Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 01 18 /13:51

Iš NMA atleistas Erikas Bėrontas: jokios papildomos informacijos apie save iš ministro negavau

Trečiadienį iš vadovo pareigų Nacionalinėje mokėjimo agentūroje (NMA) atleistas Erikas Bėrontas kol kas nežino, ar skųs žemės ūkio ministro Broniaus Markausko sprendimą. Jis teigia, kad apie jokią papildomą informaciją, apie kurią vakar kalbėjo ministras, susitikime jis nebuvo informuotas. E.Bėrontas 15min tikino nesuprantantis, kaip jis Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vykdomame ES lėšų švaistymo tyrime galėjo tapti specialiuoju liudytoju, ir garantavo, kad įtariamuoju tikrai netaps.
Erikas Bėrontas
Erikas Bėrontas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Ketvirtadienį, paskutinę darbo dieną NMA, išplatintame pranešime jis vardijo, kiek daug per ketverius metus spėjo nuveikti NMA, dėkojo bendražygiams ir gyrė ministrą B.Markauską, kuris, kaip teigia E.Bėrontas, įrodė esąs žemdirbių pusėje.

Dėl kreipimosi į teismą E.Bėrontas turi apsispręsti per 30 dienų, tačiau jis tikino šiuo metu apie tai dar negalvojantis, nes paskutinę dieną darbe reikia dar daug ką nuveikti.

„Dėl tolesnių savo veiksmų sprendimo dar nesu priėmęs – kaip vadovas suprantu ministro sprendimą dėl atleidimo, tačiau kaip teisininkas vertinu šį klausimą kaip politinį“, – ketvirtadienį išplatintame pranešime teigė E.Bėrontas. Jis pabrėžė, kad naujų aplinkybių, kodėl jis būtų turėjęs atsistatydinti, neatsirado.

Apie jokią papildomą informaciją ministras neužsiminė

Nors trečiadienį B.Markauskas teigė gavęs papildomos medžiagos apie NMA vadovą ir esą dėl to pakeitęs nuomonę, ketvirtadienį 15min paklaustas, ar ministras paaiškino, kokia tai per informacija ir iš kur ji, E.Bėrontas atsakė neigiamai.

„Dėl informacijos, kuri jo gauta, tai aš jokios papildomos informacijos negavau, nemačiau, neturiu nieko (...) Priežasčių tikrai ne (nenurodė – aut.), – sakė jis. – Aš suprantu ministrą šioje situacijoje, iš tikrųjų kai kalbama apie tai, kad pavaldinys turi dirbti, ar neturi dirbti, ministras kito pasirinkimo neturėjo paprasčiausiai."

E.Bėrontas ir išplatintame pranešime tikino, kad neatsirado jokių naujų aplinkybių, dėl kurių jis turėtų atsistatydinti savo noru.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Bronius Markauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Bronius Markauskas

„Taigi mano vadovas priėmė principingą sprendimą mane atleisti. Atleidimo priežastis – „sudėtingas vadovo darbas ir susiklosčiusios aplinkybės“, – pranešime teigia E.Bėrontas.

Anot E.Bėronto, jis pareigas turi palikti dėl susiklosčiusios situacijos.

„Apmaudu, kad tiek daug lemia tik gandais paremti pasisakymai viešojoje erdvėje. Į pastaruoju metu viešojoje erdvėje keliamus klausimus atsakiau spaudos konferencijoje“, – pranešime cituojamas jis.

E.Bėrontas tvirtino, kad jo kadenciją ministras pratęsė Valstybės tarnybos įstatyme nustatyta tvarka, teisėtai ir teisingai, atsižvelgdamas į pažymas, kurios nekėlė abejonių dėl skyrimo antrai kadencijai.

„Pratęsdamas kadenciją, jis taip pat įvertino ir mano atliktus darbus, pasiektus rezultatus. Deja, patekau į politinių diskusijų tarp valdančiųjų ir opozicijos sūkurį. Tad suprantama, kad ministras neturėjo kito pasirinkimo“, – tvirtina jis.

Vardindamas gerus darbus jis minėjo ir sutrukdymą neteisėtai naudoti ES paramą.

„Užkardytas ne vienas bandymas neteisėtai pasinaudoti parama, įskaitant ir žiniasklaidoje eskaluojamus Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos įvardintus projektus, kuriems parama skirta dar man nevadovaujant NMA, ir dėl kurių agentūra visais atvejais pritaikė griežtas sankcijas – informavo teisėsaugą, nutraukė paramos sutartis, susigrąžino paramą, o susijusiems asmenims parama nebuvo skirta (pvz., laimėtas teisminis procesas beveik dėl 3 mln. eurų neišmokėjimo vienam iš susijusių žemės ūkio kooperatyvų, kitam kooperatyvui panaši suma nebuvo skirta). Pasiekti ir viršyti visi NMA iškelti tikslai“, – teigia jis.

E.Bėrontas dar kartą pabrėžė, kad kartu su ministru jam pavyko supaprastinti paramos administravimą, sustiprinti prevenciją ketinantiems piktnaudžiauti parama.

„Taip pat labai džiaugiuosi ryžtingu sprendimu pagaliau patvirtinti kooperatyvų ir žemės ūkio bendrovių registrus, reikalingą teisyną, be kurių NMA negalėjo užtikrinti tinkamo susijusių įmonių nustatymo, o tai lėmė 11 mln. eurų sankciją už 2010–2012 m. Šie pokyčiai leis išvengti sankcijų Lietuvai ateityje. Kartu dirbdamas, tikrai įsitikinau, kad Bronius Markauskas yra žemdirbių pusėje“, – aiškino jis.

Neįsivaizduoja, kaip tapo specialiuoju liudytoju

Daugiau apie FNTT atliekamą tyrimą, kuriame kaip specialusis liudytojas apklaustas E.Bėrontas, galite perskaityti čia.

E.Bėrontas 15min sakė, kad su ministru anksčiau kalbėta, kad jeigu jo statusas byloje pasikeis į įtariamojo, jis iškart trauksis.

„Taip, kad tokiu atveju parašysiu pareiškimą, ar būsiu nušalintas nuo darbo, dėsiu pastangas pats išeiti. Bet tokių aplinkybių nėra ir ne kartą sakiau, kad toje byloje jokių negali būti absoliučiai įtarimų, nes tai yra – ką aš ten esu matęs, ir juo labiau visus tuos tyrimus esame perdavę patys FNTT, patys esame atidavę tas įmones, įtarę nusikalstamą veiką, mano parašu darbuotojai yra iškeliavę į STT, kurie galimai bendradarbiavo su konsultantais, su įmonių atstovais. Nežinau, kaip aš galėjau toje byloje būti atsiradęs kaip specialusis liudytojas, neįsivaizduoju, tikrai neįsivaizduoju“, – teigė jis.

Siūlė trauktis pačiam

Žemės ūkio ministras B.Markauskas trečiadienio vakarą pasiūlė E.Bėrontui trauktis savo noru, nes esą gavo papildomos informacijos apie jį. Kokios – ministras nedetalizavo.

Tačiau jau po trečiadienio vakarą žiniasklaidoje atsiradusio premjero Sauliaus Skvernelio pareiškimo, kad E.Bėrontas kenkia NMA darbui, tapo aišku, jog poste jis nebeužsibus. Taip ir įvyko, trečiadienio vakarą pranešta, kad jis atleistas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius