-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 09 30

Įdomiausi V.Ušacko pasisakymai: ką mano apie G.Landsbergį, D.Grybauskaitę, Rusiją ir skandinavų bankus?

Teisininkas ir diplomatas, buvęs Lietuvos ambasadorius JAV ir Jungtinėje Karalystėje bei ES ambasadorius Afganistane ir Rusijoje V.Ušackas pranešė apie ketinimus kandidatuoti 2019 m. Lietuvos Respublikos prezidento rinkimuose. Portalas 15min kviečia vienoje vietoje susipažinti su jo pasisakymais skirtingoms žiniasklaidos priemonėms įvairiais užsienio ir vidaus politikos klausimais.
Vygaudas Ušackas
Vygaudas Ušackas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

V.Ušackas partijos kandidato į prezidentus rinkimuose varžosi su Ingrida Šimonyte. Jos skambiausius pasisakymus jau esame pristatę. Dabar galite susipažinti ir su jos oponento išsakytomis mintimis.

V.Ušackas apie Lietuvos politiką ir ekonomiką

Apie tai, kokio prezidento reikia Lietuvai

„Po įstojimo į ES ir NATO mes pradėjome išsibarstyti. Mes pradėjome ne kurti, o tik įsisavinti ES pinigus. Nebėra kūrybos, nebėra ambicijos, kuo mes norime būti. (…) Todėl valstybės vadovas turi sukurti svajonę. Valstybės vadovas turi dirbti kartu su politinių partijų lyderiais, kad Lietuvoje būtų saugu ir gera gyventi.“ (Apsilankymas 15min studijoje, 2018 m. rugsėjo 6 d.).

„Prezidentas gali suteikti ambiciją. Prezidentas gali sutelkti. Prezidentas privalo vienyti, o ne skaldyti. Prezidentas privalo iškelti ambicingus tikslus. (…) Prezidento pareiga yra kelti ambicingus tikslus, suvienyti tautą ir politines jėgas, tam kad gerinti žmonių gyvenimą ir aišku užtikrinti politinį saugumą. Tai yra svarbiausias prioritetas.“ (Interviu „Laisvės TV“ laidai „Karštos kėdės“, 2018 m. rugsėjo 5 d.)

(Apie tai, kaip suvienyti poziciją ir opoziciją). „Pirmiausia reikia pakviesti prie vieno stalo susėsti. Kada Lietuvos prezidentas paskutiniu metu buvo sukvietęs politinių partijų vadovus pasikalbėti apie tai, kas skauda Lietuvos žmonėms?“ (Interviu „Laisvės TV“ laidai „Karštos kėdės“, 2018 m. rugsėjo 5 d.)

Kada Lietuvos prezidentas paskutiniu metu buvo sukvietęs politinių partijų vadovus pasikalbėti apie tai, kas skauda Lietuvos žmonėms?

(Paklaustas, kodėl būtent jis galėtų suvienyti skirtingas politines partijas) „Aš visada remiuosi istorine patirtimi. Ką aš dariau, kai buvau vyriausiasis euroderybininkas – sutelkiau geriausią komandą, sutariau su visom politinėm partijom, tame tarpe ir Ramūno Karbauskio, kuris pradžioje buvo nusiteikęs prieš Europos Sąjungą.“ (Apsilankymas 15min studijoje, 2018 m. rugsėjo 6 d.).

(Paklaustas apie būsimus sunkumus palenkiant į savo pusę „valstiečių“ rėmėjus) „Aš nesiruošiu palenkti jokios partijos, aš apeliuoju, . Aš tikiu skirtingai nusiteikusių žmonių patriotiniais jausmais, suvokimu, ko Lietuvai reikia. Mes esame atsilikėliai, aš noriu kad Lietuva būtų aukščiausioje lygoje. (…) Pagal atlyginimus mes esam atsilikėliai. Atsilikėliai pagal tai, kad nebeturime vilties. Žmonės išvažiuoja iš Lietuvos. Todėl, kad nebemato vilties gyventi šitoje valstybėje.“ (Apsilankymas 15min studijoje, 2018 m. rugsėjo 6 d.).

Pagal atlyginimus mes esam atsilikėliai. Atsilikėliai pagal tai, kad nebeturime vilties. Žmonės išvažiuoja iš Lietuvos. Todėl, kad nebemato vilties gyventi šitoje valstybėje.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vygaudas Ušackas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vygaudas Ušackas

Apie Lietuvos viziją

„Lietuvą į priekį turi vesti ambicingas tikslas – per artimiausius 25 metus atkurti ir padidinti gyventojų skaičių iki 5 mln. gyventojų. Siekiant, kad BVP vienam asmeniui tektų 30 000 Eur. Ir štai įsivardinus tokį geostrateginį tikslą, visi kiti antriniai ir išvestiniai įstatymų leidybos uždaviniai savaime būtų nukreipti kuriant palankiausią mokestinę sistemą kvalifikuotai darbo jėgai. Talentų ugdymui, išlaikymui ir traukai. Tai suteiktų kryptingumą ir tikslingumą aukštojo mokslo ir švietimo reformoms, investicinės aplinkos gerinimui, lankstesnių darbo santykių kūrimui, perteklinių reikalavimų mažinimą užsieniečiams įsidarbinant, laikinai gyvenant ir kuriant verslą.“ (Publikacija 15min, 2017 m. vasario 21 d.)

Apie grėsmes nacionaliniam saugumui ir krašto apsaugą

„Esu minėjęs, jog didžiausia grėsmė nacionaliniam saugumui yra emigracija – kai nebeliks kam mokėti mokesčių, išlaikyti ligoninių, mokyklų ir universitetų, tada ir nebeliks mūsų valstybės. Bet apie tai reikėtų kalbėti atskirai. Žinoma, nelegalūs Rusijos veiksmai, tokie kaip Krymo aneksija, Ukrainos destabilizacija ir karinių pajėgų stiprinimas Lietuvos pasienyje kelia pagrįstą susirūpinimą, ir tai yra viena iš tų rizikų, kurias reikia nuosekliai, profesionaliai, tačiau nepanikuojant, valdyti.“ (Interviu „Kauno dienai“, 2017 m. gegužės 11 d.)

(Paklaustas apie tai, ar Rusija galėtų pulti Lietuvą) „Ne tik eilinis rusas, bet ir Rusijos politinė vadovybė, mano nuomone, puikiai supranta ir pripažįsta raudonąsias linijas, kurias peržengti ir apie kurias net kalbėti jiems būtų per brangu. Lietuvos narystė ES ir NATO yra būtent tos raudonosios linijos ir nematau ketinimų jas peržengti.

Žinoma, tai nereiškia, kad mums reikia nusiraminti ir nebeinvestuoti į atgrasymo priemones. Reikia ir NATO pajėgų, ir lėšų gynybai, ir privalomosios karo tarnybos.“ (Interviu 15min, 2016 m. balandžio 5 d.).

„Turėtume, kaip galima greičiau, detalizuoti ir įgyvendinti premjero Sauliaus Skvernelio siūlymą steigti Vyriausybės krizių valdymo centrą, kuris užtikrintų visapusišką geopolitinių įtampų bei ekstremalių situacijų stebėseną, analizę bei sprendimų projektų formulavimą Valstybės vadovams.

Prasminga įsteigti ir platesnio spektro įdėjų „kalvę“ (think tank), kuri vertintų ilgalaikių grėsmių dinamikas visuomenėje, tikrintų krizių valdymo mechanizmus pasitelkiant šiuolaikines metodikas, tokias kaip ekstremalių situacijų simuliacijas bei sąlyginį planavimą.“ (Publikacija 15min, 2017 m. vasario 17 d.)

„Mes turime siekti, kad JAV karinės pajėgos būtų dislokuotos Baltijos šalyse.

Mes turime siekti, kad JAV karinės pajėgos būtų dislokuotos Baltijos šalyse.

Tai yra vienas iš svarbiausių atgrasos požymių, kurie užtikrins mūsų saugumą ir teritorinį vientisumą.“ (Apsilankymas 15min studijoje, 2018 m. rugsėjo 6 d.).

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vygaudo Ušacko sodyba
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vygaudo Ušacko sodyba

Apie ekonomikos augimą

„Jei seksime tik dabartiniu augimu ir jis bus po vieną procentą aukštesnis nei ES, tai pasivysime vidutinį pragyvenimo lygį tik po trisdešimties metų. Aš siūlau, kad mūsų tikslas būtų dvigubas augimas, palyginus su ES augimu“ („Laiminti Lietuva: proveržio planas“ pristatymas, 2018 m. rugsėjo 25 d.).

Apie skandinaviškus bankus

„Gerai, kad mes turime skandinaviškus bankus. Būtų gerai, kad mes turėtume jų daugiau ir įvairesnių, kad būtų konkurencija.“ („Laiminti Lietuva: proveržio planas“ pristatymas, 2018 m. rugsėjo 25 d.).

Apie tai, ar Vyriausybė turėtų skųsti Europos žmogaus teisių teismo sprendimą dėl CŽV kalėjimų Lietuvoje

„Aš manau, kad taip. Aš manau, kad Lietuvos Vyriausybė turi ginti Lietuvos valstybės garbę ir orumą. Ir jeigu ji nesugeba apginti, turi išsiaiškinti ir patraukti atsakomybėn tuos žmones, kurie darė nusikalstamą veiklą, kurie pažemino Lietuvos vardą, garbę ir orumą, jei tikrai Lietuvoje buvo įkalinti ir kankinami užsienio piliečiai ir tokiu būdu buvo pažeistos žmogaus teises.“ (Apsilankymas 15min studijoje, 2018 m. rugsėjo 6 d.).

Apie dvigubą pilietybę

„Įtvirtinkime žodžius, kad kiekvienas lietuvis, kur jis bebūtų, yra svarbiausia vertybė, ir pagaliau užbaikime ginčus dėl dvigubos pilietybės.“ (Pranešimas apie dalyvavimą prezidento rinkimuose, 2018 m. rugsėjo 5 d.)

Apie migraciją

„Emigracija ir imigracija, mobilumas – XXI amžiaus aksioma. Tai yra neišvengiama realybė. Mėgstame šiuos reiškinius ar ne, klausimas, kaip greitai, kaip brandžiai viena ar kita prie jų prisitaikys. (...) Tai mums ypač svarbu sprendžiant savo demografinio saugumo iššūkį. O jis realus. Lietuvoje dar prieš 20 metų buvo 3,7 mln. gyventojų. Dabar – 2,88 mln. Jei tendencijos nesikeis, dar po 20 metų mūsų gali likti vos 2 ar mažiau nei 2 mln. Kas gamins? Kas mokės mokesčius? Kas gins tėvynę? (…) Ne vien inovacijos, ne vien tiesioginės technologijos mums atneš sėkmę, o visų pirma žmonės.

Neišvengiamai reikės atsiverti. Atsiverti taip, kad suvoktume, koks pasaulis įvairus, parodytume jam toleranciją. Be to, reikės sukurti tokių teisinių normų, politinių nuostatų, finansinių įstatymų, kurie skatintų čia atvykusius užsieniečius dirbti, mokėti mokesčius, kurti inovacijas, o visa tai darytų gerbdami Lietuvos valstybę, kalbą, teritorinį vientisumą ir tradicijas.“ (Interviu 15min, 2016 m. balandžio 5 d.).

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vygaudas Ušackas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vygaudas Ušackas

(Apie biurokratizmą priimant imigrantus iš Ukrainos) „Pertekliniai reikalavimai – tiek dėl leidimų gyventi, tiek dėl įsidarbinimo, tiek dėl įmonių steigimo, kai reikia įdarbinti mažiausiai tris Lietuvos piliečius – be abejonės, atgraso gabius žmones iš istoriškai mums labai artimos Ukrainos nuo įsikūrimo mūsų šalyje.“ (Interviu 15min, 2016 m. balandžio 5 d.).

(Apie pabėgėlių priėmimą) „Turėtume būti pasiruošę dalintis ir našta, ir atsakomybe su kitomis Bendrijos šalimis. Akivaizdu, kad mūsų sėkmė – tiek socialinė ir politinė, tiek ekonominė – priklauso nuo ES vienybės. (…) Nereikia visais būdais pateisinti besaikio pabėgėlių priėmimo. Reikia suvokti, kad esminiai pokyčiai neišvengiami. Pasielgėme teisingai pasakydami, kad priimsime pabėgėlių. Iššūkis – ruošti dirvą visuomenei, kuri būtų tolerantiška kitataučiams. Taip pat reikia reikalauti, kad atvykėliai gerbtų ir mylėtų naują tėvynę – valstybę, kurioje jie laikinai ar ilgiau gyvens.“ (Interviu 15min, 2016 m. balandžio 5 d.).

Apie Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) pirminius rinkimus

„Aš žaidžiu pagal partijos taisykles. Partija nori būti atvira, (...) o aš padedu partijai atsiverti.“ (Apsilankymas 15min studijoje, 2018 m. rugsėjo 6 d.).

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis, Irena Degutienė ir Vygaudas Ušackas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis, Irena Degutienė ir Vygaudas Ušackas

(Paklaustas, ar pralaimėjęs rinkimus trauktųsi iš partijos, ar iš kovos dėl prezidento posto) „Einu į rinkimus laimėti, o ne pralaimėti.“ (Pasisakymas LRT laidoje „Dienos tema“, 2018 m. rugsėjo 6 d.)

„Gaunu skambučius iš savo bendraminčių, partiečių, kurie skundžiasi, kad jiems nuleidžiami patarimai, yra siūloma būtinai paremti Gitaną Nausėdą. Kad yra tokia neva nuostata, kurią reikia premti. Žmonės man skambina, skundžiasi ir dar labiau ragina kandidatuoti.“ (Apsilankymas 15min studijoje, 2018 m. rugsėjo 6 d.).

Apie Dalią Grybauskaitę

„Manau, prezidentė D.Grybauskaitė per devynerius metus suteikė naują braižą prezidento vaidmeniui politiniame ir ekonominiame gyvenime. Ji išnaudojo savo populiarumą ir moralinį autoritetą.“ (Interviu Lrt.lt, 2018 m. birželio 7 d.)

(Apie nesutarimus D.Grybauskaitės pirmosios kadencijos pradžioje, V.Ušackui būnant užsienio reikalų ministru) „Ji nemėgo amerikonų. Buvo nusiteikusi antiamerikoniškai. Buvo nusiteikusi prieš santykius su Lenkija, ir mūsų kaimynus kaip Gruzija, Ukraina, Baltarusija, Moldova, vadino ubagais, kad nėra ko su jais bendrauti. Tai kirtosi su programinėmis TS-LKD nuostatomis, kirtosi su mano asmeniniu įsitikinimu, kirtosi su Lietuvos užsienio politikos tradicija. (...) Noriu pagirti prezidentę, kad ji savo pirminį nusistatymą, pirminį užsispyrusį požiūrį sugebėjo peržengti ir pakeisti. Noriu pagirti, geriau vėliau negu niekada.“ (Apsilankymas 15min studijoje, 2018 m. rugsėjo 6 d.).

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vygaudas Ušackas ir Dalia Grybauskaitė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vygaudas Ušackas ir Dalia Grybauskaitė

Apie Ramūno Karbauskio nenorą lankytis Prezidentūroje ir bendrauti su Dalia Grybauskaite

„Manau, tai yra blogas ženklas. Manau, turėtume iškelti Lietuvos interesus aukščiau savo asmeninių įsitikinimų ir panašiai.“ (Apsilankymas 15min studijoje, 2018 m. rugsėjo 6 d.)

„Čia yra žema ir negarbinga ir yra labai neatsakinga.“ (Interviu „Laisvės TV“ laidai „Karštos kėdės“, 2018 m. rugsėjo 5 d.)

Apie Gabrielių Landsbergį

„Susitinkam kas mėnesį. Aš žinau, kad jis tiki ta idėja, kurią jis iškėlė. Aš tikiu jo kaip jauno lyderio siekiais atverti, padaryti partiją labiau prieinama, labiau šiuolaikiška ir stipresne centro dešiniąja jėga.“ (Apsilankymas 15min studijoje, 2018 m. rugsėjo 6 d.).

„Ir toliau remsiu TS-LKD partijos atsinaujinimą, kurį atnešė Gabrielius Landsbergis, jo išrinkimą ir lyderystę visokeriopai remiu.“ (Interviu BNS, 2017 m. liepos 9 d.)

Ir toliau remsiu TS-LKD partijos atsinaujinimą, kurį atnešė Gabrielius Landsbergis, jo išrinkimą ir lyderystę visokeriopai remiu.

Apie premjero Sauliaus Skvernelio pasisakymą, kad Lietuva turi užmegzti kontaktus su Rusija

„Skvernelio pasisakymas dėl tarpvyriausybinės komisijos su Rusija atkūrimo, nesuderintas su prezidente, buvo nevykęs, neapgalvotas ir nebrandus vyriausybės vadovo pasisakymas. Nes, pagal mūsų Konstituciją, užsienio politiką nustato ir kartu su vyriausybe vykdo prezidentė.“ (Interviu Lrt.lt, 2018 m. birželio 7 d.)

„Gal S.Skvernelis nori aktyviau pasireikšti užsienio politikoje, būti pastebėtas. Artėja prezidento rinkimai, tačiau užsienio politika negali tapti rinkiminės kampanijos įkaite ar vieno žmogaus interesu.“ (Interviu Lrt radijo laidai „60 minučių“, 2018 m. sausio 3 d.)

Apie „MG Baltic“ skandalą

„Vertinu labai blogai. Visų pirma, kaip teisininkas niekad neskubu daryti galutinių išvadų. Dabar pateikti kaltinimai, bet iki įrodymų ir nuosprendžių esame ganėtinai toli. (...) Dabar pateikiami kaltinimai, kad ji [Verslo įtaka politikai, - 15min] buvusi neskaidri, kad buvo kuriamos politinės institucijos, o tautos nerinkti asmenys siekė daryti įtaką sprendimams. Tai, be abejo, labai rimti kaltinimai. Kita vertus, jie parodo, jog kai kurie valstybės veikėjai, tarp jų ir valstybės vadovė, įsitraukė į tą manipuliacijų, intrigų žaidimą ir atskleidė savo tikrąjį veidą.“ (Interviu Lrt.lt, 2018 m. birželio 7 d.)

Apie internetinį balsavimą

„Gyventojų pasitikėjimas, sėkminga Estijos ir kitų užsienio šalių patirtis, pasaulio lietuvių ir Lietuvos jaunimo ne vienerius metus besitęsiantis raginimas, pagaliau, galimybės, kurias mums suteikia šiuolaikinės technologijos. Ir, nepaisant viso to, mes iki šiol negalime balsuoti internetu. Nors internetas – patogus ir daliai mūsų valstybės piliečių itin reikalingas kanalas, leidžiantis jų neįstumti į valstybės viešojo gyvenimo paraštes.“ (Publikacija 15min, 2016 m. birželio 15 d.)

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vygaudas Ušackas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vygaudas Ušackas

V.Ušackas apie užsienio politiką

Apie dabartinį JAV prezidentą Donaldą Trumpą

(Apie susitikimą su D.Trumpu 2005 m. būnant Lietuvos ambasadoriumi JAV) „Kai mes su Loreta pirmąkart priėjome prie Melanijos ir jo pasisveikinti, jis paklausė „Iš kur jūs?“. Aš atsakiau, kad esame iš Lietuvos. Jis ne taip išgirdo ir atsakė: „Jūs iš Slovėnijos? Šaunu, Melanija irgi iš ten.“ Papasakojau apie Lietuvą. Jis žinojo apie Lietuvą, sakė, kad turi draugų iš ten. Tuo metu, manau, niekas iš tada pas jį buvusių žmonių neįžvelgė jo galimo dalyvavimo politikoje ar dalyvavimo JAV prezidento rinkimuose.“ (Interviu 15min, 2018 m. rugsėjo 16 d.)

(Apie tai, kokį D.Trumpo įvaizdį susidarė per susitikimą) „Jis labai gyvas, labai šoumeniškas, greitai reaguojantis, mėgstantis pasijuokti, šiek tiek pajuokti kitus. (Interviu 15min, 2018 m. rugsėjo 16 d.)

(Paklaustas, Ar D.Trumpas jį dabar prisimintų) „Labai abejoju. Pas jį tiek tų pažinčių, draugų ir matytų žmonių...“ (Apsilankymas 15min studijoje, 2018 m. rugsėjo 6 d.).

(Apie D.Trumpo užsienio politiką) „Man kelia nerimą jo tokia šoumeniška užsienio politika, kuri, mano nuomone, yra daroma neįsigilinus į tarptautinių santykių subtilybes ir svarbą. Jo sprendimai labiausiai kyla būtent iš vidinės politikos dinamikos. Jis ganėtinai siaurai žiūri, kaip padaryti Ameriką great again, ir priima sprendimus, kurie trumpuoju laikotarpiu pateisina žmonių lūkesčius, bet ilgalaikiu gali daryti labai neigiamą poveikį Amerikos ir Europos santykiams. (…) Jam prezidentaujant šiuo metu pagal jo nenuspėjamus sprendimus mes negalime savaime suprantama laikyti, kad turėsime pilną paramą iš administracijos, kuriai jis vadovauja. Bet tai nereiškia, kad mes turime nuleisti rankas.“ (Apsilankymas 15min studijoje, 2018 m. rugsėjo 6 d.).

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vygaudas Ušackas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vygaudas Ušackas

Apie buvusį JAV prezidentą George'ą W.Bushą

(Paklaustas, kokį įspūdį susidarė apie G.Bushą) „Labai palankų. Busho asmuo yra pavyzdys, ką gali padaryti žiniasklaida. Žiniasklaida pajuokdavo jį, tyčiojosi, kad jis toks Teksaso berniukas, nelabai suprantantis pasaulį. Bet jis buvo labai šiltas, turėjo gerą humoro jausmą.“ (Interviu 15min, 2018 m. rugsėjo 16 d.)

Apie diplomatiją

„Tikiu asmeninės diplomatijos svarba. Krepšinio diplomatija JAV, golfo diplomatija Didžiojoje Britanijoje, tenisas Londone – visa tai atveria pažintis su aukščiausiais politikos vairininkais. (…) Tą aš dariau ir atstovaudamas Lietuvą Amerikoje ar Britanijoje. Išnaudojau asmeninius ryšius, kad daryčiau įtaką politikams, pakreipčiau jų mąstymą palankesne Lietuvai vaga. “ (Interviu 15min, 2018 m. rugsėjo 16 d.)

Apie Afganistaną

„Įspūdį paliko kontrastas tarp to, kaip gyvena jie (afganistaniečiai, - 15min) ir mes. Supratau, kokiame rojuje mes gyvename. Manau, ten apsilankęs kiekvienas Lietuvos pilietis imtų labiau vertinti tai, ką turime – taiką, saugumą, sąlyginę gerovę.“ (Interviu 15min, 2018 m. rugsėjo 16 d.)

Apie Lietuvos užsienio politiką

„Manau, kad Lietuvos užsienio politika turi remtis, visų pirma, žmogaus interesais. Mūsų atsakomybė už Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės istorinę erdvę nuo Baltijos iki Juodosios jūros, kad ten būtų taika, kad ten būtų gerbiamos žmogaus teisės ir laisvės, ir kad Lietuvos verslas galėtų dirbti ir užsidirbti.“ (Pasisakymas LRT laidoje „Dienos tema“, 2018 m. rugsėjo 6 d.)

„Jau kurį laiką Lietuvos užsienio politiką raginu vesti Winstono Churchillio padiktuota kryptimi: „Lietuva neturi amžinų draugų ar priešų. Lietuva turi amžinus interesus“.” (Portale 15min publikuotas pasisakymas, 2018 m. birželio 11 d.)

(Apie reagavimą į D.Trumpo politiką) „Esame europiečiai ir turime formuoti bendrą ES poziciją, paremtą tarptautinių taisyklių viršenybės principais. Europa yra mūsų namai. Tai mūsų išeities taškas.“ (Publikacija portale 15min, 2018 m. birželio 11 d.)

„Iššūkis tenka mūsų diplomatijai – dabar taisyklės keičiasi ir teks kur kas išmintingiau ir sumaniau regzti draugų ir bendraminčių tinklą. Kaip ir išnaudoti per daug metų užmegztą įtakingų Lietuvos bičiulių JAV tinklą, kad amortizuotume D.Trumpo šokiruojančius pareiškimus ir sprendimus.“ (Publikacija portale 15min, 2018 m. birželio 11 d.)

Apie Rusiją

(Paklaustas, ar tapęs prezidentu keistų santykius su Rusija). „Su Rusija santykių nekeisčiau. Nenaudočiau įžeistinos retorikos, kaip, pavyzdžiui, pavadinti visą Rusiją ir visą Rusijos tautą teroristine valstybe.

Nenaudočiau įžeistinos retorikos, kaip, pavyzdžiui, pavadinti visą Rusiją ir visą Rusijos tautą teroristine valstybe.

Laikyčiausi tokios pačios valstybinės pozicijos ir manau, kad Dalia Grybauskaitė padarė didelį indėlį, kad Vakarai išgirstų, suprastų apie rizikas ir pavojus. Tačiau aš toliau dar labiau remčiau žmogaus teisių gynėjus ir opoziciją, ką dariau būdamas Europos Sąjungos ambasadoriumi. (…) Taip pat kalbėsiu, ką kalbėjau ir darau su kitomis visuomenės grupėmis apie tai, kokie galėtų būti santykiai tarp Rusijos ir Vakarų, jeigu režimas Rusijoje pasikeis, kai Rusija gerbs Ukrainos suverenitetą, Ukrainos laisvą pasirinkimą.“ (Pasisakymas LRT laidoje „Dienos tema“, 2018 m. rugsėjo 6 d.)

Giedrės Kisieliūtės-Matulevičienės nuotr./Loreta ir Vygaudas Ušackai
Giedrės Kisieliūtės-Matulevičienės nuotr./Loreta ir Vygaudas Ušackai

„Putinas nėra visa Rusija. Rusijoje yra 145 milijonai gyventojų. Putino populiarumas krenta. (...) Yra vakarietiškai nusiteikusių žmonių, kurie atvažiuoja į Vilnių, Baltijos kraštus, Reikia pateikti alternatyvą, rodančią, kad santykiai gali būti kitokie, mes galim sugyventi. (…) (Apsilankymas 15min studijoje, 2018 m. rugsėjo 6 d.).

„Mes turime bendrauti su žmonėmis ir paremti žmogaus teisių gynėjus, tuos, kurie išpažįsta mūsų vertybes, opoziciją. Mes taip pat turime kalbėtis su tais žmonėmis, Rusijos atstovais, kurie galbūt įbauginti, ne su nusikaltėliais, bet su intelektualia visuomene, akademine visuomene, apie tai, kokie gali būti Vakarų ir Rusijos santykiai.“ (Interviu „Laisvės TV“ laidai „Karštos kėdės“, 2018 m. rugsėjo 5 d.)

(Paklaustas, ar Lietuvos verslo interesai Rusijoje kelia grėsmę nacionaliniam saugumui) „Aš nelipdyčiau etikečių, kad darymas verslo, pardavimas vienos ar kitos produkcijos, tai kelia savaime grėsmę. Pardavinėja amerikiečiai, pardavinėja vokiečiai, pardavinėja lenkai, latviai, ir kiti.“ (Interviu „Laisvės TV“ laidai „Karštos kėdės“, 2018 m. rugsėjo 5 d.)

(Perklaustas, ar su Kryme įsikūrusiomis bendrovėmis prekiauti irgi galima) „Ne apie Krymą kalbu. Kryme negalima pardavinėti.“ (Interviu „Laisvės TV“ laidai „Karštos kėdės“, 2018 m. rugsėjo 5 d.)

„Nereikia kaltinti visos valstybės ir vadinti jos teroristine valstybe. Nes taip metamas kaltinimas paprastiems žmonėms.“ (Interviu Lrt.lt, 2018 m. birželio 7 d.).

„Manau, kad Lietuvoje irgi turi atsirasti politikų, kurie bendrautų su kaimynais.

Manau, kad Lietuvoje irgi turi atsirasti politikų, kurie bendrautų su kaimynais.

Jeigu prezidentė negali ar nenori bendrauti, yra užsienio reikalų ministras, susisiekimo ministras. Galima pradėti ir nuo viceministrų lygmens. Esame, ko gero, vienintelė valstybė, kuri vyriausybiniu lygmeniu su Rusija kontaktų ilgą laiką neturėjo.“ (Interviu BNS, 2017 m. liepos 9 d.)

„ Rusijos ateitis yra pačių rusų rankose. Tik jie gali nuspręsti, kas tokie jie yra: europiečiai, azijiečiai ar nori formuoti unikalią, atskirą tapatybę. Jei po 2024-ųjų ar netgi anksčiau jie nuspręstu pasirinkti europinį kelią – turime būti pasiruošę jiems padėti.“ (Publikacija 15min, 2017 m. spalio 2 d.)

„Esame suinteresuoti dalykiškais ryšiais, kurie remtųsi savitarpio pagarba. Manau, kad karingi vėzdai, pareiškimai, erzinimai ar kitoks priešingumas yra nepageidaujamas. Žinome iš savo patirties, kad Rusija yra svarbus, tačiau sudėtingas kaimynas, su kuriuo reikia kalbėti, ir ne tik per Briuselį, ne tiek vetuojant sprendimus, kiek kalbant - ir kartu su Briuseliu, ir vieniems su Maskva. Rusai mėgsta, kai su jais žmonės kalba, o ne nusisuka nugara.“ (Pasisakymas delfi.lt, 2009 m. rugpjūčio 14 d.)

„Niekas nekvestionuoja, priešingai, ypač vertina istorinį rusų tautos indėlį ir pasiaukojimą nugalint nacizmo slibiną kartu su tuometės koalicijos nariais. Šią istorinę misiją atliko ir amerikiečiai, ir britai, ir ukrainiečiai, ir baltarusiai. Aš tikiuosi, kad bus sugebama padaryti takoskyrą tarp to vaidmens, kurį atliko rusų tauta, ir nusikalstamos ne tik nacizmo, bet ir stalinistinio režimo veiklos tiek prieš Antrąjį pasaulinį karą, tiek per jį, tiek po jo.“ (Komentaras BNS, 2009 m. liepos 17 d.)

Apie Europą ir eurą

„Europos Sąjunga Lietuvai – tai ne tik ekonominės gerovės, bet ir visuomenės modernizavimo pagrindas, o kartu – tiesioginis ir netiesioginis mūsų saugumo garantas. Net jeigu ES nėra karinė galia, buvimas tiek euro, tiek Sąjungos branduolio, tiek Šengeno erdvės dalimi, mums labai naudingas.“ (Interviu „Kauno dienai“, 2017 m. gegužės 11 d.)

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Vygaudas Usačkas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Vygaudas Usačkas

(Apie ES ateities viziją). „Aš labiau tikiu kelių greičių Europos Sąjunga. Aš pritariu Emmanuelio Macrono vizijai dėl Europos ateities. (…) Nemanau, kad Europos Sąjunga taps federacija. ES yra ir išliks tautų sąjunga.“ (Apsilankymas 15min studijoje, 2018 m. rugsėjo 6 d.).

(Paklaustas, kiek realu, kad ES šalys susitars dėl bendro ateities scenarijaus) „ES šalys visada susitaria, kad ir kiek laiko tai užimtų. (…) Tad neabejoju, kad susitarimas bus pasiektas, ir Europa gyvuos dar ilgai.“ (Interviu „Kauno dienai“, 2017 m. gegužės 11 d.)

„Negi aplink kaistant atmosferai ir liekant vis mažiau laiko iki ES finansavimo ciklo pabaigos, dabar ne laikas šalies vadovams imtis lyderystės ir susėdus su politinių partijų vadovais sutarti dėl Lietuvos – Europos Sąjungos strategijos?! Sutarti dėl nacionalinių interesų, kuriuos sieksime įgyvendinti besikeičiančioje Europos Sąjungoje. (…) Jeigu Airijos, Belgijos, Kroatijos, Liuksemburgas, Portugalijos, Prancūzijos ir kitų valstybių vadovai jau drąsiai pristatė savo valstybių viziją dėl ES ateities, kodėl Lietuva abejoja? Kodėl mūsų valstybės vadovai atmeta Europos Parlamento kvietimą pristatyti Lietuvos Europos viziją? Panašu, kad neturime jokio supratimo, ką darysime toliau.“ (Publikacija 15min, 2018 m. gegužės 2 d.)

(Apie ES bendras karines pajėgas) „Aš manau, kad mums reikia investuoti į bendrą gynybą ir saugumą, nedubliuojant NATO, išlaikant tamprius ryšius, kad NATO ir Europos pajėgos galėtų vienos kitas papildyti. Stebint procesus, kurie vyksta Amerikoje, ir nenuspėjamą Donaldo Trumpo politiką, manau kad mums yra būtina alternatyva. Kad ES turėtų savo gynybines pajėgas tais atvejais, kai amerikiečiai neturės intereso ginti vieną ar kitą valstybę (…) Geriau turėti du skydus, o ne vienintelį.“ (Apsilankymas 15min studijoje, 2018 m. rugsėjo 6 d.).

Apie „Nord Stream“

„Energetinis saugumas yra ypatingai svarbus dėl mūsų priklausomybės nuo rusiškų dujų. Nord Stream II projektas neatitinka ES energetinės sąjungos keliamų tikslų. Turėtume būti kur kas griežtesni ir budresni, kuomet siekiama „apdovanoti“ valstybes nares verslo kontraktais, mainais už sankcijų režimui ar kito ES sprendimų kvestionavimą.“ (Publikacija 15min, 2017 m. spalio 2 d.)

„Mums tas projektas nepatinka. Pirmiausia dėl to, kad keliami klausimai dėl neigiamo poveikio aplinkai – tai labai rimta, turint galvoje, kad Baltijos dugne palaidota ne tik karinė amunicija, bet ir cheminis ginklas.Antra – tai mūsų nacionaliniai energetiniai interesai. Tai, kas kelis kartus įvyko Ukrainoje, kai buvo sustabdytas dujų tiekimas, mums kelia nerimą, ar tai nebus pritaikyta ir Lietuvai.“ (Pasisakymas BTV ir „Lietuvos žinių“ laidoje „Svarbus pokalbis“, 2009 m. balandžio 1 d.)

Apie Ukrainą

„Pasisakau už Ukrainos tapimą ES nare. Tai svarbu tiek Ukrainai, tiek mums, kaip kaimynams, tiek ES santykiams su Rusija.

Pasisakau už Ukrainos tapimą ES nare. Tai svarbu tiek Ukrainai, tiek mums, kaip kaimynams, tiek ES santykiams su Rusija.

Kol Ukraina netaps ES nare, kol Rusija galės daryti poveikį per Donbasą ir manipuliuoti Ukrainos politika, tol ES ir Rusijos santykių nepavyks normalizuoti.“ (Interviu „Lietuvos žinioms“, 2017 m. spalio 7 d.)

„Konfliktas Ukrainoje nė dienai negali iškristi iš ES darbotvarkės. Nededant pastangų reguliuoti konfliktą, bus labai sudėtinga apibrėžti santykius su Rusija. Ukrainiečiams – atsigauti politiniame fronte. Dabar pats tinkamiausias metas ES įsitraukti į Normandijos ar kurį kitą formatą ir taip savo resursais bei patirtimi prisidėti prie Ukrainos krizės sprendimo. Jeigu JAV paskiria specialųjį atstovą Ukrainai, kodėl ES negali padaryti to paties?“ (Publikacija 15min, 2017 m. spalio 2 d.)

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Vygaudas Ušackas paskelbė apie dalivavimą LR Prezidento rinkimuose
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Vygaudas Ušackas paskelbė apie dalivavimą LR Prezidento rinkimuose

„Turėtume ne tik pripažinti Ukrainos visuomenės europietiškas vertybes, bet taip pat tinkamu metu užtikrinti narystės galimybę. Iš ES valstybių Rytų Europoje patirties žinome, kad tai tampa vienu pagrindinių reformų ir pokyčių variklių. Sėkminga ir stipri Ukraina reiškia ne tik stabilesnę ES kaimynystę. Ji turi galimybę tapti pavyzdžiu daliai Rusijos visuomenės.“ (Publikacija 15min, 2017 m. spalio 2 d.)

Apie Baltarusiją

„Mums turi rūpėti ne tik tai, kad Baltarusijoje būtų paisoma žmogaus teisių ir laisvių, bet ir tai, kad Lietuvos verslas galėtų veikti šioje valstybėje, kad krovos darbai vyktų Klaipėdoje, o ne Gdanske, Ventspilyje ar Rygoje.“ (Interviu Lrt.lt, 2018 m. birželio 7 d.)

Apie Lenkiją

„Pastarieji metai rodo, kad tiek aukščiausių vadovų, tiek ir žemesniame lygmenyje mums trūksta kontakto su Lenkija. Tikiuosi, kad pavyks susigrąžinti strateginės partnerystės ryšius tiek veiksmais, tiek dvasiniu nusiteikimu. Gynybine prasme Lenkija yra svarbiausia mūsų sąjungininkė. (…) Būtina atnaujinti gilesnį bendradarbiavimą su Lenkija“ (Interviu „Kauno dienai“, 2017 m. gegužės 11 d.)

„Džiugina Vyriausybės pastangos sugrąžinti strateginį dėmesį santykiams su Lenkija. Turime siekti sutelkti nors dalį istorinės „Abiejų Tautų Respublikos“ solidarumo dvasios, stiprinant energetinį, karinį, politinį ir ekonominį bendradarbiavimą. Sutelkti politinę valią bei atsakingai išspręsti mūsų santykiams kenkiančius dirgiklius: lenkiškų pavardžių ir gatvių pavadinimų rašybą. Lietuvių ir lenkų sukilimų mūšiuose 1831 ir 1863 metais gimęs šūkis „Už jūsų ir mūsų laisvę“ turi būti mūsų kelrodžiu tiek sprendžiant konkrečius dvišalius santykius, tiek atremiant šiuolaikines saugumo grėsmes.“ (Publikacija 15min, 2017 m. vasario 17 d.)

Apie Jeruzalės pripažinimą Izraelio sostine

„Manau, kad prezidentė D. Grybauskaitė išmintingai komentavo JAV vadovo D. Trumpo administracijos sprendimą, sakydama, jog taikos derybos – vienintelis kelias užtikrinti santarvę ir saugumą. (…) Mūsų parama dėl Jeruzalės turi remtis tarptautine teise, išlaikant ir stiprinant transatlantinę vienybę bei solidarumą tarp JAV ir ES, vengiant, kad blogio mums linkinčios jėgos nepasinaudotų mūsų skirtumais.“ (Komentaras Lrt.lt portalui, 2017 m. gruodžio 12 d.)

Apie Kiniją ir Indiją

„Nereikia jų bijoti. Reikia su šiomis šalimis dirbti vadovaujantis vertybiniais laisvės ir demokratijos principais.“ (Publikacija 15min, 2018 m. birželio 11 d.)

V.Ušackas apie save

Apie savo kandidatavimą

„Jeigu nebus svajonės, mes visada būsime trečioje klasėje, o ne aukščiausioje lygoje. Aš noriu matyti ambiciją, aš noriu, kad Lietuva būtų tarp labiausiai išsivysčiusių Europos Sąjungos valstybių.“ (Apsilankymas 15min studijoje, 2018 m. rugsėjo 6 d.).

(Apie savo kalbą, kuria pranešė dalyvausią prezidento rinkimuose) „Tai buvo vakarietiška kalba, kurią paprastai sako pretendentai, kandidatuojantys į valstybės postą. Taip kalbėjo pirmiausia, drįsčiau tarti, Macronas, kuris man yra autoritetas, kurio rinkiminė kampanija man padarė didelį įspūdį ir kurio politiniai įsitikinimai yra arti mano politinių įsitikinimų. Taip kalbėjo Obama, taip kalbėjo savo ruožtu ir Tony Blairas. Tai yra normali pirmoji kandidato į prezidentus kalba. Tai yra mano vizija, mano svajonė, kuria aš noriu pasidalinti su Lietuvos žmonėmis. Po jos seks veiksmai ir priemonės.“ (Apsilankymas 15min studijoje, 2018 m. rugsėjo 6 d.).

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vygaudas Ušackas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vygaudas Ušackas

(Apie kalbos metu nuskambėjusią citatą „Būsiu jūsų viltis, valia ir išmintis“) „Aš manau, kad būtent to Lietuvai labiausiai ir reikia. (…) Visų pirma [Lietuvos prezidentas, – 15min] formuojantis užsienio politiką ir nacionalinį saugumą, skiriantis teisėsaugos organų vadovus ir atstovus, bet savo ruožtu tai yra moralinis autoritetas. Mes tą matome iš Lietuvos istorijos. Todėl ir prezidento vaidmuo yra iš tikrųjų sutelkti, mokėti sutelkti ir brėžti kryptį, ties kuria Lietuvos piliečiai galėtų, tikintys ta kryptimi, dirbti ir sėkmingai kurti savo laiminčią Lietuvą.“ (Apsilankymas 15min studijoje, 2018 m. rugsėjo 6 d.).

(Paklaustas, kokių partijų paramos siektų). „Aš niekada nesakau niekam „Ne“. Aš esu atviras kitų politinių partijų, judėjimų pasiūlymams, žmonių susitelkimui.“ (Interviu „Laisvės TV“ laidai „Karštos kėdės“, 2018 m. rugsėjo 5 d.)

(Paklaustas, ar priimtų Viktoro Uspaskicho paramą) „Aš dabar nei su vienu iš jų nesu kalbėjęs ir kol kas aš nekalbėsiu. Kai ateis laikas, kalbėsim apie vertybes, kalbėsim apie Lietuvos nacionalinius interesus ir tada spręsim. (…) Dabar pasakyti „ne“ bet kam būtų tiesiog politiškai neprotinga.“ (Interviu „Laisvės TV“ laidai „Karštos kėdės“, 2018 m. rugsėjo 5 d.)

(Paklaustas, ar priimtų finansinę V.Uspaskicho paramą) „Ne. Todėl, kad abejoju jo finansiniais šaltiniais ir jų skaidrumu.“ (Pasisakymas „Delfi Dėmesio centre“, 2018 m. rugsėjo 5 d.)

(Paklaustas, kokių politinių jėgų paramos kategoriškai atsisakytų) „Dabar negalėčiau pasakyt iš politinės arenos įvairiausių žmonių, bet galiu pasakyti, kad neimsiu finansinės paramos iš tų asmenų, kurių finansų kilmė labai neaiški.“ (Pasisakymas LRT laidoje „Dienos tema“, 2018 m. rugsėjo 6 d.)

(Perklaustas, ar tai Darius Mockus, ar Vidmantas Žiemelis) „Tai yra žmonės, kurie yra susikompromitavę politinėje arenoje.“ (Pasisakymas LRT laidoje „Dienos tema“, 2018 m. rugsėjo 6 d.)

(Paklaustas, kas finansuoja jo rinkiminę kampaniją). „Aš, iš savo šeimos santaupų.“ (Pasisakymas „Delfi Dėmesio centre“, 2018 m. rugsėjo 5 d.)

Apie politinius idealus

(Paklaustas apie labiausiai įkvepiančius Lietuvos ir pasaulio politikus) „Iš Lietuvos man labiausiai imponuoja didžiojo kunigaikščio Gedimino palikimas, jo laiškai pasaulio amatininkams, prekeiviams, kad jie atvyktų į Vilnių ir čia vyktų gamyba, kūryba, prekyba. Iš pasaulio politikų, matyt, man labiausiai imponuoja Winstonas Churchillis. Jo sumani politika įtikinant Amerikos visuomenę ir politinį elitą, kad Amerikos saugumui yra svarbu Europos saugumas. Jis įtikinėjimo galia įtraukė amerikiečius į Antrąjį pasaulinį karą. Tai lėmė pergalę prieš nacių Vokietiją, Vakarų demokratijų sustiprinimą, ES įkūrimą. Šia prasme Churchillis man yra didžiausias pavyzdys.“ (Interviu 15min, 2018 m. rugsėjo 16 d.)

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vygaudas Ušackas ir Hillary Clinton NATO užsienio reikalų ministrų susitikime.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vygaudas Ušackas ir Hillary Clinton NATO užsienio reikalų ministrų susitikime.

(Paprašytas pasirinkti, Obama ar Trumpas) „Ronaldas Reaganas. Man, jei JAV prezidentas kaip autoritetas, po Jeffersono tai Ronaldas Reaganas.“ (Interviu 15min, 2018 m. rugsėjo 16 d.)

(Paprašytas pasirinkti, Landsbergis ar Brazauskas) „Lietuva“. (Perklaustas, ar nenori pasirinkti vieno) „Na, mano vertybėms, mano politinėms pažiūroms profesorius Landsbergis yra, aišku, labai artimas ir didžiausias valstybės autoritetas. Bet man teko dirbti ir su Algirdu Brazausku, tad žinau, kad jis irgi buvo Lietuvos patriotas.“ (Interviu 15min, 2018 m. rugsėjo 16 d.)

(Apie Valdą Adamkų) „Pas mus labai šilti, labai draugiški santykiai. Jis man yra kaip vienas iš pavyzdžių.“ (Apsilankymas 15min studijoje, 2018 m. rugsėjo 6 d.).

Apie savo politines pažiūras

(Paklaustas apie savo politines pažiūras) „Visų pirma aš esu už laisvą žmogų, individą, už kūrybingą žmogų. Mano politinės filosofijos centre yra žmogus, jo išlaisvinimas, iniciatyva. Kūrybingas, dirbantis žmogus. Tai liberaliai konservatyvios, ar konservatyviai liberalios pažiūros. Bet taip pat pasisakau ir už socialiai atsakingą Lietuvos bendruomenę. Esu už tokią Lietuvą, kurioje žmogus galėtų kurti, būti išlaisvintas, bet kartu ir solidarus, atjaučiantis.“ (Interviu 15min, 2018 m. rugsėjo 16 d.)

„Be abejo, išpažįstu konservatyviai liberalias ekonominės politikos ir krikščioniškąsias vertybes.“ (Interviu BNS, 2017 m. liepos 9 d.)

(Paklaustas, ar jo pažiūros atitinka konservatorių nuostatas) „Taip, mano pažiūros atitinka konservatorių partijos nuostatas – pirmiausia tai, kas susiję su bendru požiūriu į visuomeninį, ekonominį ir politinį gyvenimą. Konkrečiai atitinka ir užsienio politikos klausimais. Nuo pat savo politinės filosofijos formavimosi pradžios esu piliečių atžvilgiu atsakingos valstybės vizijos šalininkas. Manau, valstybės kišimasis į visuomenės gyvenimą turi būti ribotas. Tikiu laisvosios rinkos principų jėga. Tikiu bendruomeniškumo tradicijų svarba.“ (Interviu „Lietuvos žinioms“, 2009 m. sausio 10 d.)

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vygaudas Ušackas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vygaudas Ušackas

Apie tai, kodėl įstojo į TS-LKD

„Kadangi buvau komandos žmogus, Andriaus Kubiliaus vyriausybės narys, sunkiausiais Lietuvai metais, finansinės krizės metais. Dirbome kartu, mačiau, kaip dirba mano komandos draugai, mačiau, kad mes turime bendras vertybes, sergame už Lietuvą, siekiame prisidėti prie Lietuvos ekonomikos atkūrimo, tame tarpe ir diplomatijoje, aš jaučiau ir jaučiu, kad esu šios bendruomenės narys.“ (Pasisakymas „Delfi Dėmesio centre“, 2018 m. rugsėjo 5 d.)

Apie ES ambasadoriaus darbą Rusijoje

(Apie darbo sunkumus tapus ES ambasadoriumi Rusijoje) „Niekada neieškojau lengvo darbo. Ieškojau įdomaus, kuriame galėčiau ką nors pakeisti geresnių santykių linkme, įgyti patirties ir pasidalinti ja su kitais.“ (Interviu 15min, 2013 m. spalio 9 d.)

„Mano darbas buvo sudėtingas, bet jį atlikau garbingai ir buvau daug kartų pagirtas ES vadovybės. Pirmiausia esu dėkingas likimui, kad mes, lietuviai, suprantame Rusiją. Moku kalbą, žinau jų tradicijas, papročius, žinau, kad manęs taip lengvai neapgausi. (…) Kita vertus, aš neįžeidinėdavau žmonių. Visada buvau principingas, išlaikiau moralinį stuburą, į akis ir Putinui, ir Lavrovui sakydavau, ką jie padarė. Smerkdavau Krymo aneksiją ir karą Ukrainoje. Bet nedegindavau tiltų, bendraudavau. Toks buvo mano darbas, kaip ambasadoriaus.“ (Interviu 15min, 2018 m. rugsėjo 16 d.)

„Maloniai nustebino, kad yra žmonių, kurie nepaveikti Putino propagandos ir smegenų plovimo. Tokia tylinti mažuma. Iš dalies nustebino ir tai, kaip sumaniai Putinas sugebėjo nuteikti daugumą Rusijos piliečių prieš Vakarus. Čia pasireiškė tas smegenų plovimas ir manipuliacija. Labai gerai apgalvotos ir efektyviai įgyvendintos propagandinio karo kampanijos.“ (Interviu 15min, 2018 m. rugsėjo 16 d.)

„Jie (Rusijos diplomatai, – 15min) yra profesionalai. Jie išlaiko savo principinę liniją, nepasiduoda. Rusijos diplomatija turi labai gilias tradicijas ir yra labai profesionali. Jie savo principinę poziciją visada reiškia argumentuotai, tiksliai. Nors man jie niekada neužtrenkė durų, bet susitikimai būdavo sunkūs, nes mes turėdavome skirtingas pozicijas, skirtingus argumentus, kartais ir skirtingus faktus apie tai, kas įvyko Mariupolyje ar dar kažkur, kas pirmas iššovė. (…) Bet tam ir ir yra diplomatija, kad sugebėti bendrauti, reikšti savo principinę poziciją nesudeginant tiltų.“ (Interviu 15min, 2018 m. rugsėjo 16 d.)

„Aš puikiai žinau, kaip kai kurios institucijos vertina mano veiklą Rusijoje. Aš buvau persekiojamas, aš buvau įspėjamas, mane buvo grasinama paskelbti non grata. Ir aš žinau, kad FSB ruošiasi man atkeršyti. Aš turiu šią informaciją iš patikimų šaltinių, kurių nenoriu jums atskleisti.

Ir aš žinau, kad FSB ruošiasi man atkeršyti. Aš turiu šią informaciją iš patikimų šaltinių, kurių nenoriu jums atskleisti.

Jeigu specialiosios tarnybos Lietuvos norės apie tai sužinoti, aš joms tą informaciją pateiksiu.“ (Apsilankymas 15min studijoje, 2018 m. rugsėjo 6 d.).

Apie krepšinį su Vladimiro Putino administracijos vadovu Sergejum Ivanovu vykstant karui Ukrainoje ir po jo sekusią kritiką

„Aš reiškiu ES poziciją tiek formalių, tiek neformalių susitikimų metu, o tarp jų – ir sekmadienį įvykusiose krepšinio varžybose, kurios buvo skirtos kaip tik Maskvos universiteto 260 metų įkūrimo progai. O kad tai sutapo su kovomis Mariupolyje, kurios nusinešė daug gyvybių, buvo dar svarbesnė priežastis išsiaiškinti pozicijas ir perteikti žinias prezidento dešiniajai rankai, jo administracijos vadovui ponui S. Ivanovui. (…) Apgailestauju, kad kai kurie politikai, bandydami išnaudoti suprantamas žmonių emocijas dėl karo Ukrainoje, bando sau užsidirbti papildomų balų.“ (Pasisakymas LRT radijo laidoje „60 minučių“, 2015 m. sausio 26 d.)

„Aišku, mums, Lietuvai, karas Ukrainoje ir Krymo aneksija yra labai emocionalus ir jautrus dalykas, ir jei būčiau tik Lietuvos atstovas, ambasadorius, greičiausiai tą dieną nebūčiau žaidęs krepšinio. O jei būčiau žaidęs – būčiau atsiprašęs. Bet aš atstovavau 28 ES valstybes ir buvau įgaliotas visais įmanomais ir teisėtais būdais rinkti informaciją iš tiesioginių šaltinių apie tai, kaip jie galvoja, ką jie galvoja, ką jie sumanė. Krepšinio žaidimas kartu su keliais Rusijos ministrais ir Putino artimiausiu žmogumi man sukūrė tokias prieigas, tokį informacijos šaltinį, kokio joks kitas ambasadorius Maskvoje neturėjo.“ (Interviu 15min, 2018 m. rugsėjo 16 d.)

(Paklaustas, ar žaistų krepšinį su Osamos bin Ladeno atstovu). „Vardan taikos, vardan Lietuvos žmonių saugumo aš žaisčiau ir su nežinau kuo, kad užtikrinčiau, kad Lietuva būtų saugi. Tokia yra diplomato priesaika ir pareiga.“ (Interviu „Laisvės TV“ laidai „Karštos kėdės“, 2018 m. rugsėjo 5 d.)

Nuotr. iš „Facebook“/V.Ušackas žaidžia krepšinį Rusijoje
Nuotr. iš „Facebook“/V.Ušackas žaidžia krepšinį Rusijoje

Apie kaltinimus prorusiškumu

„Negalima manęs vadinti Kremliaus agentu, Putino atstovu, ką kalba kai kurie jau dabar besiskelbiantys kandidatai. Tai žeidžia mane, mano šeimą, draugus, ir tai visiškai neatitinka mano tikėjimo, vertybių ir darbo, kurį aš dariau gindamas Lietuvos ir Europos Sąjungos interesus Rusijoje.“ (Pasisakymas „Delfi Dėmesio centre“, 2018 m. rugsėjo 5 d.)

(Apie komplimentus savo kandidatūrai prorusiškuose portaluose) „Jų noras mane pagirti, puikiai žinot, man tikrai nepadės, tik gali pakenkti. Aš tai matau kaip vieną iš informacinio karo šantažo pasekmių. Gaila, kad kai žmonės, kai kurie politikai, apžvalgininkai yra pakliuvę į tuos spąstus ir puikiai atidirbinėja, patys nesuprasdami, kam.“ (Apsilankymas 15min studijoje, 2018 m. rugsėjo 6 d.).

„Mano pagyrimai – viena iš propagandos dalių. Nes, objektyviai vertinant, bet koks apžvalgininkas, užsienio diplomatas ar Lietuvos pilietis puikiai supranta, kad su Rusijos korta rinkimų nelaimėsi.“ (Apsilankymas 15min studijoje, 2018 m. rugsėjo 6 d.).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius