Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 03 29

Įdomioji 2018-ųjų teismų statistika atskleidžia ir problemas: krūviai, terminai, nuteistųjų gausa

Teisėjai pristatė veiklos rezultatus: teismų reforma užtikrino spartesnį bylų nagrinėjimą, pažymima Nacionalinės teismų administracijos Komunikacijos skyriaus penktadienį paviešintame pranešime.
Teismas
Teismas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

2018 m. Lietuvos teismai gavo beveik 225 tūkst. naujų bylų, per vieną dieną išnagrinėjo 830.

Palyginti su 2017 metais gautų bylų skaičius sumažėjo 10 proc. Praėjusiais metais gauti pirmieji įgyvendintos teismų reformos rezultatai parodė, kad sumažinus teismų skaičių buvo stabilizuotas darbo krūvis ir užtikrintas spartesnis bylų nagrinėjimas teismuose.

„Siekdami, kad teisingumas būtų lengviau prieinamas, prieš dvejus metus ryžomės daugiau nei 50 proc. sumažinti teismų skaičių.

Ryžomės daugiau nei 50 proc. sumažinti teismų skaičių.

Reformos rezultatai parodė reikšmingus rezultatus: teismų reforma užtikrino spartesnį teismo procesą – buvo suvienodintas teismų darbo krūvis. Pavyzdžiui, 2017 m. I pusmetį Kauno apylinkės teisme darbo krūvis žymiai viršijo apylinkės teismų darbo krūvio vidurkį, o įgyvendinus teismų reformą darbo krūvis šiame teisme stabilizavosi ir sumažėjo 14%.

Dėl teismų reformos pernai buvo pradėti organizuoti išvažiuojamieji teismo posėdžiai – teisingumas tapo dinamiškesnis, skaičiuojame gerėjančius klientų aptarnavimo teismuose rezultatus“, – statistiką pristatė Teisėjų tarybos pirmininkas Agminatas Valantinas.

Didžiąją dalį teismuose išnagrinėtų bylų, kaip ir ankstesniais metais, sudarė civiliniai ginčai – jų pernai gauta daugiau nei 175 tūkst., o 37 proc. visų išnagrinėtų civilinių bylų buvo dėl teismo įsakymo išdavimo.

Palyginti su 2017 m., civilinių bylų sumažėjo 12 proc., tipinė civilinė byla teismuose išnagrinėjama per 3 mėnesius.

Gautų baudžiamųjų bylų skaičius pernai siekė beveik 20 tūkst., lyginant su 2017 m. sumažėjo 2 %. 23 proc. nuo visų I instancijos teismuose gautų baudžiamųjų bylų sudarė bylos dėl nusikaltimų ir baudžiamųjų nusižengimų transporto eismo saugumui, net 21 % jų – dėl neblaivių vairuotojų, kurių kraujyje buvo daugiau negu 1,5 promilės alkoholio, bylos.

Tipinė baudžiamoji byla teismuose išnagrinėjama vidutiniškai per 115 dienų.

Tipinė baudžiamoji byla teismuose išnagrinėjama vidutiniškai per 115 dienų.

Pernai teismuose gauta beveik 15 tūkst. administracinių bylų – 28 % daugiau nei 2017 m. Dvejų pastarųjų metų statistika rodo žymų šių bylų mažėjimą – palyginti su 2016 m. išnagrinėtų skaičius sumažėjo beveik 40 proc. Tipinė administracinė byla teismuose išnagrinėjama per 93 dienas.

„Pastaraisiais metais bylų skaičiaus augimas stabilizuojasi. Kaip ir praėjusiais metais pastebimas žmonių noras ieškoti taikaus kompromiso – mediacijos būdu pernai buvo pasiekta daugiau nei 200 taikių susitarimų. Teisminė mediaciją ypač populiari ginčuose dėl šeimos, darbo, verslo ir paveldėjimo“, – akcentavo A.Valantinas.

Pernai, kaip ir kasmet, nuosekliai daugėjo elektroninių bylų skaičius: „Esame 4-ti Europoje pagal galimybę teismui teikti elektroninius dokumentus – elektroninių bylų skaičius pernai siekė 144 tūkst.

Pastebimas didelis elektroninių administracinių bylų I instancijoje skaičiaus augimas – jis pernai siekė 51 % (2017 m. – 15 %), iš viso elektroninės administracinės bylos pernai sudarė 47 % visų administracinių bylų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Algimantas Valantinas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Algimantas Valantinas

Auga ir portalo e.teismas.lt vartotojų skaičius – pernai jis siekė 54 118 (2017 m. – 39 500). Praėjusiais metais suorganizavome 2 kartus daugiau nuotolinių teismo posėdžių, o pagal mūsų sudarytas galimybes gyventojams susipažinti su informacija apie teismų sistemą internetu esame treti Europoje“, – sakė A.Valantinas, apžvelgdamas teismų modernizavimo sritį.

2018 m. už nusikaltimus nuteista beveik 20 tūkst. fizinių ir juridinių asmenų – beveik 1 tūkst. daugiau nei 2017 m. Dažniausiai skirtos bausmės: bauda, terminuotas laisvės atėmimas bei laisvės apribojimas.

2018 m. už nusikaltimus nuteista beveik 20 tūkst. fizinių ir juridinių asmenų.

„Jau ne vienerius metus pirmaujame ES pagal įkalintų asmenų skaičių ir šiuo metu užimame 5 vietą Europoje. Teismuose jau ne vienus metus formuojama praktika, kai, atsižvelgdami į bylos aplinkybes, teismai pirmiausia skiria su laisvės atėmimu nesusijusias bausmes. t. y. esant galimybei bausmės tikslą stengiasi pasiekti kitomis priemonėmis“, – teigė pirmininkas.

Statistika parodė, kad teismams ir toliau pavyksta išlaikyti teismo sprendimo kokybę – tik 1,71 proc. sprendimų nuo 227 tūkst. teismuose išnagrinėtų bylų buvo pakeisti arba panaikinti. Pavyko sutrumpinti ir užsitęsusių bylų nagrinėjimo terminus – baudžiamųjų bylų, nutrauktų suėjus senaties terminui, sumažėjo 22 %. Per pastaruosius trejus metus baudžiamųjų bylų, užsitęsusių ilgiau kaip metus, skaičius sumažėjo daugiau nei 2 kartus, o administracinių bylų – 30 kartų.

„Pernai metais neapleidome savo pozicijų ir išlikome vieni iš sparčiausiai civilines bylas nagrinėjančių teismų Europoje – šiuo metu esame antroje vietoje po Belgijos. 2018 m. bylose prieš Lietuvą Europos Žmogaus Teisių Teisme nebuvo konstatuota nė vieno pažeidimo, susijusio su pernelyg ilgu bylų nagrinėjimu“, – sakė A.Valantinas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Kalinių perkėlimas Pravieniškių pataisos namuose
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Kalinių perkėlimas Pravieniškių pataisos namuose

2018 m. svarbiu iššūkiu teismams tapo įstatymo pakeitimai, kuriais numatytas privalomas profesionalaus psichologo dalyvavimas nukentėjusiųjų ir liudijančių vaikų apklausose. Atsižvelgiant į poreikį pernai teismuose buvo padidintas psichologų skaičius – šiuo metu teismuose dirba 13 psichologų, visuose 12-oje apylinkių teismų atnaujinta vaikų apklausos kambarių infrastruktūra. Iš viso psichologai pernai dalyvavo daugiau nei 1500 apklausų.

Teismo savanorių pagalbos 2018 m. sulaukė 5 tūkst. teismo lankytojų, o šios socialinės iniciatyvos pernai buvo pripažintos vienos pažangiausių Europoje, teismams skyrus prestižinį „Pozityvaus pokyčio“ apdovanojimą už socialines iniciatyvas, kuriančias saugesnę psichologinę aplinką teismo proceso dalyviams.

Ypatingas dėmesys pernai buvo skirtas atviro teismo iniciatyvoms.

2018 m. žiniasklaidos atstovams sudaryta galimybė leisti filmuoti ir įrašyti teismo sprendimų paskelbimą. Sprendimai ir toliau išliko pagrindine teismo žinia – ištisus metus teisėjai visuomenei aiškino savo sprendimus, pateikdami 850 komentarų žiniasklaidai. Pernai minint Lietuvos teismų 100-metį suorganizuota 15 naujų iniciatyvų, kuriose sudalyvavo tūkstančiai moksleivių, senjorų ir kitų lankytojų.

Ištisus metus teisėjai visuomenei aiškino savo sprendimus, pateikdami 850 komentarų žiniasklaidai.

Apžvelgdamas 2019 m. tikslus A.Valantinas akcentavo ir pastarojo mėnesio įvykius bei priemones, kurių buvo imtasi siekiant stiprinti antikorupcinę aplinką teismuose: „Darbą jau pradėjo tarpinstitucinė darbo grupė, vertinanti net menkiausias korupcijos rizikas – jau įvyko pirmasis darbo grupės susitikimas, kurio metu sutarta dėl darbo organizavimo principų, veiklos krypčių.

Prioritetinėmis sritimis numatyti bylų paskirstymo ir teisėjų kolegijų sudarymo klausimai. Taip pat kovo 29 d. vykusioje Teisėjų taryboje buvo pritarta centralizuoto vidinio teismų sistemos kanalo administravimo tvarkos aprašui, kuriuo bus teikiama informacija apie galbūt daromus ar padarytus pažeidimus. Šis kanalas pradės veikti artimiausiu metu.

Ilgąją ataskaitą skaitykite čia.

Trumpąją ataskaitą skaitykite čia.

Su Nacionalinės teismų administracijos ataskaita galite susipažinti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius