuje. V.Bukys – talentingas batsiuvys, savo amato profesionalas, sūnaus dirbtuvėse miestiečių apavą taisantis dar ir šiandien.     

Igno Didžiūno nuotr./Elena ir Vaclovas Bukiai
Igno Didžiūno nuotr./Elena ir Vaclovas Bukiai.

To net nežinodami su vidine inteligencija spinduliuojančiais Bukiais galėjo susidurti ir vasarą kurorte leidžiantys poilsiautojai. Kiekvieną ketvirtadienio popietę po parką šalia Tiškevičių rūmų vaikštinėja grafas su grafiene, jų vaikai, guvernantė, pasisvečiuoti iš Anglijos atvykęs giminaitis, o rožynuose tyliai triūsia sodininkas.

Pagrindiniai šios inscenizacijos herojai – įmantriais ano meto kostiumais vilkintys Bukiai, kas savaitę persikūnijantys į garsiųjų didikų kailį.

Pavyzdys visai bendruomenei

Šv. Mišias Bukių deimantinių vestuvių proga laikęs kunigas dr. Marius Venskus pagarbą sutuoktiniams išreiškė visos miesto bendruomenės ir parapijiečių vardu.

„Nuostabu, kad žmogus savo gyvenimo kelionėje sutinka Ją arba Jį, su kuriuo nori pasitikti rytdieną. Tą dieną, prieš 60 metų, kunigas sakė: „Vaclovas paliks tėvą ir motiną ir glausis prie žmonos.“ Judviejų meilė, plakanti atskirose širdyse vienu ritmu, tampa kūnu iš tikrųjų – jūsų keturiuose vaikuose, šešiuose anūkuose ir dviejuose proanūkiuose“, – kalbėjo dvasininkas.

Vaclovas ir Elena savo pavyzdžiu patvirtina: „Meilė nėra vien tai, kas paprasta ir lengva. Gyvenimo kelionėje reikia išmokti gyventi dėl kito, mylėti kitą, prisiimti atsakomybę už kito žmogaus laimę. Dėkojame už tikros meilės pavyzdį, už gebėjimą save dalinti.“

Po šios prakalbos deimantinę sukaktį švenčiančius sutuoktinius kunigas pakvietė atsistoti į bažnyčios centrą ir mintimis grįžti į tą dieną, kai prie altoriaus vienas kitam tarė amžinos meilės ir pagarbos žodžius.

Igno Didžiūno nuotr./Elenos ir Vaclovo Bukių deimantinės vestuvės
Igno Didžiūno nuotr./Elenos ir Vaclovo Bukių deimantinės vestuvės.

Drebančiais balsais vyras ir žmona dar kartą prisiekė mylėti bei gerbti vienas kitą, ilgametę sąjungą užtvirtindami santūriu bučiniu.

Atpažįstamiausi ansamblio veidai

Šokių ansamblio „Bočiai“ meno vadovė Janina Serapinienė pasakojo, kad Bukiai visada buvo ansamblio veidas: „Kai juos pamatydavo su tautiniu kostiumu, žinodavo, kad tai – „Bočiai“ iš Palangos. Jie labai išradingi, visada pakilios nuotaikos.“

Kai juos pamatydavo su tautiniu kostiumu, žinodavo, kad tai – „Bočiai“ iš Palangos.

Minėdami auksines vestuves Bukiai dar šoko, tačiau nebeilgai – pašlijo sveikata.

„Šiuo atžvilgiu labai gaila, kad taip greitai bėga metai, o šokiai reikalauja daug jėgų. Tačiau Vacys save realizuoja kitur – gieda bažnyčios chore“, – kalbėjo J.Serapinienė.   

Apie Bukius ji atsiliepia tik gražiai – šilti, malonūs žmonės: „Pažiūrėkit, kiek žmonių atėjo jų pasveikinti.“

Svarbiausia – girdėti vienas kitą

Bukių šeimos draugė Liucija Petravičienė sakė: „Ten, kur Vacys su Elyte – ten šokiai ir daina. Juk mes organizuodavome šventes, kalėdinius aukcionus, įvairiausių patiekalų parodas, rengdavome naujų ansamblio narių krikštynas. Aukcionui Vacys tokias nagines buvo pasiuvęs, kad visi plėšėsi dėl jų. Kartą vyrai buvo persirengę virėjais ir mums degančias vokiškas dešreles nešė ant padėklų – daug visko buvo. Dabar iš tų laikų viena ar dvi poros ansamblyje – visi kiti jauni.“

Igno Didžiūno nuotr./Sutuoktinius pasveikino šokių ansamblio kolektyvas_result
Igno Didžiūno nuotr./Sutuoktinius pasveikino šokių ansamblio kolektyvas.

Pasak L.Petravičienės, Elytė – išmintinga moteris. Be to, labai kūrybinga, o Vacys – jos sumanymų vykdytojas.

„Jie niekada neatsisako padėti, jei tik reikia. Pas juos visada malonu užeiti – kad ir šiaip: pabūti, pabendrauti“, – šyptelėjo.

Kokia poros santuokos paslaptis? „Mokėjimas vienas kitą girdėti“, – net negalvodama atsakė L.Petravičienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius