Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 04 05

„Imuniteto pasas“ žadamas liepą, bet dar neaišku, koks žmogus bus laikomas „saugiu“

Europos Sąjungos šalyse galiojantį, validuotą skaitmeninį žaliąjį pažymėjimą, dar vadinamą „imuniteto pasu“, Lietuva ketina turėti liepą, sako Sveikatos apsaugos ministerijos kanclerė Jurgita Grebenkovienė. Pasak premjerės Ingridos Šimonytės, dar neaišku, koks žmogus epidemiologiniu požiūriu bus laikomas „saugiu“, kas esą ir turėtų atsispindėti „imuniteto pase“.
Keleivių COVID-19 testavimo paslaugos
Keleivių COVID-19 testavimo paslaugos / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Iki tol Lietuva versis su nevaliduotais pažymėjimais.

„Iki balandžio mėnesio pabaigos ketiname realizuoti nacionalinį skiepijimo pažymėjimą apie vakcinaciją, tačiau be validavimo. Tai reiškia, kad nebus QR kodo.

O jau gegužės mėnesį ketinama realizuoti skaitmeninį žaliąjį pažymėjimą irgi be validavimo“, – trečiadienį per Seimo Sveikatos reikalų komiteto posėdį teigė J.Grebenkovienė.

Paklausta, kokia nauda iš šių dviejų nevaliduotų pažymėjimų bus gyventojams, SAM kanclerė atsakė, jog jie susies informaciją apie abu skiepus nuo COVID-19.

„Tokio sertifikato nauda būtų ta kad, jis apimtų abu skiepus. O dabartinės pažymos pažymi kiekvieno atskiro skiepijimo faktą“, – nurodė ji.

J.Grebenkovienė teigė, kad pagrindinis skaitmeninio žaliojo pažymėjo tikslas – „užtikrinti žmonių laisvą judėjimą, nesukeliantį rizikos kitų asmenų sveikatai“.

„Šalies sertifikatas apims tris aspektus: skiepijimąsi, persirgimą ir tyrimų rezultatus.

Sertifikatas remsis trimis pagrindiniais dalykais: minimaliu duomenų rinkiniu, kuris turi būti vienodas visose šalyse, standartiniu unikaliu sertifikato identifikatoriumi, kalbame ir apie unikalų dokumento vieną numerį, ir pasitikėjimo tinklu, kuris užtikrins išduodamų pažymėjimų autentiškumą“, – pasakojo SAM kanclerė.

Skaitmeninius žaliuosius pažymėjimus, pasak jos, planuojama turėti liepą.

Tokius sertifikatus turėtume turėti apie liepos mėnesį.

„Skaitmeninio pažymėjimo įdiegimas, pagal esamas specifikacijas, užtruks apie tris mėnesius. Tokią specifikaciją jau planuojama turėti balandžio mėnesį, o tai reiškia, kad tokius sertifikatus turėtume turėti apie liepos mėnesį“, – teigė J.Grebenkovienė.

Registrų centras, jos teigimu, jau atlieka būtinus darbus:

„Šiuo metu Registrų centras vykdo duomenų sugretinimą ir sujungimą <...> iš duomenų bazių.“

Šiuo metu versimės su laikinais sprendimais, tikino SAM kanclerė.

„Gyventojai e.sveikatoje gali pasiekti medicinines pažymas ir įrašus apie pasiskiepijimo atvejį, taip pat apie neigiamą laboratorinį tyrimo atsakymą“, – teigė ji.

Yra klaustukų

Seimo Sveikatos reikalų komiteto posėdyje dalyvavęs sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys, kalbėdamas apie „imuniteto pasą“, teigė, jog šalys narys svarsto, ar tikrai į jį įtraukti informaciją apie tyrimus.

„Klaustukai kabo dėl bet kokio testavimosi, nes pasidarymas testo nereiškia, kad kitą valandą esi neužsikrėtęs“, – sakė jis.

Premjerė I.Šimonytė užsiminė, jog dar neaišku, koks žmogus epidemiologiniu požiūriu bus laikomas „saugiu“, kas esą ir turėtų atsispindėti „imuniteto pase“.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė

„Kiek laiko turės būti praėję po kiekvienos vakcinos, kiek laiko po persirgimo galime fiksuoti, kad žmogus turi imunitetą. Kad šiuos parametrus paėmus iš e.sveikatos žmogui galėtume suteikti galimybę ar laisviau judėti, ar dalyvauti kokiuose nors renginiuose“, – per spaudos konferenciją trečiadienį komentavo I.Šimonytė.

Apie tai, kaip atrodys skaitmeninis žaliasis pažymėjimas ir kas juos gaus, daugiau skaitykite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius