Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 03 25 /14:00

I.Šimonytė sprendimų dėl karantino kol kas neatskleidžia: viskas turėtų paaiškėti penktadienį

Premjerė Ingrida Šimonytė nesako, kokių priemonių gali būti imtasi siekiant suvaldyti augantį sergamumą koronavirusu bei pavojingesnių infekcijos atmainų plitimą. Tačiau šiandien jas aptarusi Vyriausybė sprendimus greičiausiai priims penktadienį.
Ingrida Šimonytė
Ingrida Šimonytė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Ketvirtadienį Vyriausybė renkasi į neformalų pasitarimą. Penktadienį planuoja priimti sprendimus dėl to, kaip šalyje toliau bus valdoma COVID-19 pandemija.

Klausiama, ar viena karantino režimo sugriežtinimo priemonių gali būti ribojimai patekti į šalį, I.Šimonytė tikino, kad, kokie sprendimai bebūtų, Lietuvos piliečiai vis tiek visada galės atvykti į šalį.

„Dabar jokių konkrečių sprendimų, kurie yra svarstomi, aš nenoriu įvardyti. Todėl kad jeigu juos įvardinsiu, tai jie taps antraštėmis ir kažkokiomis būsimų sprendimų tam tikromis anotacijomis. Tai aš norėčiau pranešti sprendimus, kai jie bus. Jie bus, tikiuosi, kad rytoj“, – Seime žurnalistams sakė ji.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Karantinas
Arno Strumilos / 15min nuotr./Karantinas

I.Šimonytė kartu teigė, kad norima sulaukti prezidento pasirašyto Užkrečiamų ligų įstatymo, kurio pataisos antradienį priimtos Seime, nes kartu norima priimti sprendimus, kurie susiję su privalomu tam tikrų sričių darbuotojų testavimu.

Nieko premjerė neatsakė ir dėl to, ar svarstomos kokios nors galimos papildomos verslo ribojimo priemonės.

Ji kartojo, kad mažiausiai reikia kažkokių pasvarstymų ar spekuliacijų tokiomis aplinkybėmis, kai padėtis yra įtempta, žmonės pavargę.

„Aš manau, kad mes priimsime suderintus sprendimus ir tiesiog juos įgarsinsime“, – aiškino I.Šimonytė.

Spartesnis skiepijimas – po Velykų

I.Šimonytės nuomone, tam, kad vakcinacija savaitgaliais spartėtų, reikia tiesiog vakcinuoti savaitgaliais.

Anot jos, iki Velykų skiepyti gyventojus nuo koronaviso, matyt, apsiims tik kai kurios savivaldybės.

Kaip vieną tokių ji nurodė Klaipėdos miesto savivaldybę.

„Ir niekas to nedraudžia ir dabar, bet tam tikrų organizacinių sprendimų reikės ir jie bus, bet labiau po Velykų. Kadangi tomis savaitėmis jau tikrai pradėsime reguliariai gauti didesnius vakcinos kiekius. Ir tada tas skiepijimas savaitgaliais pataps tokiu universaliu poreikiu turbūt jau per visą Lietuvą. Todėl tam reikės pasiruošti, bet po Velykų, manau, kad tą tikrai galėsime daryti“, – komentavo Vyriausybės vadovė.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Skiepijimo akimirka
Arno Strumilos / 15min nuotr./Skiepijimo akimirka

Pasak I.Šimonytės, kai kur vakcinų nuo koronaviruso yra daugiau, nei turėtų būti – tai yra paskiepijama nepakankamai žmonių.

Ji pabrėžė, kad turbūt turėtume spausti greičio pedalą, kad kuo daugiau gyventojų būtų vakcinuojami.

„Ir toliau raginsime, ir toliau kviesime. Yra leidžiama savivaldybėms judėti prioritetų eile žemyn. Taip pat manau, kad bandysime ieškoti tam tikrų centralizuotų sprendimų kai kurioms labai didelėms grupėms, pavyzdžiui, švietimui, abiturientams, kur visose savivaldybėse yra tų žmonių ir jų yra nemažai.

Tai yra mes kalbame apie dešimtis tūkstančių per visą Lietuvą. Ir tai galėtų tiesiog leisti išspręsti tam tikrą problemą, ar uždaryti tam tikrą skyrių vakcinavime ir pereiti prie vėlesnių skyrių“, – aiškino premjerė.

Tų sprendimų, kaip nurodė I.Šimonytė, yra priimta.

Jos žiniomis, savivaldybėms nustatyti tam tikri terminai, per kuriuos jos turėtų panaudoti paskirstytas vakcinas.

Jeigu vakcinos nebus sunaudotos per nustatytą terminą, jos bus perskirstomos savivaldybėms, kur skiepijama sparčiau.

„Aišku, tikslas yra turėti gana tolydžiai padengtą visą Lietuvos teritoriją, bet akivaizdu, kad čia vienodų tempų, bent jau pačioje pradžioje, išlaikyti nepavyks. Nes kai kurios savivaldybės juda tikrai sparčiai – ten mes kalbame apie 20 proc. turbūt, lyginant su gyventojų skaičiumi. Yra tokių savivaldybių, kur skaičiai vis dar yra vienženkliai. Yra labai didelių savivaldybių, kaip Vilniaus, kur, tiesą sakant, tiesiog ir pagal vakcinų tiekimą, ir pagal dalijimą negali labai didelio žmonių skaičiaus uždengti. Procentais gali uždengti, kadangi yra skirstoma tolygiai, tačiau skaičiumi – tas skaičius tiesiog žmonių čia yra labai didelis“, – sakė Vyriausybės vadovė.

Sprendimų, kaip paminėjo ji, bus visokių: ir logistinių, ir vakcinų perskirstymo, ir galbūt tam tikrų paskatų.

„Kažko ir neįtikinsime skiepytis. Kažką galbūt įtikins sertifikatas, leidžiantis judėti. Visaip čia gali būti“, – užsiminė I.Šimonytė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius