Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 06 23 /10:05

Iš Kauno atvykę protestuotojai prie Vyriausybės pasistatė palapines: reikalauja atšaukti Darbo kodeksą

Trečiadienį judėjimas „Gyvenimas per brangus“ atsikraustė į Vilnių ir užėmė Vyriausybės pastato prieigas. Savaitę Kauno miesto sode palapinėse gyvenęs jaunimas po to, kai Seime buvo priimtos Darbo kodekso pataisos, nutarė vykti į Vilnių ir nesitraukti tol, kol įstatymas nebus atšauktas.
Iš Kauno protestuotojai atsikraustė į V.Kudirkos aikštę ir apsigyveno prie Vyriausybės rūmų
Iš Kauno protestuotojai atsikraustė į V.Kudirkos aikštę ir apsigyveno prie Vyriausybės rūmų / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Papildyta 10:04 val. Protestuotojų nevaikys

Premjero atstovė spaudai Evelina Butkutė-Lazdauskienė BNS sakė, kad protestuotojai nebus vaikomi, kol akcija bus taiki, nors ji ir nesankcionuota.

„Ten yra maždaug keliasdešimt žmonių, bet kol protestas taikus, niekas nesiims jų vaikyti“, – aiškino ji.

E.Butkutė-Lazdauskienė, Vyriausybės vicekancleris Rimantas Vaitkus ir premjero patarėjas Audrius Misevičius ketvirtadienį susitiko su akcijos dalyviais, tačiau protestuotojai esą nelinkę diskutuoti.

Jie visiškai neatkreipia dėmesio į tai, ką mes sakome, kad iš tikrųjų demokratija Lietuvoje yra, visus metus buvo diskutuota dėl šito Darbo kodekso.

„Iš principo prie Vyriausybės protestuojantis jaunimas nėra nei Lietuvos studentų sąjungos, nei profesinių sąjungų atstovai. Kiek mes supratome, tai yra nepriklausomas judėjimas, nors realiai nė vienas asmuo neprisistatė. Kas yra įdomu, šitą nesankcionuotą protestą pradėjęs jaunimas neturi jokių raštiškų argumentų, kodėl jiems netinka tas naujasis Darbo kodeksas.

Vienintelis jų argumentas – kad jis yra liberalus, anot jų, darbuotojų teisės yra pažeidžiamos. Ir jie visiškai neatkreipia dėmesio į tai, ką mes sakome, kad iš tikrųjų demokratija Lietuvoje yra, visus metus buvo diskutuota dėl šito Darbo kodekso“, – sakė patarėja.

Ji teigė susidariusi įspūdį, kad protestuotojai prie Vyriausybės įsikūrė ne vienai dienai. Jie čia pasistatė palapines, atsinešė maisto, termosų.

„Mes labai apgailestaujame, kad jaunimas nesidomi, kas yra tame Darbo kodekse, akivaizdu, kad jie net nežino, kuo tai būtų gerai studentams, kad yra sumažinta administracinė ir biurokratinė našta, kad jaunimas gali greičiau įkurti įmonę, paprastesnė yra darbuotojų pasamdymo tvarka, kad bus naujų įdarbinimo formų, laisvesnis darbo grafikas ir būtent studijuojančiam jaunimui tai būtų labai patogu, jis galėtų dirbti trumpesnę darbo dieną, kintančiu grafiku ir derintis prie paskaitų ir mokslų“, – aiškino E.Butkutė-Lazdauskienė.

Ragino nelikti abejingiems

Aktyvistai socialiniuose tinkluose ragina nelikti abejingiems.

„Seime priimtas Darbo kodeksas yra kenksmingas visiems Lietuvos žmonėms, dirbantiems pagal bet kokią sutartį. Politikai visiškai neatsižvelgė į dirbančiųjų, profsąjungų ir bendrai Lietuvoje gyvenančių žmonių interesus, į jų gerovę, visi pasiūlymai naudingi darbuotojams buvo atmesti ir nesvarstomi. Jie mums neatstovauja, todėl kovojam už savo teises patys. Mes niekur nesitrauksim“, – rašoma judėjimo puslapyje feisbuke.

Apie šimtas žmonių, susirinkę Vinco Kudirkos aikštėje nutarė palapinėse gyventi tol, kol valdžia neatkreips dėmesio į reiškiamą poziciją. Vėliau persikraustę prie pat įėjimo į Vyriausybę protestuotojai sulaukė ir policijos dėmesio.

Pareigūnai buvo pasitikti šūkiais „Mes nevergausim ir niekur nesitrauksim“, „Naujas DK – ne mūsų valia“. Šie informavę susirinkusiuosius, jog jie pažeidžia įstatymais nustatytą atstumą iki Vyriausybės, pasitraukė.

Pasak protesto organizatorių, ketvirtadienį bus bandoma sutrukdyti valdžios atstovams pakliūti į pastatą.

Akciją ketvirtadienį sukritikavo Aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas, stebėdamasis, kodėl šie protestuotojai savo pozicijos ir pasiūlymų nepateikė dar svarstant projektą Seime.

„Reikšti savo nuomonę, pasirinkti būdus protestuoti yra jų teisė. Apskritai, kad jaunimas turi poziciją, labai sveikinu. Bet aš manau, kad prieš tokias akcijas reikia padaryti visą kitą, visus namų darbus, tartis, teikti siūlymus, gauti atsakymus. Aš nejutau viso to proceso metu jaunimo aktyvumo: buvo profsąjungos, buvo kiti dariniai, bet šita grupė kažkaip dabar tik atsibudo“, – Žinių radijui sakė K.Trečiokas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius