-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 03 21 /17:17

I.Vėgėlė apie korupcija įtariamus advokatus: „Veiksmai prieš juos buvo panašūs į kankinimus“

Ketvirtadienį Advokatų taryba posėdyje apsvarstė, ar šeši teisėjų korupcijos byloje įtariami advokatai toliau gali tęsti savo darbą. Nuspręsta, kad tik vienam iš jų, Drąsučiui Zagreckui, sustabdomi įgaliojimai. Visi kiti ir toliau galės tęsti savo darbą, nes advokatūra teigia iš teisėsaugos negavusi pakankamai duomenų, pagrindžiančių jiems pateiktus įtarimus.
Ignas Vėgėlė
Ignas Vėgėlė / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Iš viso šioje byloje įtarimų sulaukė šeši advokatai, penki iš jų toliau galės dirbti savo darbą. Tai – Romualdas Mikliušas, Giedrė Cimbolienė, Aivaras Surblys, Marius Navickas (praktikuojantis Klaipėdoje) ir Gintaras Ruseckas.

Tuo metu, D.Zagreckas per savo atstovą posėdyje pats paprašė laikinai neterminuotai sustabdyti jo veiklą. Jo prašymas buvo patenkintas. Prieš keletą dienų teismas patenkino prašymą D.Zagrecką suimti dar mėnesiui, neoficialiai jis laikomas viena iš centrinių šios bylos figūrų.

Anot Advokatų tarybos pirmininko Igno Vėgėlės, trys iš advokatų net nėra įtariami korupciniais nusikaltimais. Vis dėlto šio aspekto plačiau komentuoti jis negalėjo, nes teisėsauga įpareigojo advokatus neatskleisti turimos informacijos.

„Mums kyla abejonė, ar tai viešųjų ryšių noras pasireklamuoti. Kai išėjo pirmos žiniasklaidos žinutės, buvo rašoma, kad teismuose ir advokatūroje yra korupcija, – kalbėjo I.Vėgėlė. – Bet advokatūroje dirba daugiau nei trys tūkstančiai advokatų, o įtarimų sulaukė vos trys.“

Kaip paaiškino I.Vėgėlė, advokatūra ne kartą prašė konkrečių duomenų iš teisėsaugos apie tai, ką padarė įtariami advokatai, tačiau šios informacijos nesulaukė.

„Vertiname duomenis, kuriuos turime. Norint nuspręsti dėl asmens veiklos stabdymo, reikia turėti argumentus, – sakė I.Vėgėlė. – Mes neturime duomenų, kuriais grindžiami įtarimai. Paprastai tokioms institucijoms kaip teismui ar Seimui, pateikiami duomenys, kuriais remiantis įtarimas yra grindžiamas. Tokių duomenų mes nesame gavę“

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Advokatų tarybos posėdis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Advokatų tarybos posėdis

Jis pridūrė, kad kitokie sprendimai gali būti priimti gavus iš prokuratūros konkretesnius duomenis. Kol kas sulaukta tik informacijos, kokie įtarimai pateikti advokatams ir kokias nusikalstamas veikas jie galbūt padarė.

„Visų pirma, gerbiame nekaltumo prezumpciją. Norime žinoti, kad mūsų sprendimas būtų nuoseklus ir argumentuotas. Šiais laikais pareikšti įtarimą prieš asmenį yra pakankamai paprasta“, – kalbėjo I.Vėgėlė ir priminė A.Surblio atvejį.

Šis advokatas dar pernai buvo sulaikytas, įtariant jį planu susidoroti su pareigūnu ir prokuroru.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Aivaras Surblys
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Aivaras Surblys

„A.Surbliui įtarimai atnaujinami ketvirtą kartą dėl to paties nusikaltimo. Kai du kartus teismai pripažino, kad įtarimai nepagrįsti, negi jūs siūlote stabdyti tokio asmens veiklą, nes prokuratūra keturis kartus neteisėtai pareiškė jam įtarimus“, – sakė jis.

Jis paminėjo, kad dėl šio atvejo net prašė pasiaiškinti policijos ir prokuratūros, bet atsakymų nesulaukė.

„Jeigu advokatūra negauna atsakymo iš prokuratūros ar policijos, ką gali gauti paprastas asmuo?“ – retoriškai klausė jis.

Elgesį su advokatais prilyginimo kankinimui

Kaip minėjo I.Vėgėlė, sprendimą nestabdyti advokatų įgaliojimų lėmė ir jų pačių pateikti paaiškinimai.

„Šiandien išgirdome daug duomenų, kad veiksmai prieš advokatus buvo panašūs į kankinimus, tai irgi nulėmė mūsų sprendimą jų veiklos nestabdyti“, – kalbėjo jis.

Anot jo, vienas iš advokatų buvo patalpintas į laikino sulaikymo kamerą, kur sąlygos buvo nežmoniškos.

„Laikino sulaikymo įstaigoje nebuvo lango, jis atėjo susirgęs, nes buvo minusinė temperatūra. Mes raginame vykdyti tyrimą nepažeidžiant žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių“, – sakė I.Vėgėlė.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Gintaras Ruseckas ir Romualdas Mikliušas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Gintaras Ruseckas ir Romualdas Mikliušas

I.Vėgėlė prisiminė ir ne kartą aptartą antrankių klausimą: ar išties buvo būtina advokatus vesti surakintus.

„Vienas advokatas buvo vežamas į teismą Vilniuje. Automobilyje jis buvo be antrankių, ne kartą buvo stojama, bet prieš išlipant iš automobilio jam uždedami antrankiai“, – sakė jis.

Anot jo, advokatūra abejoja kai kuriais teisėsaugos veiksmais. „Neturiu mintyje būtent šio tyrimo, bet net ir šiame tyrime advokatų sulaikymas buvo vykdomas pažeidžiant kai kurias teisės normas“, – sakė I.Vėgėlė.

Nepriėmė korumpuoto eksprokuroro

Šiame posėdyje priimti ir du su rezonansine byla nesusiję sprendimai.

Pirmiausia, iš advokatų sąrašo laikinai išbrauktas Arvydas Milutis, nes jis sėdo prie vairo girtas ir dėl to buvo nuteistas pagal LR BK 287 str. 7 d.

Taip pat advokatu norėjo tapti ir vienas buvęs policininkas bei prokuroras. Jis iš ten buvo išmestas, nes paėmė kyšį, kurį turėjo perduoti kitam tyrėjui, pažadėjęs, kad bus nutrauktas ikiteisminis tyrimas.

Advokatūros nuomone, šis asmuo neatkūrė savo nepriekaištingos reputacijos, todėl neatitinka advokatui keliamų reikalavimų.

„Šio asmens nusikaltimas yra padarytas teisingumo įgyvendinimo procese, diskredituoja visą teisingumo sistema“, – rašoma advokatūros pranešime.

S.Muravjovas: sprendimas kelia abejonių

Su korupcija kovojančios nevyriausybinės organizacijos „Transparency International“ Lietuvos skyriaus vadovas Sergejus Muravjovas sako, kad Advokatūros sprendimas nestabdyti teisėjų korupcijos byloje įtariamų advokatų veiklos kelia abejonių.

„Šis sprendimas verčia suabejoti, ar advokatų bendruomenė yra pasirengusi kritiškai vertinti savo narių veiklą. O juk nėra taip, kad advokatūra neturi problemų“, – BNS ketvirtadienį sakė S. Muravjovas.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Sergejus Muravjovas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Sergejus Muravjovas

„Pavyzdžiui, naujausio „Lietuvos korupcijos žemėlapio“ duomenimis, kas septintas su advokatais susidūręs gyventojas suprato, kad iš jo reikalavo kyšio. Tą patį sako kas dešimtas verslininkas“, – pridūrė jis.

Advokatų taryba nusprendė nestabdyti penkių kolegų veiklos, nes teigia neturėjusi pakankamai duomenų pagrįstam ir argumentuotam sprendimui priimti.

Pasak tarybos pirmininko Igno Vėgėlės, Advokatūra gavo tik teisėsaugos pranešimus apie įtarimus advokatams be jokių papildomų argumentų, o elgesys su advokatais kai kada priminė kankinimus.

„Girdžiu advokatų atstovų nuogąstavimus, bet juk tai yra ypatingo rezonanso byla. Būtų gerai išgirsti detalesnius paaiškinimus, kodėl Advokatų taryba nusprendė būtent taip, nes dabar Advokatūra siunčia dviprasmišką žinutę“, – tvirtino S. Muravjovas.

Suprasti akimirksniu

  • Kyšininkavimu, prekyba poveikiu, papirkimu ir piktnaudžiavimu įtariami trys Apeliacinio teismo teisėjai (Viktoras Kažys, Konstantinas Gurinas ir Valdimaras Bavėjanas), Aukščiausiojo Teismo teisėjas Egidijus Laužikas, Vilniaus apygardos teismo teisėjas Henrichas Jaglinskis, Vilniaus apygardos administracinio teismo teisėjas Arūnas Kaminskas, Regionų apygardos administracinio teismo Kauno rūmų teisėjas Gintaras Čekanauskas, Vilniaus m. apylinkės teismo teisėjas Robertas Rainys. Penkis iš aštuonių teisėjų teismas leido suimti, trims skirti švelnesni apribojimai
  • Tarp 45 sulaikytųjų yra ir šeši advokatai: Drąsutis Zagreckas, Romualdas Mikliušas, Giedrė Cimbolienė, Aivaras Surblys, Marius Navickas (praktikuojantis Klaipėdoje) ir Gintaras Ruseckas.
  • Tyrimo duomenimis, korupcinis teisėjų ir advokatų voratinklis buvo sukurtas dėl suinteresuotiems asmenims palankių teismo sprendimų, teigiama, kad kyšių sumos svyravo nuo 1000 iki 100 tūkst. eurų, o bendra sutartų kyšių suma galėjo siekti 400 tūkst. eurų.
  • Viena iš konkrečiai paminėtų nešvarių bylų susijusi su garsiojo Vijūnėlės dvaro istorija. STT kreipėsi į VRK dėl Druskininkų mero Ričardo Malinausko teisinės neliečiamybės panaikinimo, o tuomet pareiškė jam įtarimus. Tuo pat metu teismas leido suimti R.Malinausko patarėją Aivarą Kadziauską.
  • Generalinis prokuroras sudarė penkių prokurorų grupę, vadovaujančią šiam plataus masto ikiteisminiam tyrimui, į kurį įtraukta bemaž 100 teisėsaugos pareigūnų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius