Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 03 24

„Valstiečių“ šešėlinė Vyriausybė apsvarstė padėtį šalyje: I.Šimonytei ir Seimui siunčia žinią dėl karantino, alkoholio ribojimų, Stambulo konvencijos

Šešėlinė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) Vyriausybė trečiadienį, kaip ir veikiantis Ingridos Šimonytės ministrų kabinetas, susirinko į posėdį, kuriame pagrindinis svarstytas klausimas – situacija dėl koronaviruso. Tačiau priimti ir kiti sprendimai: tarkime, valdžia raginama sudaryti sąlygas atsidaryti sporto klubams, nenaikinti alkoholio kontrolės priemonių, neratifikuoti Stambulo konvencijos.
Ramūnas Karbauskis, Eugenijus Jovaiša, Aurelijus Veryga
Ramūnas Karbauskis, Eugenijus Jovaiša, Aurelijus Veryga / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Savo posėdį „valstiečių“ šešėlinis ministrų kabinetas pradėjo vidurdienį – valanda anksčiau nei numatytas veikiančios Vyriausybės pasitarimas ir posėdis. Užtruko jis bemaž tris valandas.

Po jo paskelbta, kad LVŽS ragina Seimą neratifikuoti Stambulo konvencijos.

Vietoj to Vyriausybė kviečiama „užtikrinti realią ir efektyvią smurto atsiradimo priežasčių prevenciją, skiriant tam pakankamai lėšų bei peržiūrint neveikiančias ar neefektyviai veikiančias programas bei priemones“.

Bus kreipiamasi į Vyriausybės ekstremaliųjų situacijų komisiją (VEKS) ir sveikatos apsaugos ministrą Arūną Dulkį, kad būtų sudarytos sąlygos, įskaitant testavimą, sporto ir sveikatingumo klubų atvėrimui.

Alkoholio problema

Po posėdžio paskelbta, kad „valstiečių“ šešėlinė Vyriausybė ragina valdančiuosius nenaikinti praėjusioje Seimo kadencijoje priimtų alkoholio kontrolės priemonių, kol nesulaukta tarptautinės mokslininkų bendruomenės atliekamo jų vertinimo.

Taip pat prašoma į visus sisteminių alkoholio kontrolės politikos peržiūros mechanizmus įtraukti ir opozicijos atstovus, užtikrinti tolimesnį Visuomenės sveikatos stiprinimo fondo funkcionavimą ir reikiamą jo finansavimą, tęsti pradėtų svarbių pagalbos priklausomiems asmenims priemonių, tokių kaip priklausomybės konsultantų, finansavimą ir veiklą.

LVŽS kreipimesi pabrėžiama, kad alkoholis išlieka Lietuvai reikšmingu visuomenės sveikatos iššūkiu, susijusiu ne tik su apsvaigus padaromais autoįvykiais, nelaimėmis darbe, smurtu artimoje aplinkoje, socialinėmis vaikų ir suaugusiųjų problemomis, bet ir jo vartojimo sukeliamomis ligomis, tokiomis kaip alkoholinė kepenų cirozė, alkoholinė priklausomybė, įvairių lokalizacijų onkologiniai susirgimai ir kitos patologijos.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

Šešėlinis sveikatos ministras Aurelijus Veryga sako, kad atsiranda vis daugiau publikacijų ir mokslininkų nuomonių, kad COVID-19 pandemijos metu alkoholinių gėrimų vartojimo problema gali paaštrėti.

„Todėl šalys alkoholio kontrolės politikos ne tik neliberalizuoja, bet kai kuriais atvejais imasi net papildomų priemonių, pavyzdžiui, trumpindami alkoholio prekybos laiką viešojo maitinimo įmonėse“, – aiškina jis.

Taip pat LVŽS šešėlinis ministrų kabinetas paskelbė nepritariantis valdančiųjų siūlymams reformuoti rinkimų sistemą ir paragino frakcijos Seime atstovus trauktis iš darbo grupės.

A.Dulkys neatvyko

Kaip teigta išvakarėse išplatintame LVŽS pranešime, šešėlinis ministrų kabinetas svarstys padėtį valstybėje dėl COVID-19 bei teiks pasiūlymus I.Šimonytės Vyriausybei.

Nurodyta, kad posėdyje dalyvaus Lazdijų rajono ir Visagino merai – Ausma Miškinienė ir Erlandas Galaguz.

„Į šį posėdį kvietėme sveikatos apsaugos ministrą Arūną Dulkį, tačiau nors ir prašėme pasirinkti jam patogų laiką, jis dalyvauti posėdyje atsisakė, taip pat nedelegavo jokio savo atstovo. Norėjome su ministru aptarti Vyriausybės taikomas priemones ir mūsų nerimą dėl jų neefektyvumo, kylančius klausimus dėl visuotinio skiepijimo planų, vakcinacijos informacinės kampanijos.

LRV nuotr./Arūnas Dulkys
LRV nuotr./Arūnas Dulkys

Šalyje fiksuojamos naujos COVID-19 atmainos, kurios taip pat kelia susirūpinimą, todėl mes grįšime prie reikalavimų Vyriausybei atsižvelgti į pasauline patirtimi paremtas konkrečias rekomendacijas, kurių efektyvumas remiasi aiškiais tyrimais. Siūlysime I.Šimonytės Vyriausybei imtis veiksmų, kurie stabdytų COVID-19 plitimą, tačiau nestabdytų ekonomikos ir leistų žmonėms lengviau atsikvėpti“, – pranešime cituotas R.Karbauskis.

Be kita ko, kaip skelbta iš anksto, darbotvarkėje buvo numatyta pristatyti ir parlamentinei LVŽS frakcijai siūlyti Seimo nutarimo „Dėl rytų–vakarų transporto koridoriaus Lietuvos dalies projekto (Klaipėdos valstybinio jūrų uosto, kelių, geležinkelių infrastruktūros komplekso) pripažinimo ypatingos valstybinės svarbos projektu“ pakeitimą.

Juo esą būtų užtikrintas alternatyvus krovinių gabenimas į Klaipėdos uostą apsaugant Girulių mišką.

„Šiame posėdyje šešėliniai ministrai siūlys pokyčius aukštajame moksle bei socialinės apsaugos ir darbo srityje“, – teigta pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius