Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 06 27 /12:53

I.Šimonytė apie tranzitą į Kaliningradą: iš Briuselio sulaukta dokumento, kuris „sukelia problemų“

Laukiant Europos Komisijos patikslinimo dėl uždrausto sankcionuotų prekių tranzito per Lietuvą į Kaliningradą, premjerė Ingrida Šimonytė nedaugžodžiauja. Ji aiškino, kad Europos Komisija atsiuntė dokumentą, kuris, mūsų šalies supratimu, turi labai daug neaiškumų ir sukelia papildomų problemų. Anot jos, Lietuva per savaitgalį Europos Komisijai išsakė nemažai pastabų, tačiau jų nekonkretizavo. Kartu Vyriausybės vadovė pabrėžė, kad europinės sankcijos turi būti įgyvendinamos, o Briuselyje priimami sprendimai neturi kompromituoti Europos Sąjungos.
Vaizdai iš Tilžės
Vaizdai iš Tilžės / 123rf.com nuotr.

Šalies vadovai pirmadienį sutarė „dėl pagrindinių principų ir pamatinių nuostatų“, konsultuojantis su Europos Komisija dėl to, kaip įgyvendinti Europos Sąjungos sankcijas Rusijai vežant sankcionuojamas prekes Kaliningrado tranzitu.

I.Šimonytės teigimu, pokalbis prezidentūroje buvo platesnis, kalba ėjo ne tik apie tranzitą į Kaliningradą, bet ir apie NATO viršūnių susitikimą Madride.

„Tiesiog buvo pasidalinta informacija, kurią turėjo skirtingi žmonės aplink stalą, kad visi turėtų tą pačią informaciją, ir toliau darbas vyksta. Komisija dokumentą ruošia. Mes turėjome galimybę pateikti įvairių pastabų per savaitgalį ir toliau tas procesas vyksta“, – pirmadienį Seime žurnalistams sakė I.Šimonytė.

Ji nenorėjo komentuoti, kokias pastabas mūsų šalis išsakė Europos Komisijai, nes vyksta darbas. Tačiau jų esą nemažai.

„Mūsų pozicija yra labai paprasta. Sankcijos turi būti įgyvendinamos ir bet kokie sprendimai, kurie yra priimami, neturi kompromituoti pačios Europos Sąjungos“, – akcentavo I.Šimonytė.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcija
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcija

Paklausta, kam reikia naujo Europos Komisijos išaiškinimo dėl sankcionuojamų prekių tranzito į Kaliningradą per Lietuvą stabdymo, premjerė pažymėjo, kad mums viskas yra aišku.

Kam neaišku, ji komentuoti nenorėjo.

Ar kaip nors nuo buvusios keičiasi Europos Komisijos pozicija? I.Šimonytė sakė, kad institucija atsiuntė dokumentą, kuris mūsų šalies supratimu, turi labai daug neaiškumų ir sukelia papildomų problemų.

„Į visas tas problemas mes Europos Komisijos dėmesį atkreipėme. Kiek žinome, darbas Komisijoje vyksta toliau“, – teigė ji.

Pasak I.Šimonytės, reikia suprasti, kas beatsitiktų, kokie bebūtų sprendimai dėl sankcionuojamų prekių tranzito į Kaliningradą, Rusijos propaganda tai pateiks kaip kitų pralaimėjimą.

„Niekada kitaip nebuvo. Tai, kad visada Vladimiras Putinas visus nugali ir visada prieš visus laimi, man atrodo, yra mantra, kurią mes girdime pastaruosius dešimt, galbūt jau ir daugiau metų. Aš siūlyčiau patiems paskui šitas mantras nebėgti, nes tai yra labai svarbu.

15min iliustracija/Tranzito geležinkeliu iš Rusijos į Kaliningrado sritį per Lietuvą trasa
15min iliustracija/Tranzito geležinkeliu iš Rusijos į Kaliningrado sritį per Lietuvą trasa

Be jokios abejonės, yra niuansų galbūt tame reglamente, bet tai jau yra teisininkų dalykas, kiek jie mato, kad vienoks ar kitoks komentavimas, vienoks ar kitoks reglamento interpretavimas iš tikrųjų atitinka reglamento raidę, bet taip pat ir dvasią. Tai aš tikrai nenoriu užbėgti įvykiams už akių – darbas vyksta, tikiuosi, kad aiškumo visiems bus daugiau“, – kalbėjo Vyriausybės vadovė.

V.Čmilytė-Nielsen: normalus procesas

Komentuodama, kodėl Lietuvai reikia darkart aiškintis Europos Komisiją dėl tranzito, Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen irgi nedaugžodžiavo.

Anot jos, aiškinamasi dėl tranzito į Kaliningradą. Komisijai yra pateikta Lietuvos pozicija, laukiama atsakymo.

„Peržiūrėti iš naujo galbūt ir nebūtina, tiesiog yra patikslinimas tam tikras ir tai yra normalus procesas“, – aiškino parlamento vadovė.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen

Ar to patikslinimo prireikė dėl to, kad galbūt kai kurios Europos Sąjungos valstybės išsigando Rusijos spaudimo?

„Aš neformuluočiau taip, kad išsigando, neišsigando. Lietuva yra patikima Europos Sąjungos, NATO narė, sąjungininkė, partnerė. Mes tvirtai laikomės savo pozicijų. Tą komunikuojame savo sąjungininkams ir partneriams tiek Europos Sąjungoje, tiek NATO ir tiesiog laikomės savo nuomonės, savo pozicijos.

O dėl Europos Komisijos, yra tam tikros gairės, kurios bus, matyt, netrukus paviešintos. Bet kadangi dabar procesas vis dar vyksta, vis dar yra derinamas, tai kažkaip kalbėti apie tai labai konkrečiai, manau, yra per anksti“, – komentavo V.Čmilytė-Nielsen.

Kartu ji sakė, kad darbas dėl to vyksta „pakankamai techniniame lygmenyje“, yra tam tikras Europos Komisijoje vykstantis procesas.

Darsyk paprašyta patikslinti, kodėl reikėjo prašyti dar vieno Europos Komisijos sankcijų taikymo Rusijai išaiškinimo, V.Čmilytė-Nielsen atsakė:

„Apie tai jau buvo daug pakomentuota. Buvo ir iš Europos Komisijos pozicija, aš čia nieko naujo negalėčiau pridurti. Jūs tą eigą ir įvykių seką žinote.“

V.Adamkus: nereikia pamesti galvos

Kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus pirmadienį Seime žurnalistams sakė, kad sustabdžius sankcionuotų prekių tranzitą per Lietuvą į Kaliningradą pasielgta teisingai.

Jis pažymėjo, kad sprendimas priimtas Europos Sąjungos lygiu.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Valdas Adamkus ir Richardas Josephas Durbinas
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Valdas Adamkus ir Richardas Josephas Durbinas

„Nematau, kad Lietuva ką nors padarė, išsišoko. Mes tiktai išpildėme pareigą, kuri priklausė mūsų valstybei“, – pabrėžė kadenciją baigęs prezidentas.

V.Adamkaus teigimu, Rusija visada grasino ir grasins. Jis akcentavo, kad mums nereikia pamesti galvos.

„Aš manau, kad mes išlaikykime tik savo tvirtą nusistatymą, kuriuo mes einame. Nepadarėme klaidos ir aš galvoju, kad bendroje išvadoje mes laimėsime. Taip kad jokių abejonių tuo klausimu neturiu“, – nurodė kadenciją baigęs prezidentas.

Atsitraukti nebūtų gerai

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas sakė, kad Lietuvos pozicija dėl sankcionuojamų prekių tranzito į Kaliningradą visada buvo aiški.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Laurynas Kasčiūnas
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Laurynas Kasčiūnas

„Mes atsakinga Europos Sąjungos narė ir Europos Sąjungos sankcijos bus vykdomos. Mes visada buvome ta valstybė, kuri buvo proaktyvi šiais klausimais. Kaip Europos Sąjungos reglamentai ir išaiškinimai nustatys, taip Lietuva ir elgsis“, – sakė jis.

L.Kasčiūnas teigė nedalyvaujantis Lietuvos ir Europos Komisijos konsultacijų procese, nes tai yra vyriausybinio lygmens klausimas.

Todėl jis nenorėjo komentuoti, kokių nesutapimų tarp mūsų šalies ir Komisijos aiškinimų radosi.

„Bet faktas, kad, matyt, diskusija vyksta ir tą rezultatą artimiausiu metu ir sužinosime, kai Komisija pasiūlys savo naują išaiškinimą – ar naują, ar seną, kartojantį tas pačias pozicijas. Vyksta diskusijos. Be jokios abejonės, reikia vertinti viską, visą kontekstą.

Jeigu būtų tam tikras atsitraukimas nuo ankstesnių pozicijų – bet vėlgi Europos Sąjungos atsitraukimas, ne Lietuvos – natūralu, reikia matyti visą geopolitinį vaizdą ir nėra gerai, kai Rusija užeskaluodama tam tikrą situaciją priverčia kažką iš Europos Sąjungos atsitraukti. Tai nėra gerai“, – dėstė Seimo NSGK vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius