TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 01 20

D.Gineikaitė teisme aiškino, kad burnos skalavimo skystis galėjo iškraipyti alkotesterio parodymus

Trečiadienį Kauno apylinkės teisme pradėta nagrinėti gruodžio 19 dieną eismo įvykį laikinojoje sostinėje sukėlusios ir į kraujo tyrimų klastojimo skandalą įsinarpliojusios buvusios Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) direktorės Daivos Gineikaitės byla. Teisme D.Gineikaitės advokatas pageidavo uždarų posėdžių ir pateikė versiją, kas galėjo iškraipyti alkotesterio parodymus.

Moteriai iškelta byla už ATPK 127 straipsnio 3 dalyje nurodytą Kelių eismo taisyklių pažeidimą, sukėlusį nežymų sveikatos sutrikdymą arba nulėmusį turto sugadinimą. 

Buvusi NŽT vadovė 34-erių D.Gineikaitė į bėdą pakliuvo tuomet, kai gruodžio 19 dieną, kiek po vidurdienio, Kauno Savanorių prospekte, galimai neblaivi pateko į avariją: persirikiuodama savo vairuojamu „Nissan Qashqai“, atsitrenkė į greta ta pačia kryptimi važiuojantį automobilį „Mitsubishi Outlander“, kurį vairavo 38-erių metų vyras.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Daiva Gineikaitė Kauno teisme
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Daiva Gineikaitė Kauno teisme

Eismo įvykio metu žmonės nenukentėjo. Tai tebuvo smulki techninė avarija, tačiau „Mitsubishi“ vairuotojas suabejojo D.Gineikaitės blaivumu. Buvo iškviesta policija, kuri alkotesteriu tuometei NŽT vadovei nustatė vidutinį girtumo laipsnį.

D.Gineikaitės advokatas paprašė, jog toliau byla būtų nagrinėjama uždaruose posėdžiuose.

Tik prasidėjus posėdžiui, D.Gineikaitės advokatas paprašė, jog toliau byla būtų nagrinėjama uždaruose posėdžiuose. Dėl to, kad gali būti analizuojamas kaltinamosios privatus gyvenimas, sveikatos būklė, o ji šiuo metu nebėra viešas asmuo.

Teismas prašymo netenkino.

Advokatas pateikė ir dar vieną prašymą. Kreiptis teismui į STT, kad būtų pateikti gynybai reikalingi dokumentai iš ikiteisminio STT tyrimo. Kadangi šiame tyrime jo ginamajai nėra pareikšti kaltinimai, ji negali susipažinti su svarbia medžiaga dėl kraujo tyrimų rezultatų. Tol, kol bus gauti šie dokumentai, advokatas prašė bylos trečiadienį nenagrinėti. STT yra pradėjusi ikiteisminį tyrimą dėl galimo D.Gineikaitės kraujo tyrimų klastojimo. Kauno klinikinėje ligoninėje rasti du D.Gineikaitės kraujo mėginiai – viename rasta alkoholio, o kitame – ne.

Pateiktas ir trečiasis prašymas: prijungti prie šios bylos ir D.Gineikaitės atleidimo faktą įrodančius dokumentus bei burnos skalavimo skysčio „Listerine“ aprašymą. Advokatas netgi užsiminė, jog aprašymą, koks tai per skystis, galima rasti „Vikipedijoje“. Ten rašoma, kad šis burnos skalavimo skystis savo sudėtyje turi šiek tiek alkoholio.

D.Gineikaitė dėl avarijos kaltę pripažįsta. Tikina pripažinusi jau įvykio vietoje. Ginčija ji tik alkotesterio parodymus bei girtumo faktą.

„Neįvertinau automobilių greičio skirtumo. Išvažiuojant iš Kauno visuomet susidaro spūstis. Norėjau persirikiuoti iš antros į trečią juostą. Negalvojau, kad taip greitai privažiuos kitas automobilis. Beje, vairuotojas, išlipęs iš jo, iškart į mane kreipėsi vardu. Nors toli vienas nuo kito buvome. Aš jo nepažįstu, tad tai sukėlė įtarimą. Pripažinau kaltę iškart. Pasiūliau pildyti dokumentus. Žadėjau jam atlyginti žalą. Tačiau vairuotojas iškvietė policiją“, – teisme kalbėjo D.Gineikaitė.

TAIP PAT SKAITYKITE: Kefyras, gira, gudobelių ekstraktas – ar jų pavartojus galima „pripūsti“ į alkotesterį?

Atvyko policija. Eismo įvykio vietoje, D.Gineikaitės teigimu, ji išbuvo apie valandą. Jai neleista iškart vykti į ligoninę. Užtruko ir sugadintos mašinos pridavimas į servisą. Nežinojo ji, ir į kurią ligoninę kreiptis. Skambino pažįstamam gydytojui.

„Nevartojau jokių skysčių, net vandens. Yra kameros – galima įrodyti. Nebandžiau skiesti kraujo. Niekas jo nevalė. Galbūt tyrimai parodė alkoholį kraujyje dėl to, jog buvau vartojusi vaistų. Nesakau, kad negalėjo jo iš viso būti. Vakare buvo kalėdinis vakarėlis. Tačiau tokios dozės alkoholio kraujyje negalėjo kitą dieną būti. Ryte po vakaronės jaučiausi gerai“, – tvirtino D.Gineikaitė.

Advokatas pertraukė savo ginamąją ir pataisė, jog vaistų vartota nebuvo. Tai tebuvo burnos skalavimo skystis. D.Gineikaitė gydėsi dantų problemas apie pusmetį.

VIDEO: Testas: kiek promilių alkoholio galima įpūsti pavartojus gudobelės ekstrakto, kefyro, saldainių su likeriu

„Norėčiau, kad mano klientės sveikatos būklė būtų analizuojama be žurnalistų“, – paprašė advokatas.

Vakare buvo kalėdinis vakarėlis. Tačiau tokios dozės alkoholio kraujyje negalėjo kitą dieną būti. Ryte po vakaronės jaučiausi gerai.

Teismas atsisakė tenkinti prašymą. Teisėjos nuomone, burnos skalavimo skystis nėra vaistas ir sveikatos būklės nenusako.

„Nuo lapkričio kasdien vartoju šį burnos skalavimo skystį. Dukart per dieną. Ir parūkius praskalaudavau juo burną. Ir prieš eismo įvykį vartojau. Gal 15 minučių prieš. Kito eismo įvykio dalyvis išlipęs iš automobilio mane filmavo, fotografavo, o aš tuo metu skalavau burną. Negalėjau išspjauti prie kamerų to skysčio, tad kiek nurijau. Tai galėjo iškraipyti alkotesterio parodymus“, – tikino D.Gineikaitė.

Advokatas patikino, kad laukiama DNR tyrimo atsakymų dėl galimai sumaišytų kraujo tyrimų. Svarstyta net galimybė kreiptis ir dėl tyrimo, ar burnos skalavimo pavartojimas gali iškraipyti alkotesterio parodymus.

Kitame teismo posėdyje, kuris įvyks vasario 22 dieną, 13 valandą, bus apklausti liudytojai. 

Dėl to, kad sėdo prie vairo išgėrusi ir sukėlė avariją, atleistai iš darbo buvusiai NŽT vadovei gresia solidi (1158–1148 eurų) bauda (arba areštas nuo 15 iki 30 parų) ir vairuotojos teisių atėmimas mažiausiai trejiems metams.

15min primena įvykių chronologiją:

  • 2015 metų gruodžio 19 dieną D.Gineikaitė Kauno Savanorių prospekte sukelia avariją: persirikiuodama savo vairuojamu „Nissan Qashqai“, atsitrenkė į greta ta pačia kryptimi važiuojantį automobilį „Mitsubishi Outlander“. Suabejojęs D.Gineikaitės blaivumu, „Mitsubishi“ vairuotojas iškviečia policiją.
  • Alkotesteris parodo 1,66 promilės girtumą.
  • Netikėdama jo parodymais ir tvirtindama, esanti blaivi, D.Gineikaitė po 3–4 valandų (pagal įstatymus privalu pasitikrinti per valandą) kreipėsi į Kauno klinikinę ligoninę, kur jai buvo atliktas kraujo tyrimas.
  • Reaguodama į įvykius, Žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė tuometę NŽT vadovę išleido nemokamų atostogų.
  • Gruodžio 21-ąją, savojo ikiteisminio tyrimo, kuris tęsiasi iki šiol, imasi ir STT. Įtariamas piktnaudžiavimas tarnyba ir dokumentų klastojimas bei galimas bandymas Kauno klinikinėje ligoninėje nuslėpti D.Gineikaitės neblaivumą. Kaip specialioji liudytoja šiame tyrime apklausta ir pati įtariamoji. {gallery|75515|8
  • Gavus signalus iš STT, pradėti patikrinimai ir Žemės ūkio ministerijoje (tarnybinis) bei Kauno klinikinėje ligoninėje (vidinis). V.Baltraitienė dėl D.Gineikaitės atleidimo nutaria nuspręsti, kai bus gauti kraujo tyrimų rezultatai bei Kauno apylinkės teismo sprendimas.
  • Sausio 11 dieną STT gauna Valstybinės teismo medicinos tarnybos ekspertų išvadas, kurios patvirtina įtarimus, kad buvo siekiama nuslėpti galimą NŽT direktorės girtumą. Atlikdami ikiteisminį tyrimą STT pareigūnai Kauno klinikinėje ligoninėje rado ir paėmė du kraujo mėginius, iš kurių viename ekspertai nustatė daugiau kaip vieną alkoholio promilę, o kitame alkoholio nerasta.
  • Sausio 12 dieną, iki tol buvusi nemokamų atostogų ir pačioje metų pabaigoje pranešusi apie norą atsistatydinti, D.Gineikaitė atleidžiama iš NŽT direktorės pareigų. Tarnybinis patikrinimas toliau tęsiamas.
  • Sausio 20 dieną Kauno apylinkės teisme imama nagrinėti byla dėl D.Gineikaitės gruodžio 19 dieną sukelto eismo įvykio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius