Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 04 12

Ieškome kiaulių: Juodšilių pamiškėje kažkas šiukšlina, o savivaldybė tvarkytis nespėja

„Bandome suburti Juodšilių seniūnijos gyventojus bei seniūniją aplinkos tvarkymo darbams. Gal galime tikėtis Jūsų kokios nors pagalbos?“ – toks pagalbos prašymas atskriejo į 15min, kai paskelbėme, kad vėl, kaip jau kelis pavasarius iš eilės, ieškome „kiaulių“. Šiukšlintojų, kurie buitines atliekas, padangas, baldus ir net šaldytuvus palieka bet kur – pamiškėje, šalikelėse ar kaimyno sklype.
Šiukšlės netoli Juodšilių
Šiukšlės netoli Juodšilių / 15min skaitytojos Julijos nuotr.

Juodšiliuose neseniai apsigyvenusi Julija kartu su vaikais mėgsta pasivaikščioti netoliese esančiame miške. Čia jie ir aptiko šiukšlių krūvas.

„Sprendžiant iš vaizdo, šiukšlių yra ir jau senokai gulinčių, ir naujai atsirandančių. Gali būti, kad šiukšlina patys gyventojai, bet kas – mes nežinome. Bandome suburti Juodšilių seniūnijos gyventojus bei seniūniją ir susitvarkyti. Viso miško nesutvarkysime, čia kariuomenės reikia, – nelinksmai juokavo Julija. – Norisi ir savivaldybės dėmesį atkreipti. Visas miškas šiukšlėse paskendęs: drabužiai, buteliai, padangos, baldai...“

Moteris nurodė ir tikslią vietą, kur rado šiukšlių krūvas – tai teritorijos tarp Juodšilių ir Miškinių.

Tvarko nuolat

Vilniaus rajono savivaldybei šiukšlės Juodšilių miške – ne naujiena. Kaip teigia savivaldybės Vietinio ūkio skyriaus specialistai, šioje teritorijoje nuolat atsiranda atliekų. O sklypas yra privatus, nors jo savininkas tvarka nesirūpina.

„Juodšilių seniūnijos pateiktomis žiniomis, metai iš metų tvarkant miškingas pakeles yra sutvarkoma ir nurodyta vieta, nors ji yra privačiame žemės sklype, už kurio priežiūrą ir tvarką yra atsakingas sklypo savininkas. Pranešame, kad dėl šio probleminio klausimo bus pradėta administracinio nusižengimo bylos teisena pagal Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 366 str. (Tvarkymo ir švaros taisyklių pažeidimas). Tyrimą atliks Vilniaus rajono savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyrius“, – teigiama Vilniaus rajono savivaldybės Vietinio ūkio skyriaus pateiktame komentare.

Taip pat seniūnija informavo, kad šioje vietoje ne kartą buvo pastebėti šiukšlintojai, kurie buvo įspėti ir priversti susitvarkyti atliekas, tačiau situacija nesikeičia. „Nurodyta vietovė yra ties Vilniaus miesto ir Vilniaus rajono riba. Šalia, Vilniaus miesto teritorijoje, įsikūrusi sodininkų bendrija, todėl gali būti, kad atliekomis neleistinais būdais atsikrato Vilniaus miesto gyventojai“, – pastebėjo Vilniaus rajono savivaldybės atstovai.

Vilniaus rajone jau nuo 2012 m. įvesta vietinė rinkliava už komunalinių atliekų tvarkymą, visi gyventojai pastaraisiais metais aprūpinti mišrių ir rūšiuotų atliekų surinkimo priemonėmis. „Siunčiant rinkliavos mokėjimo pranešimus visi gyventojai informuojami apie galimybes tinkamai sutvarkyti didelio gabarito atliekas: jas galima nuvežti į 3 Vilniaus rajone veikiančias didelio gabarito atliekų surinkimo aikšteles arba atiduoti, kai vykdomas didelio gabarito atliekų surinkimas apvažiavimo būdu 2 kartus per metus (pavasarį ir rudenį) pagal iš anksto skelbiamą grafiką. Tačiau viskas priklauso nuo žmonių supratingumo ir noro saugoti aplinką“, – tvirtina Vilniaus rajono savivaldybė.

15min skaitytojos Julijos nuotr./Šiukšlės netoli Juodšilių
15min skaitytojos Julijos nuotr./Šiukšlės netoli Juodšilių

Savivaldybė praneša, kad akcijos DAROM 2018 metu numatyta tvarkyti aplinkines teritorijas, todėl gyventojai kviečiami aktyviai prisijungti prie savanorių ir surinkti šiukšles nurodytoje vietoje. O neabejingi gyventojai visada gali pastebėję šiukšlintojus informuoti Vilniaus rajono savivaldybės administracijos Viešosios tvarko skyrių, kad pažeidėjai būtų nubausti.

Pastebėjote – praneškite

15min taip pat kviečia nelikti abejingiems ir kartu sugėdinti šiukšlinančius kiauliukus: fotografuokite viešose vietose ar gamtoje aptiktas šiukšlių krūvas ir siųskite nuotraukas 15min redakcijai el. paštu ieskome@15min.lt.

Nepamirškite pateikti kuo detalesnį vietos aprašymą – galbūt jis ir išduos kaltininką. O gal šiukšlintoją padės atpažinti šiukšlių krūvoje esanti informacija: laiškai, sąskaitos su adresais, nuotraukos ar kita? Nufotografuokite ir atsiųskite 15min, o mes publikuosime jūsų informaciją ir nuotraukas portale bei taip gėdinsime kiaulintojus. Nuotraukas ir pridergtos vietos adresą siųsime už švarą ir tvarką tame rajone atsakingai institucijai.

Jeigu patys pasirūpinsite susitvarkyti aplinką savo mieste ar rajone, atsiųskite nuotraukas, kaip tvarkote aplinką, ir taip pat jas publikuosime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius