-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 09 24 /13:12

Iš Rūdninkų išvežti paskutiniai migrantai: prieš porą naktų dar kasė tunelį pabėgti

Penktadienį iš Viešojo saugumo tarnybos (VST) poligone įrengtos laikinos palapinių stovyklos į buvusius Kybartų pataisos namus išvežami paskutiniai šimtas migrantų. Beveik du mėnesius Rūdninkuose gyveno apie 740 migrantų vyrų. Stovyklos administratorius Renaldas Žekonis pasakoja, kad paskutinėmis naktimis migrantai dar bandė kasti tunelį ir taip pasišalinti iš stovyklos.

Paskutinė diena Rūdninkuose

„Šiandien yra tikrai ta paskutinė diena, išvažiuoja paskutiniai du autobusai“, – 15min penktadienį sakė Vidaus reikalų ministerijos Strateginės komunikacijos skyriaus vedėjas Mindaugas Bajarūnas.

Iki šiol kiekvieną savaitės dieną iš stovyklos į Kybartus buvo išvežama maždaug po pusantro šimto migrantų.

Anot M.Bajarūno, kol kas nėra tiksliai žinoma, koks tolimesnis likimas laukia Rūdninkų stovyklos.

Anksčiau buvo kalbėta, kad migrantai Kybartuose bus apgyvendinti laikinai, kol stovykloje bus panaikintos palapinės ir įrengti moduliniai nameliai, sutvarkyta teritorija, tačiau šie planai dar nėra patvirtinti.

Gali būti, kad VST poligonas Rūdninkuose toliau išliks tik kaip rezervinė vieta, kurioje būtų galima apgyvendinti migrantus, jei į Lietuvą patenkančiųjų skaičius vėl smarkiai išaugtų.

„Šita infrastruktūra, patys matot, yra tinkama tik vasaros laikotarpiui. Manau, kad visa infrastruktūra – palapinės, mobilūs nameliai – bus išardyta. Koks sprendimas bus dėl šitos stovyklos ateity, jau, matyt, ne mano kompetencija“, – žurnalistams penktadienį sakė stovyklos administratorius R.Žekonis

Likus dviem naktims dar kasė tunelį

R.Žekonio teigimu, užpraeitą naktį stovyklą saugantys pareigūnai aptiko tunelį, kurį kasė migrantai.

„Užpraeitą naktį buvo bandymas pasišalinti iš stovyklos, bandyta iškasti tunelį iš stovyklos šone esančios palapinės pro apsauginę tvorą, pro apačią. Bet ar laiko neužteko, ar jėgų ir pareigūnai pamatė. Bandymas pasišalinti buvo užkirstas“, – pasakojo jis.

R.Žekonis negalėjo tiksliai įvardinti, kokių matmenų tunelis buvo iškastas, tačiau sakė, kad ropomis juo būtų buvę galima praeiti, jo ilgis – iki dešimties metrų po žeme. Tai – maždaug pusę reikiamo ilgio.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Migrantų stovykla Rūdninkuose
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Migrantų stovykla Rūdninkuose

„Dar trūko (...) Jeigu buvo noras išlįsti pro antrinę tvorą, tai kaip tik pusiaukelėje“, – teigė jis.

Anot stovyklos administratoriaus, jokios sankcijos tunelį kasusiems migrantams negresia.

„Čia gi ne kalėjimas, čia stovykla. Nepavyko – nepavyko“, – pabrėžė R.Žekonis.

Dalis bandė slėptis

R.Žekonis tikina, kad migrantai į žinią, kad bus iškelti į Kybartus reagavo „absoliučiai palankiai“ ir net klausinėjo, kada gali išvykti, kokia tvarka bus vykdomas pervežimas.

Pirmiausia pareigūnai kelionėms atrinko tuos, kurių gyvenimo sąlygos palapinėse buvo prastesnės, į autobusus priimti ir savanoriai.

Visgi, dalis migrantų kelionės bandė išvengti ir slėpėsi.

„Bandymų buvo, bet nesėkmingi tie bandymai“, – teigė R.Žekonis.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Migrantų stovykla Rūdninkuose
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Migrantų stovykla Rūdninkuose

Anot jo, pareigūnai savo darbą atliko kruopščiai ir surado visus migrantus.

„Incidentų nebuvo jokių, tiesiog tokių mažų pagudravimų, kad ai, gal dar nevažiuosiu, važiuosiu vėliau, gal dar pavyks išsikasti“, – pasakojo stovyklos administratorius.

Kybartuose paskirstys pagal tautybes

Stovykloje, kurioje gyveno vien tik migrantai vyrai, buvo kilę problemų dėl susiformavusių kastų, reketo, seksualinės prievartos. Kybartuose to tikimasi išvengti gyventojus suskirsčius pagal tautybes ir apribojus skirtingų sektorių bendravimą.

Taip pristatydamas naują Kybartų užsieniečių registracijos centrą, sakė Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Pagėgių rinktinės vado pavaduotojas Rimantas Petrauskas.

„Sektoriai tarpusavyje nesimaišys, bet tai neturėtų kelti diskomforto, nes kiekvienas sektorius turi savo infrastruktūrą“, – kalbėjo VSAT atstovas.

Po stovyklavietę vyrai galės vaikščioti laisvu režimu, tačiau vis dėlto tik savo sektoriuose – pagal tautybes, siekiant išvengti grėsmių, jie bus išskirstyti grupėmis.

„Tam tikros valandos bus skirtos atitinkamiems sektoriams – stadionas, sporto salė, biblioteka. Valandos pasikeis, ir tada kita grupė galės leisti laisvalaikį“, – pasakojo R.Petrauskas.

Rūdninkus žada atverti žiniasklaidai

Pačioje liepos pabaigoje atidaryta Rūdninkų stovykla nuo pat pradžių kėlė didelį atgarsį visuomenėje.

Pirmiausia prie jos vartų protestavo vietos gyventojai ir juos palaikę žmonės, kurie priešinosi migrantų perkėlimui ir teigė, kad su jais dėl stovyklos atidarymo buvo nesitarta.

Vietos gyventojai vėliau suformavo ir savisaugos būrius, kurie patruliavo apylinkėse ir padėjo pareigūnams sulaikyti pasišalinusius migrantus, talkino nesaugiai besijautusiems vietiniams.

Pačioje stovykloje ne kartą buvo kilę neramumų, kuriuos teko malšinti gausioms teritoriją saugančių pareigūnų pajėgoms. Žmogaus teisių gynėjai visą laikotarpį teigė, kad apgyvendinimo sąlygos Rūdninkuose – itin prastos.

Pati stovykla nuo pat atidarymo buvo uždara žiniasklaidai. Taip pat su stovyklos gyventojais daliai žurnalistų pavyko bendrauti tik per tvorą, vėliau buvo apribotas ir patekimas prie poligono.

Penktadienį išvežus paskutinius migrantus, Vidaus reikalų ministerija žada į stovyklą įleisti žurnalistus. Tiesa, pirmiausia ją patikrinti turės pareigūnai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius