Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Saulius Skvernelis pilaitiškiams dėl katalikiškos mokyklos: ką jums blogo padarė Bažnyčia?

Saulius Skvernelis antradienio popietę aplankė savo rinkėjus – Pilaitės gyventojus. Į šį susitikimą bendruomenę pakvietė Pilaitės parapija. Kalbėta daug ir emocingai, ypač apie mokyklos statybas šalia kylančios Šv. Juozapo bažnyčios. Premjero nuomonė dėl šito klausimų nekelia: mokyklos rajonui reikia kuo greičiau, nesvarbu, ar ją statys savivaldybė, ar Vilniaus arkivyskupija. Tik savivaldybės galimybėmis jis linkęs abejoti, net pasiūlė lažintis, kad miestui nepavyks.
Saulius Skvernelis ir Ričardas Doveika
Saulius Skvernelis ir Ričardas Doveika / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Pilaitiškiai progos susitikti su savo išrinktu Seimo nariu nepraleido – vidury darbo dienos (susitikimas prasidėjo 15 val.) gyventojų prisirinko pilna parapijos namų salė. Daugiausiai buvo pagyvenusių, pensinio amžiaus žmonių, tačiau laiko susitikimui rado ir jauni tėvai.

Alternatyva netinka

Pastarieji čia atėjo dėl būsimosios mokyklos. Klausimas, ar Pilaitėje mokyklą statyti turi savivaldybė, ar Vilniaus arkivyskupija, išsakiusi tokį norą, gerokai sukiršino bendruomenę. Dalis, ypač susijusi su oficialiąja Pilaitės bendruomene, linkusi palaikyti arkivyskupijos norą čia steigti katalikišką ugdymo įstaigą. Kiti gyventojai, daugiausia – susibūrę į grupę socialiniame tinkle „Facebook“, laikosi nuomonės, kad valstybiniame sklype turi stovėti valstybinė mokykla, o arkivyskupija turi rinktis kitą vietą.

Vilniaus savivaldybė antradienio rytą paskelbė apsisprendusi, kad Tolminkiemio gatvėje, pačiame Pilaitės centre, pati statys naują mokyklą, kurioje galės mokytis daugiau kaip 700 mokinių, taip pat planuojami ir du darželiai. Kaip tik šiame sklype, šalia kylančios bažnyčios, statybų norėjo imtis ir Vilniaus arkivyskupija, kuriai miestas siūlo kitą variantą – teritoriją tarp Pilaitės prospekto ir Sidaronių gatvės, netoli Valstybės saugumo departamento.

Pilaitės parapijos klebonas Ričardas Doveika apie alternatyvų pasiūlymą nė girdėti nenori. Jo teigimu, Tolminkiemio gatvėje galėtų įsikurti katalikiškas centras su bažnyčia, mokykla, galbūt ir senelių globos įstaiga, o kitas sklypas arkivyskupijai paprasčiausiai netinka – esą ten savivaldybė vieną dieną stato naują Autobusų stotį, kitą – mokyklą. Kunigas čia supainiojo du sklypus Pilaitės prospekte, tačiau ir į tai nei premjeras, nei didžioji susirinkusiųjų dalis nesureagavo – salėje pasigirdo plojimai ir pritarimo šūksniai.

Anot kunigo, Vilniaus arkivyskupija turi finansinių išteklių statyti naują mokyklą – tam būtų panaudotos lėšos iš specialių fondų, skirtų būtent katalikiškoms ugdymo įstaigoms plėtoti. O su savivaldybe apie mokyklos statybas Pilaitėje kalbėti pradėta dar 2016 metais, tikrai ne tuomet, teigė R.Doveika, kai savivaldybė paskelbė apie savo planus, o bendruomenė sujudo.

Sklypas prie VSD arkivyskupijai netinka – esą ten savivaldybė vieną dieną stato naują Autobusų stotį, kitą – mokyklą.

Toliau nuo Pilaitės mokyklą kun. R.Doveika siūlo statyti pačiai Vilniaus savivaldybei. O S.Skvernelis iš viso abejoja miesto gebėjimais mokyklą pastatyti. Jis net pasiūlė lažintis, kad 2019 metais statybos neprasidės, nors kaip tik taip žada Remigijus Šimašius.

S.Skvernelis arkivyskupijos pusėje

Premjeras pasigedo Vilniaus savivaldybės sprendimų dėl ugdymo įstaigos. Neva antradienį išplatintas tik pranešimas spaudai, kuris nėra joks dokumentas. Miestas projektuoti mokyklą dar tik pradės, neparengtas investicinis projektas, o kitų metų valstybės investicijų programoje nenumatyta pinigų šioms statyboms.

Tuo tarpu, anot S.Skvernelio, jeigu mokyklą statys Vilniaus arkivyskupija, ugdymo procesas prasidės jau ateinantį rugsėjį – lygiagrečiai bus statoma mokykla.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Sklypas, kuriame turėtų iškilti Pilaitės mokykla
Luko Balandžio / 15min nuotr./Sklypas, kuriame turėtų iškilti Pilaitės mokykla

„Mano nuomone, poreikis matosi ir yra būtina infrastruktūros plėtra. Kas ką padarys, man asmeniškai didelio vertybinio skirtumo nėra, svarbu, kad būtų kur mokytis, nereikėtų antroje pamainoje mokytis, nebūtų perkrautos ugdymo įstaigos. Jeigu kažkas mano, kad katalikiška mokykla su tokia pakraipa yra blogis, kad bus mokoma blogų dalykų arba per prievartą visus darys gerais katalikais, tai kaip suprantu, to tikrai nėra.

Kas ką padarys, man asmeniškai didelio vertybinio skirtumo nėra, svarbu, kad būtų kur mokytis, nereikėtų antroje pamainoje mokytis, - sakė S.Skvernelis.

Finansinė našta negultų tėvams ant pečių, nes pilnas išlaikymas būtų arkivyskupijos, ne iš tėvų aukų lėšos. Kita vertus, nežinau, kur čia yra problema ar ne problema kalbant apie katalikiškas mokyklas. Į tą pačią Jėzuitų gimnaziją patekti daromi įvairiausi žygiai ir požygiai, tai kodėl, jeigu ten yra toks blogis“, – kalbėjo premjeras.

Vis dėlto S.Skvernelis pabrėžė, kad sprendimą turi priimti savivaldybė, Vyriausybė tegali išklausyti visas nuomones. O bendruomenei jis pasiūlė susitarti, kadangi jeigu ginčai tęsis – mokyklos iš viso nebus. Sulaukęs gana aštrių klausimų apie tai, ar valstybiniame sklype nebūtų vis dėlto geriau statyti pasaulietišką mokyklą, S.Skvernelis ne mažiau emocingai paklausė: „Ką jums ta Bažnyčia blogo padarė?

R.Doveika: „Dovana miestui pasiūlyta“

Susitarti lengva nėra. Kritiškai nusiteikusius tėvus, norinčius valstybinės mokyklos, tildė tų, kurie norėtų katalikiškos įstaigos, balsai.

Sklypas šiuo metu pagal panaudos teisę priklauso miestui. R.Doveika tvirtina, kad jeigu mokyklą būtų leista statyti Vilniaus arkivyskupijai, šalia tikrai neatsirastų jokių komercinės paskirties patalpų, tarkim, šarvojimo salių ir pan. „Dovana miestui pasiūlyta, dovana bendruomenei pasiūlyta, jeigu tos dovanos nereikia, jeigu ta dovana yra per menka, nereikalinga, ne laiku ir ne vietoje, manau, tikrai arkivyskupija ras būdų, Pašilaičiuose statoma ir kitur, tai arkivyskupijos, Bažnyčios švietimo misija tikrai tęsis ir niekas jos nesustabdys“, – tikino R.Doveika.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Statoma Pilaitės bažnyčia
Luko Balandžio / 15min nuotr./Statoma Pilaitės bažnyčia

Vilniaus savivaldybė antradienį pranešė numatanti, kad naujos mokyklos projektavimas užtruks iki kitų metų rudens, o statybos prasidės 2019 m. pradžioje. Planuojama, kad naujojoje mokykloje galėtų mokytis apie 700 mokinių.

Šiuo metu Pilaitėje veikia dvi savivaldybės bendrojo ugdymo mokyklos – M.Mažvydo progimnazija ir Pilaitės gimnazija, jose mokosi 2028 mokiniai (78 klasių komplektai) ir viena priešmokyklinukų grupė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius