-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 05 15

I.Šimonytės rinkimų sąskaitą papildys TS-LKD, ji atsisakė I.Staškevičiaus aukos

Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) prezidento rinkimuose savo iškeltai kandidatei Ingridai Šimonytei prieš antrąjį rinkimų turą planuoja pervesti lėšų politinei kampanijai finansuoti. Kiek – kol kas nežinia. O štai kovo pabaigoje konservatorių kandidatę 3 tūkstančiais eurų parėmusiam verslininkui Ignui Staškevičiui antradienį pinigai buvo sugrąžinti.
Gabrielius Landsbergis ir Ingrida Šimonytė
Gabrielius Landsbergis ir Ingrida Šimonytė / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

I.Šimonytės rinkimų sąskaita netrukus turėtų pasipildyti TS-LKD auka. Kokia konkrečiai suma, kol kas neatskleidžiama.

Kaip skelbiama Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) interneto svetainėje, iki antradienio 16 valandos kandidatei buvo paaukoti 201 tūkst. 159 eurai 47 centai. Iš jų fizinių asmenų aukos sudarė 161 tūkst. 528 eurus ir 25 centus. Fizinių asmenų mažos aukos – 39 tūkst. 631 eurą 22 centus.

Antradienio duomenimis, I.Šimonytės politinei kampanijai aukojusiems asmenims buvo grąžinti 26 tūkst. 29 eurai 33 centai. Viena didžiausių grąžintų aukų – I.Staškevičiui, vienam netiesioginių „Vilniaus prekybos“ grupės įmonių akcininkų. Kovo 21 dieną jis į kandidatės sąskaitą pervedė 3 tūkstančius eurų. Gegužės 14 dieną pinigai jam buvo grąžinti.

Nežino, kodėl grąžino pinigus

Verslininkas I.Staškevičius patvirtino aukojęs I.Šimonytės rinkimų kampanijai. Tačiau antradienį jis dar nežinojo, kad auka jam buvo grąžinta.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Ignas Staškevičius
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Ignas Staškevičius

„Aš nežinojau šito dalyko, tai negaliu ir komentuoti. Aš nederinau su kandidate ar su jos komanda jokių dalykų, jokių signalų nebuvau gavęs, niekas manęs neklausė nei apie pinigus, nei apie šitą. (...) Aš kadangi žinau reikalavimus, keliamus aukojantiesiems, tai deklaravau kaip įprasta savo pajamas ir turtą, ir jokių negavau nei klausimų, ar dėl mokesčių, ar panašiai, tai man sunku komentuoti. Tai, matyt, išaiškės“, – kalbėjo jis.

Klausiamas, kodėl nusprendė paaukoti I.Šimonytės politinei kampanijai, I.Staškevičius aiškino, kad tai visiškai asmeninis dalykas.

„Kadangi yra tokia galimybė ir tvarka numatyta, taip aš dalyvauju visuomeniniame ir politiniame gyvenime prie kitų formų. Įvairiomis formomis dalyvauju“, – dėstė verslininkas.

I.Staškevičius sakė ne pirmą kartą aukojantis politikams. Tačiau per šiuos prezidento rinkimus jis piniginę auką suteikė tik I.Šimonytei.

15min susisiekė su I.Šimonytės, kaip politinės kampanijos dalyvės, iždininke Gabriele Stankūnaite. Tačiau ji nekomentavo, kodėl buvo grąžinta I.Staškevičiaus auka.

Iždininkė nurodė kreiptis į žmogų, atsakingą už komunikaciją. Tačiau su I.Šimonytės rinkimų štabo komunikacijos vadove Giedre Balčytyte susisiekti nepavyko – jos mobilus telefonas antradienio pavakarę buvo išjungtas.

Kiek prašys, tiek partija ir duos

TS-LKD vykdomojo rinkimų štabo vadovas Andrius Vyšniauskas patvirtino, kad partija ketina pervesti lėšas į I.Šimonytės rinkimų sąskaitą. Tačiau konkrečios sumos jis neįvardijo.

Anot konservatoriaus, praėjusią savaitę kandidatės į prezidentes rinkimų štabas skaičiavo lėšas: kiek kam reikia, kiek jie turi išlaidų ir panašiai.

„Kiek aš žinau, iki paskutinių savaičių jie tikrai buvo susirinkę ir turėjo pakankamai pinigų tam, kad galėtų vykdyti rinkimų kampaniją. Jie tuos skaičius dėliojosi. Dabar žinau, kad dėliojasi antro turo visus skaičiavimus, ir kai tie skaičiavimai bus baigti, jie tada labai aiškiai pasakys, kiek jau čia kokios paramos reikia. Tikrai ten yra labai patyrę žmonės, kurie išmano tiek finansus, tiek visus vadybinius dalykus, dėl to mes visiškai pasitikime, kad tai yra logiškos ir reikalingos sumos“, – komentavo A.Vyšniauskas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Andrius Vyšniauskas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Andrius Vyšniauskas

Jo teigimu, TS-LKD finansinės galimybės yra labai paprastos, apibrėžtos Politinių partijų finansavimo įstatyme.

„Tai yra mes gauname dotaciją ir tos dotacijos ribose mes ir skiriame paramą. Visa tai, kas bus skirta, bus skirta tik iš dotacijos, kurią gauna partija. Šiuo metu mes esame gavę pavasario dotaciją. Tai kažkur tenais ir bus tos sumos, mes tikrai neviršysime savo galimybių. Ir mūsų dotacija yra didžiausia iš visų partijų“, – pabrėžė TS-LKD vykdomojo rinkimų štabo vadovas.

VRK balandžio pradžioje politinėms partijoms paskirstė pirmojo šių metų pusmečio valstybės dotacijas. Didžiausia dotacija teko TS-LKD – iš viso partijai skirti 629 tūkst. eurų.

A.Vyšniauskas taip pat akcentavo, kad I.Šimonytė sulaukė daug fizinių asmenų aukų. „Tiek pirmame ture pirmavo pagal šitą rodiklį, tiek, net neabejoju, antrame ture pirmaus pagal šitą rodiklį. Net ir be partijos paramos ji stipriai lenkia Gitaną Nausėdą pagal visus šituos rodiklius, dėl to gali gyventi be kažkokių ten partijos lėšų. Be abejo, partija matydama, kad kampanija intensyvėja ir visa kita, savo indėlį padarys“, – patikino jis.

VRK skelbiamais duomenimis, G.Nausėda iki antradienio pavakarės buvo gavęs 184 tūkst. 896 eurus 50 centų aukų. Nepriimtų ir aukotojams grąžintų lėšų suma sudarė 28 tūkst. 254 eurus.

Aukoti gali ir patys sau

Pagal įstatymus, vienas asmuo kiekvienam savarankiškam politinės kampanijos dalyviui per politinę kampaniją gali paaukoti auką, neviršijančią 10 vidutinių mėnesinių darbo užmokesčio (VMDU) dydžių, t. y. 8 850 eurų.

Bendra vieno asmens aukų savarankiškiems politinės kampanijos dalyviams suma per kalendorinius metus negali viršyti 10 procentų jo už paskutinius praėjusius kalendorinius metus deklaruotų metinių pajamų.

Aukos, viršijančios 290 eurų, privalo būti aukojamos tik banko pavedimu.

Pretendentai į kandidatus gali aukoti patys sau (auka negali viršyti 20 VMDU, t.y. 17 700 eurų) ar atsisakyti kai kurių aukų.

I.Šimonytė savo santaupų rinkimų kampanijai neleidžia. G.Nausėda maksimalią leistiną sumą pervedė dar prieš pirmą prezidento rinkimų turą ir buvo vienintelis kandidatas kampanijai leidęs asmenines lėšas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius