Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 11 11

Gyventojai Vilniaus centre išsigando geriantys vandenį su fekalijomis, tiekėjai ramina: tai neįmanoma

Vilniaus J.Jasinskio ir A.Rotundo gatvių gyventojų dalis prieš kelias savaites pajuto, kad iš jų čiaupų bėga ne pats geriausias vanduo. Skųstis jie suskubo tiek vandenį tiekiančiai bendrovei „Vilniaus vandenys“, tiek ir Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai. Abi ramina: tarša tikrai fiksuota, tačiau vanduo nebuvęs užterštas kanalizacijos nuotekomis.
Geriamo vandens čiaupas
Geriamo vandens čiaupas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Išsigando dėl nuotekų taršos

Gyventojai tvirtina tai, kad vanduo nėra toks, kokį jie įpratę gerti ar šiaip naudoti, pastebėję spalio pirmoje pusėje. Jie kreipėsi į VMVT Vilniaus departamentą. Jo inspektoriai gavo skundą „dėl galimai nekokybiško geriamojo vandens J.Jasinskio/A.Rotundo g. Vilniuje“. Buvo paimtas geriamojo vandens ėminys iš gyvenamojo namo įvado septintajame J.Jasinskio gatves name siekiant atlikti mikrobiologiniams ir cheminiams tyrimams.

Jų metu nustatyta, kad mėginyje koliforminių bakterijų skaičius neatitinka Lietuvos higienos normos reikalavimo geriamajam vandeniui, šių bakterijų iš viso neturėtų būti vandenyje, kurį geriame, o jų buvimas gali rodyti fekalinį užterštumą.

Mėginyje koliforminių bakterijų skaičius neatitinka Lietuvos higienos normos reikalavimo geriamajam vandeniui, šių bakterijų iš viso neturėtų būti vandenyje.

Visi kiti rezultatai jokios taršos nerodė. Tačiau ir to pakako, kad „Vilniaus vandenys“ būtų įpareigoti skubiai ir kuo efektyviau situaciją sutvarkyti ir užtikrinti geriamojo vandens kokybę. VMVT skundą parašiusiems gyventojams pranešė spalio 26 d. gavusi bendrovės atsakymą, kad šioje miesto vietoje buvo atlikti neplaniniai plovimo ir dezinfekavimo darbai, o pakartotiniai vandens tyrimo rezultatai jau nerodė jokios taršos.

Valė ir dezinfekavo

„Vilniaus vandenys“ tvirtina, kad fekalinės taršos tikrai nebuvo. „Apie šį atvejį žinome, informacija apie tai, kad mūsų tiekiamo geriamo vandens kokybė buvo laikinai suprastėjusi, gavome ir tiesiogiai iš kliento. Gavę informaciją apie įtartiną vandens kokybę J.Jasinskio g. 7, Vilniuje, bendrovės specialistai operatyviai – t. y. 2020 m. spalio 19 d. paėmė vandens mėginį. Atlikus mikrobiologinės taršos tyrimą vandenyje rastas nedidelis koliforminių bakterijų skaičius – 5,0/100ml.

Nors šių bakterijų vandenyje neturėtų būti, vis tik toks rastų bakterijų kiekis jokio pavojaus žmogaus sveikatai nekelia. Tai yra tik indikatorinis rodiklis, identifikuojantis, kad vandens kokybė šiek tiek suprastėjusi. Kitų taršos rodiklių mėginyje nebuvo aptikta – tyrimų rezultatai atitiko Lietuvos higienos normos „Geriamojo vandens saugos ir kokybės reikalavimai“ nustatytas ribines vertes“, – teigiama „Vilniaus vandenų“ komentare.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Vilniaus vandenys
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Vilniaus vandenys

Anot bendrovės atstovų, po paimtų mėginių jau kitą dieną, buvo atlikti neplaniniai vamzdynų plovimo ir dezinfekcijos darbai. Atlikus šiuos darbus, spalio 21 ir 26 d. pakartotinai vėl paimti mėginiai vandens kokybei nustatyti. Laboratorijos pateiktose išvadose nurodoma, kad abiem atvejais koliforminių bakterijų skaičius yra 0/100 ml ir atitinka Lietuvos higienos normos reikalavimus.

Tačiau bendrovė kategoriškai neigia, kad geriamasis vanduo galėjo būti užterštas nuotekomis.

Vis tik kategoriškai atmetame taršos galimybę nuotekomis. Technologiškai tai nėra įmanoma.

„Aiškindamiesi priežastis, kodėl J.Jasinskio gatvėje, Vilniuje, fiksuotas momentinis vandens kokybės pablogėjimas, nustatėme, kad pablogėjimą galėjo lemti vandens užsistovėjimas vamzdynuose. Šioje vamzdyno atkarpoje vanduo užsistovi dėl senos infrastruktūros ir sprendimų, pasitelktų prieš kelis dešimtmečius juos tiesiant. Vis tik kategoriškai atmetame taršos galimybę nuotekomis. Technologiškai tai nėra įmanoma“, – teigia „Vilniaus vandenys“.

Bendrovės atstovai tvirtina, kad klientams siekiama teikti tik nepriekaištingos kokybės vandenį, todėl ieškoma tiek trumpalaikių, tiek ir ilgalaikių sprendimų: „Po šio atvejo, šis namas įtrauktas į aktyvios stebėsenos zoną – iš šio namo vandens įvado periodiškai imami mėginiai. Daugiau mikrobiologinės taršos atvejų nenustatėme. Profilaktiškai vandentiekio tinklo plovimo darbai J.Jasinskio ir A.Rotundo gatvėse įtraukti į planinį plovimo grafiką, šiose atkarpose plovimas vykdomas kartą per mėnesį.“

Taip pat šioje vietoje ketinama kitąmet rekonstruoti vamzdyno atkarpą, vandentiekis bus sužiedintas. Toks technologinis sprendimas esą turėtų padėti išvengti vandens nusistovėjimo tinkle ir pagerinti vandens kokybę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius