Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 09 06

I.Skuodienė atskleidė daugiau detalių apie mergaitės grįžimą į Lietuvą: vilties turėjome daug

Antradienio vakarą į Lietuvą grįžo kiek daugiau nei prieš savaitę tėvo neteisėtai į Rusijos Kaliningrado sritį išvežta 9 mėnesių mergaitė. Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos (VVTAĮT) vadovė Ilma Skuodienė, žurnalistų trečiadienį paklausta, ar jos pačios nenustebino tai, kad taip greitai pavyko susigrąžinti tėvo neteisėtai išvežtą iš Lietuvos kūdikį, neslėpė – nustebino ir greitis, ir bendradarbiavimas, ir visas procesas, ir „tas susitelkimas, kuris buvo įgyvendinant šitą situaciją“.
Ilma Skuodienė
Ilma Skuodienė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Apie mergaitės grįžimą plačiau skaitykite čia: Sėkminga operacija: į Rusiją tėvo išvežta mergaitė su motina grįžo į Lietuvą.

I.Skuodienės teigimu, šiuo metu mergaitė yra rami, ji yra su savo mama, jos saugios savo namuose: „Tos patirtys, kurias reikėjo patirti, išgyventi, buvo tikrai neeilinės tokiam mažam vaikui, tikiuosi, tai pavyks kuo greičiau mamai kartu su mergaite įveikti.

Mergaitė yra saugi, su mama, maitinama, tenkinami visi mergaitės poreikiai.“

Asmeninio albumo nuotr./Pagrobta mergaitė – jau Lietuvoje
Asmeninio albumo nuotr./Pagrobta mergaitė – jau Lietuvoje

Rusijos tarnybos bendradarbiavo

I.Skuodienė patvirtino, kad buvo bendradarbiauta su Rusijos vaiko teisių tarnyba, su centrine institucija: „Mes kreipėmės į ją, prašėme aplankyti mergaitę, prašėme susisiekti.“

Anot jos, iš Rusijos tarnybų buvo gautas atgalinis ryšys, patikinta, kad mergaitę pagrobęs tėvas Algirdas Švanys sugebėjo ja rūpintis. Tačiau kol kas neaišku – kaip jam tai pavyko.

„Bet kaip maksimaliai po tokių išgyvenimų, kokius žinome, teko išgyventi mergaitei, kaip jis gebėjo patenkinti visus poreikius, turbūt būtų sunku vertinti, jis galėtų pats atsakyti. Bet taip, mergaitė dabar jaučiasi gerai“, – kalbėjo vadovė.

Jos teigimu, svarbu pasakyti, kad mergaitės mama buvo labai įsitraukusi, bendradarbiavo, dėliojo visus veiksmus, aktyviai tame dalyvavo: „Man atrodo, labai svarbus buvo mamos bendradarbiavimas, aktyvus veikimas, nuoseklūs žingsniai, kuriuos žengė mama, lėmė tą sėkmingą rezultatą.“

I.Skuodienė neįvardijo, ar tėvas atsisakė bendradarbiauti, mediacijos, tik pabrėžė, kad „įsitraukus institucijoms rezultatas buvo pasiektas“.

Žada visokeriopą pagalbą

Tačiau ji patvirtino, kad tėvo šeima, gyvenanti Lietuvoje, bendradarbiavo ir buvo esą visi suinteresuotieji įsitraukę, kad pasiektų bendrą rezultatą, taip pat ir vyro tėvai.

Mergaitė ir jos mama sulauks visos reikalingos pagalbos, kokios joms gali prireikti, tiek psichologų, tiek ir teisinės.

Galiu patvirtinti – Rusijos tarnybos nuo pat pirmos dienos, kai kreipėmės į jas, bendradarbiavo, teikė informaciją tiek telefonu, tiek raštu.

Koks buvo konkretus planas mergaitės mamai vykstant į Rusiją, I.Skuodienė sakė atskleisti negalinti, tačiau užtikrino: „Galiu patvirtinti – Rusijos tarnybos nuo pat pirmos dienos, kai kreipėmės į jas, bendradarbiavo, teikė informaciją tiek telefonu, tiek raštu.“

Ar po šios situacijos A.Švaniui galėtų būti apribotos ar atimtos tėvystės teisės, I.Skuodienė teigė neskubėsianti vertinti, pirmiausia turi būti baigtas ikiteisminis tyrimas. O išvados esą skirsis, nes vyras gali likti Rusijoje, gali grįžti.

Videokadras/Algirdas Švanys
Videokadras/Algirdas Švanys

Pagrobimų pasitaiko, tik ne tokių

Anot I.Skuodienės, tiems, kurie netikėjo, kad pavyks mergaitę susigrąžinti į Lietuvą, ji atsakytų, jog pati turėjusi vilties visą laiką, o ypač, kai Rusijos tarnybos atsiliepė ir bendradarbiavo.

VVTAĮT vadovė pabrėžė, kad atvejai, kuomet vienas iš tėvų išsiveža vaiką iš nuolatinės jo gyvenamosios vietos, nėra reti: „Paprastai per metus būna apie 25–28 atvejai, kuomet vaikai išvežami į užsienio valstybę arba atvežami vaikai iš užsienio valstybės.

Šiuo atveju neįprasta buvo, kad tėtis nelegaliai kirto sieną, bet tų atvejų yra skaudžių, kuomet vienoje iš užsienio valstybių, pvz., Airijoje, gyvena pora, tėvai ir mama nusprendžia grįžti atostogų į Lietuvą. Ir dėl įtemptų santykių ar kokių kitų priežasčių ji nusprendžia nebegrįžti gyventi į nuolatinę gyvenamąją vietą Airijoje, ir apie tai informuoja tėvą.

Žinoma, tie veiksmai nesuderinti, nėra sutarta bendravimo tvarka, gyvenamoji vieta. Ir šis klausimas gali būti traktuojamas lygiai taip pat kaip grobimas.“

I.Skuodienė pabrėžė, kad svarbu tėvams susitarti – naudoti mediaciją, kalbėtis su specialistais, ieškoti sutarimo: „Nes dėmesio centre yra vaikas ir bet kuriuo atveju tėvai turi rasti geriausią sprendimą ne savo, ne mamos ar tėčio, o vaiko interesams. Sprendimą dėl mokyklos, gyvenamosios vietos, laisvalaikio, sveikatos, net gydymo.

Būna ir Lietuvoje, kad skiriasi pora ir nesutaria dėl mokyklos, gyvenamosios aplinkos ir t.t. Tikrai pasitaiko, kai tėtis nori trijų būrelių, mama – kitų keturių ir vaikas papuola į tokį konfliktą, tenka vos ne šešis lankyti. Tenka mums ateiti į pagalbą, konsultuoti, ieškoti geriausio vaikui sprendimo.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius