-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 08 17

Gresia nauji nemalonumai: dėl mitingo prie Seimo atliekama ir daugiau tyrimų

Po praėjusios savaitės įvykių prie Seimo prokuratūra atlieka tyrimą dėl riaušių organizavimo. Tačiau tai – ne viskas, sostinės policija tiria ir kitus galimus pažeidimus, taip pat susijusius ir su užkrečiamų ligų platinimu. Nepaisant gresiančių nemalonumų, skiepų priešininkai jau planuoja naują renginį.
Mitinguotojai priartėjo prie Seimo
Mitinguotojai priartėjo prie Seimo / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Po smurto kupinos nakties, kurios metu sužaloti pareigūnai, buvo pradėtas tyrimas dėl riaušių organizavimo. Dalį iš 26 tą naktį sulaikytų asmenų teismas vėliau leido suimti ilgesniam laikui.

Dar dvi teisenos

Vilniaus apskrities policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vyresnysis specialistas Tomas Bražėnas 15min teigė, kad dėl kitų pažeidimų Vilniaus 3-iasis policijos komisariatas pradėjo dvi Administracinių nusižengimų kodekso teisenas.

Vieną pagal straipsnį, susijusį su Susirinkimų įstatymo pažeidimais.

Susirinkimų įstatyme numatytas draudimas mitingams vykti arčiau kaip per 75 metrus nuo valdžios įstaigų, tačiau šio draudimo mitinguotojai nepaisė jau nuo pat renginio pradžios – vaikščiojo ir stovėjo ten, kur jiems patiko.

Be to, su Vilniaus miesto savivaldybe buvo suderinta, kad mitingas baigsis 17 valandą, tačiau žmonės ne tik nesiskirstė, bet ir rankomis apjuosė Seimą, vėliau užgulė vidinio parlamento rūmų kiemo vartus ir darėsi vis agresyvesni.

Už šio straipsnio pažeidimus numatyta ne tik bauda, bet ir draudimas tam tikrą laiką dalyvauti viešuose renginiuose.

Anot T.Bražėno, taip pat atliekama teisena pagal ANK straipsnį, kuriame numatyta atsakomybė už veikas, sukėlusias pavojų išplisti ypač pavojingoms užkrečiamosioms ligoms esant ekstremaliajai situacijai, kuri ir galioja šiuo metu.

Skaitykite daugiau: Riaušės po Seimo langais: kaip viskas vyko?

Pateikė sąskaitą už šiukšles

Jau anksčiau skelbta, kad leidimą rugpjūčio 10 dienos renginiui prie Seimo gavo skandalingoji pedagogė Astra Genovaitė Astrauskaitė.

Vilniaus miesto savivaldybei po renginio apšnerkštą teritoriją teko tvarkyti pačiai, todėl daugiau kaip tūkstančio eurų sąskaita pateikta organizatorei.

„Organizatorių prašėme gražiuoju padengti tvarkymo išlaidas. Kol kas išlaidų neatlygino, rašte nurodėme terminą iki 2021 m. rugpjūčio 30 dienos“, – 15min teigė savivaldybės ryšių su žiniasklaida specialistas Paulius Vaitkėnas.

Kviečia į renginį, nors leidimo neturi

Nepaisant to, kad už riaušių organizavimą gresia atsakyti pagal Baudžiamąjį kodeksą, o už smulkesnius pažeidimus – susimokėti baudas, socialiniuose tinkluose „maršistai“ platina kvietimą dar į vieną renginį, kuriame ir vėl ketinama būriuotis prie Seimo.

Kvietime teigiama, kad protestai vyks tol, kol jų dalyviai bus išgirsti.

„Visi reikalingi leidimai su Vilniaus savivaldybe suderinti“, – aiškinama kvietime.

Tačiau sostinės savivaldybės atstovai teigia, jog tai – netiesa.

Anot P.Vaitkėno, kaip ir buvo skelbta anksčiau, iki šiol visiems suplanuotiems mitingams bei susirinkimams išduoti leidimai yra atšaukiami ir dėl leidimų išdavimo situacija bus papildomai vertinama su institucijom ir policija.

„Šis mitingas dar nebuvo svarstytas, tačiau bus vertinamas iš naujo“, – pabrėžė jis.

Renkamos aukos

Rugsėjo 10 dieną planuojamą renginį organizuoja po Didžiojo šeimos gynimo maršo įkurta asociacija „Lietuvos šeimų sąjūdis“, kuriai vadovauja Raimondas Grinevičius.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Raimondas Grinevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Raimondas Grinevičius

Ši asociacija prieš renginį renka aukas, kurias ketina skirti garso įrangos, scenos nuomai, apsaugai, „kurią privaloma samdyti, su tikslu, kad iš sistemos pusės nepasikartotų rugpjūčio 10 d. scenarijus“.

„Turėsime ir savo vidinę apsaugą, sudarytą iš savanorių, kurie seks ir užkardys bet kokius bandymus išprovokuoti panašius įvykius“, – rašoma kvietime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius