Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 01 /13:51

Gimnazijos „be koridorių“ direktorius: „Mes turime pačią geriausią mokyklą pasaulyje“

„Duris Vilniuje atveria visiškai naujos koncepcijos mokykla – ugdymo įstaiga laisvoms, atsakingoms ir kūrybiškoms asmenybėms. Per rekordiškai trumpą 15 mėnesių laikotarpį įgyvendintas mokyklos projektas neabejotinai taps nauju etalonu ateities mokykloms ne tik Vilniuje, bet ir visoje Lietuvoje“, – taip į Pilaitės gimnazijos atidarymą kvietė Vilniaus miesto savivaldybė. O mokyklos direktorius atviras – apie tokią mokyklą galima buvę tik svajoti, tad dabar belieka mokytis ir mokyti.
Pilaitės gimnazijos atidarymo šventė
Pilaitės gimnazija / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Nauja gimnazija Vilniuje – ne kasdien. Todėl į jos atidarymą susirinko ne tik mokyklos ir rajono bendruomenė, bet ir meras Remigijus Šimašius, švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė, Seimo nariai.

Pirmą mokslo metų dieną šventė, o kada čia prasidės pamokos, dar sunku pasakyti. Tebetvarkomi koridoriai, bendro naudojimo erdvės, kai kur klasėse trūksta baldų.

Ne raktas, o kortelė

Ministrė J.Šiugždinienė, sveikindama mokyklos bendruomenę, kalbėjo apie tai, kad „nuostabu, kad tai kitokia mokykla“, mokykla, apie kurią ji pati sakė visą laiką svajojanti ir sapnuojanti.

„Pastatas dar ne viskas, visi tai žinome, bet aš jau matau, kad jūs esate puiki bendruomenė, puikūs mokytojai, vadovas. Su buvusiu vadovu ką tik matematikos problemas aptarėme. Tai linkiu to buvimo tikra bendruomene, kad įneštumėte dvasios, kad šita aplinka, šitos puikios patalpos tiesiog pražystų.

Jos kitokios, jos be koridorių, jos ne skiriančios, bet jungiančios. Galvoju, kad šitoje mokykloje bus vietos visiems vaikams, o mes esame labai įvairūs. Linkiu, kad atsirastų vietos ir mūsų broliams ukrainiečiams“, – kalbėjo ministrė.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Pilaitės gimnazijos atidarymo šventė
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Pilaitės gimnazijos atidarymo šventė

Meras R.Šimašius dėkojo bendruomenei, kuri buvusi labai reikli ir labai įsitraukusi viso proceso metu. Taip pat architektams, kuriems „pavyko sukurti mokyklą be koridorių“, projekto vadovams ir rangovams, nes esą atidarant naujas ar rekonstruotas mokyklas nuolat yra streso prieš Rugsėjo 1-ąją, o šiuokart jo tiesiog mažiau.

„Iš mūsų pusės tokia proga reikia ką nors pažadėti, tai ačiū Dievui nebereikia žadėti, kad bus sporto salėje kamuolių ar tualetinio popieriaus, nes bus tikrai. Ką galime padaryti, tai kad ir fizine prasme apie šią mokyklą keisis aplinka. Su kunigu Ričardu aptarėme, kaip bažnyčios prieigos atrodys, gatvės keičiasi. Viskas tik į gera. Galime pažadėti, kad skleisime tą mintį ir kitoms bendruomenėms“, – kalbėjo meras.

O mokyklos direktorius Mindaugas Briedis atidarymo proga pasakė paprastai: „Mes turime pačią geriausią mokyklą pasaulyje, tai yra tiesa ir ji dar kurį laiką bus pati geriausia.“

Statytojai direktoriui įteikė ne simbolinį raktą, kaip būdavo įprasta, o įrėmintą įėjimo kortelę – jos reikės kaskart ateinant į mokyklą, o ne kokio nors rakto.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Pilaitės gimnazijos direktorius Mindaugas Briedis
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Pilaitės gimnazijos direktorius Mindaugas Briedis

Diskutuota ilgai

Ilgos diskusijos iki sprendimo dėl naujos mokyklos statybų, daugelį sužavėję projektavimo konkurso rezultatai ir sparčios pačios statybos. Taip trumpai galima apibūdinti tai, kas vyko nuo maždaug 2017 metų, kai spręsta, kokia mokykla iškils Pilaitėje – savivaldybės ar Vilniaus arkivyskupijos įsteigta.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Pilaitės gimnazija
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Pilaitės gimnazija

Tuomet su Pilaitės bažnyčios klebonu Ričardu Doveika už katalikiškos mokyklos idėją pasisakė ir buvęs premjeras Saulius Skvernelis. Bendruomenėje atsirado palaikančių abi puses, tačiau galų gale priimtas sprendimas statyti valstybinę mokyklą.

Būsimosios gimnazijos architektūrinį konkursą laimėjo studija „DO architects“, pasiūliusi itin modernios, šviesios ir jaukios mokyklos projektą.

Kaip 2020 metų lapkritį sakė buvęs vicemeras, dabar Seimo narys Vytautas Mitalas, „yra numatyta pagal projektą visa rangos darbų trukmė maždaug 18 mėnesių, tai 2022 metų rudenį yra realu turėti mokyklą“.

Liko tik mokytis ir mokyti

Planas čia pradėti mokslo metus laiku pavyko. Bent jau šventė tikrai vyksta, o ugdymui irgi baigiamos sutvarkyti paskutinės detalės.

„Bėda yra ta, kad turime užleisti anas patalpas kitai mokykloje ir liekame truputį pakabinti ore. Bet nieko tokio, išgyvensime. Visi labai pozityvūs – ir mokytojai, ir vaikai.

Vien ta žinia, kad mes einame į naują mokyklą, mums davė beveik 300 naujų mokinių, mūsų mokinių skaičius išaugo vos ne 50 proc. Visi nori mokytis moderniausioje, geriausioje, labiausiai pritaikytoje mokykloje, nes tokios mokyklos dar Lietuvoje nebuvo.

Kalbėjome ir su meru, turėjau tokį projektą, esu aplankęs daugybę Europos mokyklų, kažkaip vis galvojau, kada mes galėsime tokią mokyklą turėti Lietuvoje, tai dabar nuo rugsėjo 1-osios turėsime net geresnę, negu kai kuriose Europos valstybėse“, – prieš Rugsėjo 1-ąją 15min sakė Pilaitės gimnazijos direktorius M.Briedis.

Jis pripažino ir tai, kad naujoji mokykla kelia kartelę ir ugdymo procesui bei jo organizavimui: „Dabar liko tik mokytis ir mokyti.“

Tad kuo ši mokykla ypatinga?

Pirmiausia tuo, kad nė iš tolo neprimena įprastų sovietinių dėžučių, kokių gausu ir Vilniuje, ir visoje Lietuvoje.

Erdvės viduje irgi sudėliotos kitaip – niūriems koridoriams vietos nelikę.

Gimnazija suplanuota tūkstančiui vaikų, tikimasi, kad per artimiausius kelerius metus tiek jų ir lankys. Šiuos mokslo metus čia pasitinka apie 730 mokinių.

Pirmajame aukšte – specializuotos klasės (konstrukcinių medžiagų dirbtuvės, skaitmeninių technologijų laborotorija ir mokomoji virtuvė), sporto salės, kurių įvairių dydžių bus penkios. Taip pat, kaip sakė direktorius, gražiausia mokyklos erdvė – amfiteatras.

Aktų salė bus pritaikoma įvairioms veikloms. Siekiant išnaudoti erdvę planuojama įrengti mobilią surenkamą sceną, lengvai transformuojamą pertvarą tarp valgyklos ir aktų salės, bei mobilias kėdes. Bendras žiūrovų skaičius iki 300.

Chemijos, fizikos ir biologijos klasių su 30 vietų vaikams su visa įranga bus po dvi, informacinių technologijų – šešios.

Net valgykla ne tokia kaip įprasta: tai būsiąs mokyklos maisto blokas mokiniams ir darbuotojams, su virtuvės patalpomis ir valgyklos sale, o taip pat savitarnos-maisto pasišildymo zona.

Gimnazijos sklypas sudalintas į 5 zonas, jame iš pietų į šiaurę rikiuojasi pats pastatas, rekreacinis mokyklos parkas, sporto aikštynai, automobilių pravažiavimas ir viešas laisvalaikio parkas.

Sportuoti irgi vietos bus – 3 tūkst. kv. m futbolo aikštelė, didesnė nei 450 kv. m universali aikštelė, ilgesnis nei 100 m bėgimo takas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius