Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 02 04

I.Gudžiūnaitei – klausimai apie politinę patirtį ir buvusio premjero abejonė dėl kandidatūros

Prezidentė Dalia Grybauskaitė susitiko su premjero Sauliaus Skvernelio pateikta kandidate į aplinkos ministrus Irma Gudžiūnaite.
Irma Gudžiūnaitė
Irma Gudžiūnaitė / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Valstiečių ir žaliųjų partnerių valdžioje – Socialdemokratų ir darbo partijos į šį postą pasiūlyta trisdešimtmetė teisininkė tikina, kad aplinkos apsaugos patirties stoką jai atstos keliolikos metų politinė patirtis.

I.Gudžiūnaitės kandidatūrą premjeras S.Skvernelis pateikė po viešos kritikos, kad jei ir aplinkos ministru bus paskirtas vyras, Lietuvos vyriausybė taps vienintele Europoje, neturinti nė vienos ministrės moters. Po paskyrimo teisingumo viceministre birželį į Gedimino Kirkilo vadovaujamą socialdemokratų darbo partiją įstojusi teisininkė šioje ministerijoje pradėjo dirbti iškart po studijų Vilniaus universitete, ji yra dirbusi ir teisingumo atašė Lietuvos atstovybėje Europos Sąjungoje.

30-metė teisininkė aplinkosaugos patirties neturi.

„Aš turiu nemažą politinę patirtį, jau keliolika metų dalyvauju įvairiose politinėse veiklose, be to, mano komanda bus aplinkos apsaugos srities profesionalai. Mes visi kartu galėsim efektyviai imtis visų problemų ir iššūkių“, – po susitikimo kalbėjo kandidatė į ministrus.

Žurnalistų paklausta kaip trisdešimtmetė gali turėti keliolikos metų politinę patirtį – ar politike buvo nuo penkiolikos I.Gudžiūnaitė nepasimeta.

„Didžioji dalis mano politinės patirties yra būtent jaunimo politikoje, tai socialdemokratinio jaunimo sąjunga, kurioje aš aktyviai veikiau, buvau ir valdybos narė, ir įvairiausių komitetų pirmininkė, ir įvairiausių „smegenų centrų“, ir visokių kokių idėjų lydere“, – sakė I.Gudžiūnaitė.

Naujų aplinkosaugos idėjų I.Gudžiūnaitė kol kas nepateikia.

„Jai reiks įrodyti labai paprastą dalyką, kad ji yra pasirinkta ir paskirta ne todėl, kad premjeras lyg ir išgirdo kritiką, kad Vyriausybėje visai nėra moterų, ir kad jai aplinkos apsaugos reikalai yra taip pat žinomi ir suprantami. Aišku, čia yra keistas dalykas, kad Aplinkos ministerija, kuri turėtų būti lyg ir žaliųjų šventovė yra atiduota socialdarbiečiams ir yra pasirenkamas žmogus, kuris iki šiol tuose aplinkos apsaugos reikaluose nėra ką nors dirbęs arba daręs“, – savo mintimis pasidalijo buvęs premjeras Andrius Kubilius.

„Aš manau, čia yra šansas ir galimybė pasakyti ir pakviesti moteris ateiti į politiką. Iš tiesų reikia moterų politikoje, reikia jų kuo daugiau“, – sakė kandidatė I.Gudžiūnaitė.

Irma Gudžiūnaitė taip pat yra Socialdemokratų darbo partijos sąrašo Vilniuje savivaldybių rinkimuose lyderė, tačiau ji sako, kad tarybos narės mandato, jei bus paskirta aplinkos ministre atsisakytų.

Aplinkos ministro postas liko laisvas nuo praėjusių metų gruodžio, kai premjeras Saulius Skvernelis iš pareigų netikėtai atleido tris ministrus tarp jų ir aplinkos ministrą Kęstutį Navicką. Naujų ministrų paieška užtruko du mėnesius.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kęstutis Navickas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kęstutis Navickas

„Gal tik reikėtų kritiškai vertinti pačią premjero retoriką, tiek iki šiol naudotą, kad viskas čia iki jų vyriausybės buvo sugriauta, tiek dabar, kai jis čia kalba, kad bus dabar proveržis, o į vyriausybę yra kviečiami žmonės, kurie arba tose srityse nieko nėra darę, kaip dabar į aplinkos ministro postą, arba kurie tose srityse yra tiek daug darę, kad kalbėt apie kokį nors pokytį, proveržį ar dar ką nors yra tikrai nerimta“, – sakė A.Kubilius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius