Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 07 25

Palangiškio Vytauto Kuso turtas – šunys, kurių vertė dar neįkainota, bet traukia užsieniečius

Šunų mylėtojai purkštauja: Palanga – nedraugiškas šunims miestas. Paplūdimyje ir jo prieigose keturkojai nepageidaujami – tą byloja draudžiamieji ženklai. Be to, kai kurie pastogės nuomotojai už augintinius prašo papildomo mokesčio. Tačiau būtent Palangoje yra vieta, kur šuo tiesiog šlovinamas. Tai – Šunų muziejus, saugantis apie 3,5 tūkst. eksponatų iš 40 pasaulio šalių.

44 metų Vida ir 65-erių Vytautas Kusai šunų kolekciją pradėjo rinkti 1991 metais. Viskas prasidėjo nuo nekaltos V.Kuso dovanos žmonai – šuns skulptūrėlės nuotaikai praskaidrinti. Suvenyras buvo tarsi kompensacija, mat labradoro veislės keturkojo draugo vaikų susilaukusiai šeimai teko atsisakyti – dviejų kambarių bute darėsi ankšta.

Dovilės Jablonskaitės nuotr./Palangos paplūdimiuose, jų prieigose ir net ant tilto šunys nepageidaujami.
Dovilės Jablonskaitės nuotr./Palangos paplūdimiuose, jų prieigose ir net ant tilto šunys nepageidaujami.

V.Kusas juokiasi, kad tą akimirką buvo pasėtas šuns skulptūrėlių kolekcionavimo virusas.

Ši nepagydoma liga paplito ir tapo kone valstybinio lygio, netgi peržengė mūsų šalies ribas.

„Pradėjome ieškoti, apžiūrinėti, kaupti ir nešti į namus“, – šypsosi V.Kusas.

Sutuoktinių aistra natūraliai užsikrėtė ir vaikai, vėliau – giminaičiai, bičiuliai ir net nepažįstamieji.

„Ši nepagydoma liga paplito ir tapo kone valstybinio lygio, netgi peržengė mūsų šalies ribas“, – aiškina V.Kusas ir ima vardyti skulptūrų kilmės kraštus: Vokietija, Rusija, Švedija, Anglija, JAV ir net tolimoji Australija.

Kusų sukaupti eksponatai į Palangą yra atkeliavę iš 40 skirtingų šalių: „Tikiuosi, kad tai – ne riba.“

Mažiausias muziejaus eksponatas – vos 5 milimetrų dydžio.           

Eksponatai pagaminti iš 25 medžiagų

Daugiau nei 15 metų Kusų kolekcija buvo įkurdinta jų gyvenamajame bute. Kolekcija nuolat pildėsi, todėl Vida ir Vytautas net nepajuto, kaip jai paaukojo visą kambarį.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Šunų muziejus
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Šunų muziejus Taikos g. 8 Palangoje.

„Tačiau likimas lėmė, kad gavau subsidiją iš valstybės – pradėjome kurti muziejų, jis veikia jau šeštus metus“, – pasakoja V.Kusas.

Muziejuje, duris atvėrusiame Taikos gatvėje, galima apžiūrėti daugiau nei 3,5 tūkst. eksponatų. Kiekvienas jų – unikalus.

Šunų skulptūrėlės pagamintos iš įvairiausių medžiagų – nuo sausainio tešlos iki aukso.

Yra iš akmens, molio, medžio, plastmasės, keramikos, stiklo – visko neišvardysi. V.Kuso skaičiavimu, eksponatai pagaminti iš 25 medžiagų.

„Kai kurie šuneliai atlieka funkcijas buityje: yra laikrodis, peleninė, rašalinė, žiebtuvėlis, kamščiatraukis, žvakidė – tuo ir esame turtingi“, – pasidžiaugia jis.

Kolekcijos vertė nežinoma

Jei jau prakalbome apie turtus, kiek gi verta Kusų kolekcija?

„Žiūrėdamas laidą per „Discovery“ stebėjausi: kokių tik kolekcijų pasaulyje nesurinkta! Patys žmonės jas vertinta 30–40 tūkst. dolerių, tačiau atvažiuoja ekspertai ir nustato 10 kartų daugiau“, – svarsto pašnekovas.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Šunų muziejus
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Viena iš Šunų muziejaus kolekcijos savininkių – Vida Kusienė.

Joks ekspertas Šunų muziejaus eksponatų nevertino, todėl V.Kusas skaičiuoja matematiškai: 3,5 tūkst. šunų daugina iš 5 eurų.

„Tai čia labai grubiai. Bet juk kolekcijoje yra ir antikvarinių daiktų, o tai jau – visai kita kalba. Pavyzdžiui, viešnagės Prancūzijoje metu du šuniukus mums padovanojo moteris, kuriai daugiau nei 80 metų, o su jais žaidė jos močiutė. Aksomas jau nusitrynęs, bet tai – neįkainojama vertybė“, – pažymi V.Kusas.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Šunų muziejus
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Šunų muziejus

O kuris eksponatas mieliausias jo širdžiai? „O jūs vaikų turite? – pasiteirauja. – Kai turėsit – žinosit: visus vaikus myli vienodai. Aš kaifuoju nuo kiekvieno eksponato.“

Svečių laukia prie telefono

Muziejaus kolekcijoje yra keli pliušiniai eksponatai, tačiau iš esmės žaislų Kusai nerenka.

Neturime tiek erdvės: ir taip esame susispaudę, o galėtume išplėsti penkis kartus.

„Neturime tiek erdvės: ir taip esame susispaudę, o galėtume išplėsti penkis kartus. Pernai bičiuliai padovanojo didelę spintą, tačiau aš jau audžiu mintį apie dar vieną“, – prasitaria.  

Tikslaus muziejaus lankytojų skaičiaus V.Kusas neprisimena, tačiau žino, kad čia užsuko turistai iš 21 pasaulio šalies.

„Neseniai užėjo žmogus, atvykęs iš tolimų salų, nusipirko bilietą ir ištraukė iš kišenės šuniuką: „Čia jums.“ Ten jie apie mus žino, o apie muziejų paklausti palangiškiai – ne. Bet aš negaliu piktintis, nes šiemet prie jūros buvau tik du kartus“, – šypteli muziejaus šeimininkas.

Jis pažymi, kad muziejaus darbo valandos nėra griežtai nustatytos: „Tačiau yra kontaktinis telefonas – ir dar nė vienam neatsakiau. Vėliausiai muziejuje žmonės lankėsi 22 val. vakaro“, – pasakoja V.Kusas.

Jis pats veda ekskursijas ir pabendrauja su kiekvienu svečiu. „Aš jiems pasakoju istorijas, vaikus pavaišinu saldainiais, o menu besidominčius suaugusiuosius nusivedu į savo dirbtuves, galeriją, kur yra mano kiaušinių (kiaušinių lukštus paverčia meno kūriniais, – red. past.) kolekcija. Be to, moterys labai stebisi išvydusios kaktusus, mano paties išaugintus iš sėklų. 99 proc. lankytojų atsisveikindami spaudžia ranką ir išeina pakilios nuotaikos“, – kalba V.Kusas.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Šunų muziejus
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./V.Kuso sukurta kolekcija iš kiaušinių lukštų.

Apsilankymas muziejuje suaugusiems kainuoja 3, vaikams – 2 eurus.

Sąskaitoje – penki rekordai

Šunų kolekcionavimas – V.Kuso aistra. Tačiau jis – pirmiausia profesionalus dailininkas, surengęs daugiau nei 250 parodų ir pasiekęs ne vieną rekordą.

Bronislavos Baranauskaitės nuotr./Bibliotekai įteikiama naujo Lietuvos rekordo diplomo kopija.
Bronislavos Baranauskaitės nuotr./Bibliotekai įteikiama naujo Lietuvos rekordo diplomo kopija.

„Kai kurie eksponatai nupirkti už paskutinius pinigus. Pareini namo, šuo yra, o pinigo – ne. Žmona sakydavo: „Ramiai – kas nors nupirks paveikslą.“ Ir jos pranašystės 95 proc. išsipildydavo. Iš ryto parsinešu šunį, kurį buvau nužiūrėjęs jau kelis kartus, popiet skambutis: „Laba diena, mums paveikslo reikia“, – prisimena dailininkas ir pagalvojęs prideda: „Tie, kurie mano, kad Kusas yra milijonierius, švelniausiai tariant, yra mulkiai.“

Mano tikslas – ne siekti rekordų, bet patikrinti save, ar galiu tai padaryti.

V.Kuso sąskaitoje – penki Lietuvos rekordai. Prieš dvejus metus jis ryžosi meno kūriniu paversti rekordinio dydžio žąsies kiaušinį.

Be to, yra sukūręs mažiausią lietuvišką knygelę, 2 cm aukščio ir 10 metrų ilgio paveikslą, Lietuvos tūkstantmečio proga per metus nutapė 1000 paveikslų, o 2013-aisiais tą pačią dieną vienu metu atidarė devynias parodas, kuriose ir pats gyvai dalyvavo.

„Mano tikslas – ne siekti rekordų, bet patikrinti save, ar galiu tai padaryti“, – paaiškina.

Bronislavos Baranauskaitės nuotr./V.Kuso paroda.
Bronislavos Baranauskaitės nuotr./V.Kuso paroda.

Eilėraščių V.Kusas yra sukūręs dviem knygoms, tačiau yra viena smulkmena – nėra už ką jų išleisti: „Bilietą perku, bet nelaimiu.“

Naujų projektų idėjos V.Kusui neretai kyla vedžiojant šunį – jechterjerą Tiksį: „Jis, kaip ir aš, su charakteriu, pražilusia barzda ir ūsais.“

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Šunų muziejus
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Šunų muziejaus kiemas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius