-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 07 27 /15:07

I.Šimonytė: įtampą Šalčininkų krašte kursto V.Tomaševskis

Premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad aistros dėl migrantų apgyvendinimo Šalčininkų rajone kurstomos sąmoningai, o dialogui su vietos bendruomene trukdo europarlamentaro Valdemaro Tomaševskio elgesys. Interviu 15min ministrė pirmininkė taip pat papasakojo, kokias paskatas centrinė valdžia siūlys vietos bendruomenei, siekdama įtikinti netrukdyti jos planams. Pats politikas atkerta, kad neramumus išprovokavo valdžios nesugebėjimas paaiškinti savo planų.

I.Šimonytė apie padėtį kalbėjosi kitą dieną po to, kai policijos pareigūnai jėga patraukė žmones nuo kelio prie Rūdninkų poligono, kur valdžia ruošiasi įrengti stovyklavietę pusantro tūkstančių neteisėtai sieną kirtusių migrantų.

Visas 15min interviu su premjere apie migracijos krizę, koronaviruso situaciją ir politines aktualijas bus skelbiamas 20 valandą.

Vyriausybės vadovės teigimu, migrantų stovyklos įrengimui besipriešinantys žmonės trukdo pasieniečiams atlikti savo tiesiogines funkcijas – saugoti valstybės sieną, užuot prižiūrėjus migrantus.

VIDEO: I.Šimonytė: įtampą Šalčininkų krašte kursto V.Tomaševskis

„Aš tai vertinčiau kaip aistrų kurstymą situacijoje, kuri nėra paprasta. Jau turėjome istoriją su Dieveniškėmis ir čia yra istorija kitoje vietoje, kur valstybė, disponuojanti tam tikru turtu, galėtų toje lokacijoje patalpinti dalį žmonių, kurie dabar bazuojasi pasieniečių užkardose“, – sakė I.Šimonytė.

– Jeigu žmonėms iš tikrųjų rūpi valstybė, valstybės institucijų efektyvus darbas, kad pasieniečiai galėtų dirbti darbą tinkamai ir prižiūrėti valstybės sieną, tikrai nereikėtų trukdyti Vyriausybės pastangoms tą krūvį, kuris nėra būdingas sienos apsaugos tarnybos pareigūnams, – dirbti ir tuo pačiu metu dar rūpintis jų patalpose laikinai patalpintais nelegaliais migrantais – nereikėtų trukdyti pareigūnams vėl galėti grįžti pilna apimtimi prie savo pareigų vykdymo“.

I.Šimonytės teigimu, Vidaus reikalų ministerija „deda daug pastangų bendrauti su vietos bendruomenėmis“, o Vyriausybė pasirengusi spręsti vietos žmonių problemas mainais už geranorišką požiūrį.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė

„Su Dieveniškių bendruomene buvo bendraujama ir paprastai tokiais atvejais galima rasti sutarimą ir tam tikrų sprendimų, kur bendruomenė suprasdama šitą sudėtingą situaciją netrukdo valstybei įgyvendinti savo funkcijas, o valstybė galbūt irgi gali įvertinti tas bendruomenės pastangas išspręsdama kažkokias problemas, kurios toje vietoje yra. Tokios patirties yra ir mes tokią patirtį esame nusiteikę taikyti“, – kalbėjo premjerė.

I.Šimonytės teigimu, kelią diskusijai užkirto Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) pirmininkas V.Tomaševskis.

Šios partijos atstovai vadovauja Šalčininkų vietos valdžiai.

„Bet čia į diskusiją įsitraukė žmonės, kurie turi akivaizdžiai politinių tikslų, ir čia aš turiu minty, žinoma, poną Tomaševskį pirmiausia. Manau, kad tokiais atvejais ta diskusija tapo beveik neįmanoma, nes kitose savivaldybėse, kitose Lietuvos vietose tos diskusijos vyksta gana konstruktyviai“, – sakė I.Šimonytė.

Siūlo vežti į Lukiškes

Pats V.Tomaševskis į priekaištus dėl aistrų kurstymo sureagavo su nuostaba: „Koks galėjo būti įsikišimas? Nuolat bendraujama su žmonėmis. Yra kontaktai, yra tarybos nariai, vietos bendruomenė.

Gaila, kad seniūnas atostogauja už Lietuvos ribų. Vakar susiskambinome, sakė, jog žmonės netiki, kad viskas bus saugu. Jiems nieko nepaaiškino, todėl jie protestuoja.

Tai buvo spontaniška akcija. Galima suprasti žmones, jų neviltį, kai su jais nekalbama.

Tai yra gerai, taip ir turi veikti pilietinė visuomenė, mes negyvename kitose valstybėse, kurias dažnai kritikuojame, kad pilietinė visuomenė nėra skatinama. Turime skatinti.“

Anot politiko, Vidaus reikalų ministerijos (VRM) pareiga yra būti ten ir aiškinti žmonėms, kada, kur, ką, o ne skelbti konkrečius sprendimus. „Aišku, kad žmonės visko bijo“, – apibendrino jis.

V.Tomaševskis portalui 15min sakė kol kas neturintis informacijos, kas iš tiesų nutiko pirmadienio vakarą, kas inicijavo protestą Rūdninkuose.

„Tai buvo spontaniška akcija. Galima suprasti žmones, jų neviltį, kai su jais nekalbama. Tai yra pasekmė to, kad nėra kompetentingos ministerijos veiklos.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Valdemaras Tomaševskis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Valdemaras Tomaševskis

Kad ministerijos atstovai nesikalba su žmonėmis, kad neaiškina. Iš kur žmonės gali žinoti, ar prie kaimo bus, ar kažkur vidury poligono. Niekas nesikalba, nesako, ar laikinai, ar mėnesiui, ar visiems laikams.

Tenka tik apgailestauti, kad taip yra“, – kalbėjo europarlamentaras.

Turint planų migrantus apgyvendinti poligone, toliau nuo gyvenviečių, V.Tomaševskis pasiūlė važiuoti į Šalčininkus ir tartis, bandyti įtikinti savivaldą.

Užtat dėl situacijos Dieveniškėse jis turėjo kategorišką nuomonę: „Mūsų pozicija aiški. Aišku, kad planuojama gyvenvietėje, 50 metrų nuo mokyklos. Tai prieštauja pačios VRM planams ir gairėms. Savivalda pasisakė „prieš“.

Vienareikšmiškai visomis išgalėmis giname žmones ir apginsime.

Pažeista krūva įstatymų, mūsų tarptautiniai įsipareigojimai – Europos savaivaldos chartija, tarybos sprendimas, vietos bendruomenės interesai.

Tai tikrai yra provokacija. Vienareikšmiškai visomis išgalėmis giname žmones ir apginsime.“

V.Tomaševskis pasiūlė migrantus vežti į Ruklos poligoną, kur yra „milžiniškai plotai“, arba uždarytame Lukiškių kalėjime – vos sustabdytą sienos pažeidėją 15-ai dienų gabenti į buvusią įkalinimo įstaigą.

„Ten saugumas būtų užtikrintas 100 proc. Ir būtų aiškus signalas naujiems žmonėms, kad pas mus neatvažiuos į kurortą“, – aiškino politikas.

Kaltina centrinę valdžią

Naujienų agentūrai BNS pirmadienio vakarą V.Tomaševskis sakė, kad konfliktą su pareigūnais prie Rūdninkų poligono išprovokavo tai, jog apie sprendimą apgyvendinti migrantus vietiniai gyventojai sužinojo iš žiniasklaidos, o ne tiesiogiai iš politikų.

„Kokios išvados: kad turi skelbti ne per žiniasklaidą ministerija savo sprendimus, o nuvažiuot ir tartis su žmonėmis, ne provokuoti, o paaiškinti, kaip ten bus. Gal Rūdninkuose statys palapines, o gal poligone, kas ten žino, trūksta gero komunikavimo, be to, žmonės yra kurstomi“, – kalbėjo jis.

Pirmadienio vakarą keliasdešimt žmonių blokavo kelią į Rūdninkų poligoną, protestuodami prieš neteisėtų migrantų apgyvendinimą šioje Šalčininkų rajono teritorijoje.

Policijos pareigūnai juos nuo kelio patraukė jėga.

V.Tomaševskis sakė, jog vietos valdžia apie būsimą akciją nežinojo, nes ji kilo spontaniškai.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Valdemaras Tomaševskis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Valdemaras Tomaševskis

„Mano žiniomis, nežinojo, čia spontaniška akcija, ir dar atvažiavo kažkas iš Kauno, bet mano komentaras tas pats – reikia komunikuoti su žmonėmis, reikia kalbėti ne per žiniasklaidą, bet reikia ten nuvažiuoti ir paaiškinti savo planus, sprendimus, čia normali praktika Europos Sąjungoje, kalbėtis su žmonėmis, o ne primesti iš viršaus savo sprendimus“, – kalbėjo V.Tomaševskis.

Jis taip pat kritikavo griežtą Lietuvos valdžios poziciją autoritarinio Baltarusijos režimo atžvilgiu.

„Reikia keisti mūsų užsienio politiką, reikia pradėti kalbėti su mūsų kaimynine valstybe Baltarusija, jau seniai reikėjo kalbėti, mes negalim nesikalbėti su kaimynais, negalim deginti tiltų“, – sakė LLRA-KŠS vadovas.

Rūdninkų poligone planuojama apgyvendinti iki 1,5 tūkst. migrantų.

Dėl neteisėtų migrantų antplūdžio Lietuva yra paskelbusi ekstremalią situaciją.

Šalies pareigūnai laikosi pozicijos, jog išaugę migracijos srautai yra organizuota Minsko režimo akcija prieš Lietuvą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius