Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 02 12

Iš posto už blogą darbą verčiamas NVSC direktorius: kyla abejonių, ar dabar sergančiųjų skaičiai nemažinami dirbtinai

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro direktorius Robertas Petraitis, kurį sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys ketina atleisti iš pareigų, penktadienį pareiškė, kad NVSC turimi duomenys ir Statistikos departamento skelbiami sergamumo duomenys esą nesutampa. Jis aiškino, kad jam susidaro įspūdis, esą dirbtinai mažinamas sergančiųjų skaičius.
Robertas Petraitis
Robertas Petraitis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Penktadienį buvo pranešta, kad ministras Arūnas Dulkys praėjusiųjų metų R.Petraičio veiklą įvertino neigiamai, dėl to jis yra atleidžiamas iš pareigų.

R.Petraitis po šio pranešimo surengtoje spaudos konferencijoje aiškino nesutinkantis, kad jo ir įstaigos veikla vertinama nepatenkinamai. Jis teigė ministrui papasakojęs apie centro veiklą pernai pavasarį, aiškino, kad centras „yra politiką įgyvendinanti institucija, kuri tikrai negali prisigalvoti pats visokių funkcijų, iniciatyvų“.

Be kita ko, jis kritikavo ketvirtadienį Sveikatos apsaugos ministerijos ir Statistikos departamento naują COVID-19 duomenų skaičiavimo metodiką.

„Mūsų specialistams ji pasirodė keista, įvestas statistinis pasveikusių asmenų skaičius. Ministro teisės aktai nustato, kas tai yra pasveikęs asmuo, tai negali būti statistiniai kažkokie vienetai, tai yra pasveikę žmonės, jei jie yra sistemoje ir yra nežymėtas jų pasveikimas, tai tokius žmones gali tikrinti policija, gali pasitaikyti pakartotiniai užsikrėtimo atvejai, jei atsiras naujos atmainos. Mano nuomone, tokie pataisymai nesprendžia tos problemos“, – aiškino jis.

Už blogą darbą iš posto spiriamas NVSC direktorius pridėjo, kad nebesutampa NVSC sistemos duomenys su Statistikos departamento duomenimis, nors ir imami duomenys iš vienos sistemos.

„Bent jau šiandien mes matėme 600 teigiamų atvejų, vakar buvo virš 500 atvejų. Kyla tokios abejonės, ar čia ne specialiai daroma tam, kad dirbtinai būtų sumažintas atvejų skaičius, reikalingas atlaisvinant karantiną. Paskui vėl ieškotų kaltų dėl kokių nors praleistų skaičių“, – aiškino jis.

NVSC ne kartą sulaukė daugybės kritikos dėl to, kaip tvarkė su COVID-19 susijusius duomenis.

„Mes valdydavome ir tvarkydavome tuos duomenis, kuriuos gaudavome teisės aktų nustatyta tvarka. Tikrai tai nebuvo modernus informacijos valdymas, todėl nuo pat pandemijos valdymo pradžios kėliau klausimą, kėliau iniciatyvą, kad užkrečiamųjų ligų ir jų sukėlėjų valdymo sistema būtų perduota iš ULAC į NVSC ir mes būtume tą sistemą modernizavę“, – aiškino R.Petraitis.

R.Petraitis sakė, kad ketina kreiptis į valstybės tarnautojų tarnybinės veiklos vertinimo komisiją, nes nesutinka su A.Dulkio sprendimu.

Tarnybinę veiklą įvertino neigiamai

R.Petraitis penktadienį sulaukė nepalankaus metinio vertinimo išvados, dėl ko yra atleidžiamas iš pareigų, BNS informavo sveikatos apsaugos ministro atstovė.

„Po pokalbio su ponu R.Petraičiu ministro buvo priimtas sprendimas jo 2020 metų tarnybinę veiklą vertinti neigiamai ir atleisti iš užimamų pareigų“, – BNS informavo ministro Arūno Dulkio atstovė spaudai Aistė Šuksta.

Pasak jos, NVSC vadovas turi dvi darbo dienas susipažinti su vertinimo išvada ir tuomet turės dar penkias darbo dienas pateikti prašymą jo veiklą vertinti tarnybinės veiklos vertinimo komisijai.

A.Šukstos teigimu, veiklos vertinimo metu su NVSC vadovu buvo aptartos praėjusių metų užduotys, jų vertinimo rodikliai, gebėjimai atlikti pareigybės aprašyme nustatytas funkcijas, jo kvalifikacija.

Apie tai, kad yra atleidžiamas, anksčiau penktadienį pranešė pats R. Petraitis. Jis teigia kasmetiniame vertinime pristatęs praėjusių metų veiklos rezultatus ir iš sveikatos apsaugos ministro konkrečių veiklos vertinimų neišgirdęs.

R. Petraitis jame teigia, jog tai – politinis sprendimas.

VIDEO: NVSC direktorius R.Petraitis apie savo atleidimą: „Tikrai nesutinku, kad mano ir įstaigos veikla vertinama nepatenkinamai“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius